register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Kurvisõiduautod : BMW E36 Austraalias   1 2 3 4 5  
Poster Message
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Tänud Lembit. Ei jõua järgmist raja päeva ära oodata.
Tagumine “Trailing arm” puks on uniball jah. Liigub vabalt igas suunas.
Instruktoriga ei ole saanud viimasel ajal koos sõita tänu viiruse levingule. Kui võimalus tekib siis kindlasti teen ära.


Lennart: jah ega endal ka natuke piinlik sellist laamendanist videost vaadata. Aga võib-olla sa tulid natuke ennatlikult järeldusele. Ma sõitsin päevaga üle 250 ringi. Ühes ringis on 10 kurvi. Ehk siis vea hulk on umbes 1%. Pole paha algaja kohta minu arvates. Parem ikka, kui apeksist 3 meetri kauguselt sõita, nagu enamus amatöörid teevad.
Ole lahke ja vaata kuidas sõitmine tegelikult toimis (kuni kaamera aku tühjaks sai)
26.08.2020 at 23:19
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Oli tööl kiire ja muudki tegemist ja 4 kuud nagu naksti möödas. Ainuke asi mis vahe peal tegin, tassisin küla pealt rehve ja velgi juurde. Üks härras mees otsustas võidu sõiduga lõpetada ja andis peaaegu tasuta oma rehvi hunniku minule. Hunniku sees olid ka vanad slikid.

IMG_5244 by Tiit Saul, on Flickr

Enda autot aga üldse isegi ei vaadanud vahepeal, kuni paar päeva enne rajale minekut. Kiire inspektisoon avaldas, et tagumised õõtshoovad pragunevad ja vaja kiiresti midagi ette võtta.

IMG_1091 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_1092 by Tiit Saul, on Flickr

Alguses mõtlsein niisama kokku lappida, aga natuke läbi mõeldes, otsustasin peaaegu uued jupid meisterdada. Minu looming on tugevam, ja eccentric poldile tegin oma koha. õõtsa reguleerin enam vähem õige pikkuse peale ja poldist saab peen häälestada. Niimoodi palju lihtsam ja kiirem raja ääres seadistada.

IMG_1104 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_1106 by Tiit Saul, on Flickr

See jupp peaks nüüd aastid kestma.
Nagu alati, päev enne raja päeva olid käed tööd täis.
Silla seadeid sai natuke kohandatud. Esimese ratta kokku jooksu seadsime 0 ja ratta kalded -3.4. Taga ratasetele väike kokku jooks ja kalle -1.5 kraadi. Rajal siis seadistab sealt edasi.

IMG_1114 by Tiit Saul, on Flickr

Sõber sõitis kaugelt maalt mulle külla. Võttis oma veoauto ka kaasa. Tegemist kohaliku ja väga populaarse holden ute. Ls1 ja 6k manuaal kast. Korralikud brembo pidurid, iste, traksid, rehvid ja coiloverid ning natuke kaalu kaotatud.

IMG_1117 by Tiit Saul, on Flickr

Ringrajal meil ilmaga vedas tohutult. Mõned päevad tagasi oli klassikaline 35 kraadine suve ilm, aga nüüd oli ebatavaliselt jahe 20 kraadi. Paremat ilma ei oleks osanud loota.

IMG_0317 by Tiit Saul, on Flickr

Võtsin asja suhteliselt rahulikult. Selline sotsiaalne tegevus. Vahetasime sõpradega autosid ja kihutasime koos.
Muljed sõbra kastikast on suhteliselt positiivsed. Väga stabiilne juhitavus. Ei olnud hirmu, et külje ette viskab või midagi. Mootor tõmbab ühtlaselt alates 2500 pööret, aga jõud vajub ära juba 5500 alates. Vähemalt ei pidanud käikude vahetusega palju tegelema. Pidurid on suure pärased. suured brembo pidurid haakuvad kui kännu taha ja doseerimine on lihtne. Miinuseks on see, et auto kaalub natuke palju ja enamus raskusest on esi teljel. Esi otsa kohmakust oli kohe tunda ja Sõidu kiiruse määras esi rehvi pidamine. Ja kaheksa leegi toru kütsid salongi tuli kuumaks. Jumal tänatud, et oli jahe ilm, muidu oleks oleks seal rooli taga ära küpsenud. Enda auto peale tagasi minnes oli kontrast veelgi rohkem tunda. Minu atuo tundus justkui luksuslik sport auto, mida ta ju tegelikult ongi. Kokku võtteks jättis kastiauto sellise agrikultuurse mulje, aga täiesti huvitav omamoodi masin.

IMG_0159 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_0260 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_0210 by Tiit Saul, on Flickr

Niisama sõitmise vahele üritasin natukene autot ka seadidstada. Logisin rehvi temperatuure ja rõhke. Temperatuurid näitasid, et ratta kallet on liiga palju. Keerasin ratta kaldeid tagasi otsemaks, aga mingeid suuremaid muudatusi ei teinud.

IMG_0227 by Tiit Saul, on Flickr

Kastiautol esi silla ehitus väga õbluke ja ratta kallet on keeruline reguleerida. Esi ratta kalded loksusid ise +1 kraadi peale. Juhitavusele ja rehvi kulumisele see head ei teinud.

IMG_0169 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_0230 by Tiit Saul, on Flickr

Päeva teisel poolel kruvisime minu autole slikid alla, et ära proovida kas need kulunud, 10 aasta vanused rehvid üldse töötavad. Esimeses kurvis oli üllatus suur. Juhitavus oli täiesti transformeerunud. Rool reageeris väga kiiresti ja tundus justkui vormeliga sõidan. Rehvi soojenedes kompasin pidamise piiri ja ei pidanud pettuma. Pidurdusmaad muutusid lühemaks, kurvi keerasin agressiivsemalt ja samal ajal ei teinud rehv mitte ühtegi piuksu. Sõitsin hoobilt 1.5 sekundit kiiremini, kui pool slikiga. Andsin auto kohe sõpradele üle, et nemad saaksid ka sellist asja kogeda.
Enne kui arugi sain, oli päev pea aegu otsas. Huppasin kiiresti enda auto rooli, et korralik rekord endale püstitada. Viimane pool tundi osutus väga stressi rikkaks. Sai kütus otsa ja siis kuumenesid pidurid üle. Aga kõige uurem probleem rekordi tegemisel oli tihe liiklus. Kuna ma olen palju kiirem kui teised, tähendab see seda, et teised on aeglasemad kui mina. Ja mul oli väga raske süita üks puhas ring. Mitu korda rikuti potensiaalne rekord viimases kurvis ära. eelmisest rekordist sõitsin täpselt 2 sekundit kiiremini. Oleks natuke veel aega olnud, oleks ilmselt 8 sekundi lõhki sõitnud. Aga vahet ei ole, ma olen elamusega väga rahul. Ma siiamaani ei suuda uskuda, kui palju slikid juhitavust muutsid. Auto oli väga hästi balansis ja kiire. Huvitav on see, et hiljem logist vaadates kasvasid kurvi ja sirge kiirused ainult paari pügala võrra, aga sõidu tunne ja ringi aeg näitasid tohutut arengut.

IMG_1131 by Tiit Saul, on Flickr

10.12.2020 at 13:46
Lembit
BMW E36 Austraalias
quote:
TiitSaul:
Silla seadeid sai natuke kohandatud. Esimese ratta kokku jooksu seadsime 0 ja ratta kalded -3.4. Taga ratasetele väike kokku jooks ja kalle -1.5 kraadi. Rajal siis seadistab sealt edasi.

quote:
TiitSaul:
Niisama sõitmise vahele üritasin natukene autot ka seadidstada. Logisin rehvi temperatuure ja rõhke. Temperatuurid näitasid, et ratta kallet on liiga palju. Keerasin ratta kaldeid tagasi otsemaks, aga mingeid suuremaid muudatusi ei teinud.

Kas sa keerasid rattaid püstisemaks enne või peale slikkide allakeeramist? Suure tõenäosusega tahab parema pidamisega rehv muude tingimuste samaks jäämisel suuremaid külgkaldeid.

Piltide järgi on rattakallet mitte liiga palju vaid liiga vähe eriti just tagasillal (pilt 0159 ja 0260). Samas ei selgu täpselt missugusel pildil on missugused kalded ja mis rehvid. Missugused olid temperatuurid rehvidel, seest väljapoole mõõtes ees ja taga? Kas mõõtsid ainult poolslikke, või slikke ka?
Kui mõõdad IR termomeetriga, siis see võtab pealispinna temperatuuri ja kuna rehvimaterjali soojusjuhtivus ei ole teab mis hea, siis jahtub pealispind palju kiiremini maha. Kui boksi tulles on ka "jahutusring" tehtud, kus palju ei kanguta, sõidad viimase ringi ainult siseservade peal ja välisservad jahtuvad. See moonutab tulemusi veelgi.

Slikkidega ja ilma esisilla geomeetriat muutmata (RC tõstmata) sõidetakse E36 BMW'ga ringraja kiiresti nii, et esisillas on kalle üle 7 kraadi ja taga üle 4! Ma ei näe siit teemast, et sa oleks esisilla RC kallal käinud, seega ma panustan, et kallet juurde keerates, saad kõvasti paremat aega sõita.

Ratta külgkallet ei ole mõtet optimeerida pidurduse järgi. Pidurdusmaad lühemaks lihvides võidad parimal juhul sajandikke, kurvis parema külgpidamisega võidad kümnendikke, sest see võit kandub üle kurvile järgnevale sirgele. Kui ringrajal sõitmise kogemust ei ole aastate kaupa, siis pidurdusmaad viimase meetrini optimeerides keerad suure tõenäosusega hoopis pidurdusmaale järgneva kurvi geomeetria pekki ja üldkokkuvõttes kaotad aega võrreldes sellega, kui optimeerida maksimaalse külgpidamise ja parima trajektoori järgi. Seega ma igaljuhul soovitaks paremate ringiaegade saamiseks kõigepealt külgsuunas pidamine maksimaalseks saada ja siis õppida sellise kalde all oleva rehviga optimaalselt pidurdama.

11.12.2020 at 15:52
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Tänud Lembit põhjaliku vastuse eest.
Ratta kaldeid keerasin otsemaks enne slikkidele vahetamist. Kui slikid alla läksid siis ei olnud enam aega reguleerida, vaid tahtsin suure tuhinaga päeva lõpus rekord suure hurraaga purustada. Tasuta saadud slikid oli üldse selline nalja pärast proovimine, mis osutus üllatuseks tõeliseks naudinguks. Slikid päris lõpuni ei kulunud ja ehk jõuab veel proovida ja katsetada.
7 kraadi ratta kallet tundub ikka täiesti müstiline, aga ma usun sind. Ma olen üldse natuke viletsalt häid soovitusi realiseerinud. Sa varem soovitasid 4 kraadi esi rattale alustuseks keerata. Seda ma ka proovisin, aga silmale tundus nii jube palju, et keerasin tagasi 3.4 kraadi peale :)
Oleneb kuidas aega jagub, üritan varsti tagasi rajale minna ja eesmärgiks puhtalt auto seadistamiseks. ( olen seda endale aasta aega lubanud teha). Proovin ekstreemsemaid seadeid, et parem tunnetus tekiks. Ma olen siiani suhteliselt samas augus olnud oma rehvi rõhkude/ jooksudega.
Roll Centre on originaal jah. Tahaks küll sellega midagi peale hakata, aga korralik lahendus päris kallis.

Siin on minu hommikune rehvi mõõtmine (selline kehva kiirustades tehtud. Vasak ratas on üleval vasakul) Need on mõõdetud kohe kiirelt ringilt maha tulles Vb 30 sekundisse viitega.

3110CFFB-3805-46CF-828F-F2B244AE93B0 by Tiit Saul, on Flickr
12.12.2020 at 13:31
Lembit
BMW E36 Austraalias
Roll centeri muutmine esisillas täiesti mõistliku, rajapäevaks ja ka võidusõiduks sobiva, kvaliteediga on sulle kindlasti jõukohane ilma ebamõistlike kulutusteta. Keevitus ja treipink on sul olemas, käed kasvavad õigest kohast välja ja sellest on täiesti piisavalt RC muutmiseks vajalike juppide tegemiseks. Ma ei imestaks, kui ostudetailidele kuluvat summat õnnestuks hoida ca $ 150 +-50 piirides. Vaja on natuke mõõta ja natuke mõelda ning siis hulga treimist, lõikumist ja keevitust. Kui on huvi ise teha, siis kirjuta e-mail, ma selgitan, mida on vaja mõõta ja mis välja mõelda.

Rehvirõhkude/temperatuuride mõõtmine on tehtud täiesti adekvaatse kvaliteediga. Taga 29 ja ees 32 tunduvad olema nende kallete juures päris OK rõhud. Kui rajalt mahatulles on soovitust erinevad, siis korrigeerida senikaua, kuni jääb püsima. Ja kui need rehvid siis täiesti maha jahtuvad (a'la järgmine päev), siis saad nende pealt külmad rõhud mõõta.

Lisaks võib hakata mõtlema ka nurgakaalude peale :) Kui saaks kusagil kaalumas käia, oleks hea. Kui ei saa, aga nelikanttoru on laialt käes, siis saab balansi paikaajamiseks sobiva riistapuu ka ise valmis ehitada. Numbreid siis küll ei näe. Võin joonistada, kui huvi on.
14.12.2020 at 14:23
compact
BMW E36 Austraalias
Kui juba slikkidega hullamiseks läheb, tasub karterisse mingid vaheseinad-sõelad sisse ehitada, netist leiab E36 jaoks erinevaid lahendusi küllalt.
noh midagi sellist näiteks:



Ja noh kindluse mõttes võiks õlitase MAX tasemest veidi üle olla.
18.12.2020 at 16:27
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Peaks väikese kokku võtte tegema. Kahjuks on nii palju muud tegevust olnud, et ralli autoga tegeleta ja kihutada pole eriti saanud.
Natuke tegelesin sisse laske majandusega. Nimelt MAF on minu mootorile liiga väike. Alates 6000rpm on MAF põhjas ja õigeid numbreid ta sealt alates enam ei loe. Kui plaan juba suurema MAF peale minna, siis võtsin ASC pudinat küljest ja paigaldasin suurema (70mm vs 64mm) segu siibri. Ilmselt sealt suurt võita ei ole, aga ei tahtnud ASC ja segu siibrit pudeli kaelaks jätta. Lairiba lamda sai ka paigaldatud, et motor suurema MAF ilusti seadesse saaks. Aga suurt MAF pole jõudnud veel paigaldada ja sõidan ringi väikese MAFiga. IMG_1012 by Tiit Saul, on Flickr


segu siibri paigaldus oli suhteliselt lihtne, aga natuke oli vaja siiski modifitseerida.
IMG_1612 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_1613 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_1692 by Tiit Saul, on Flickr


Siis mingi hetk, emotsionaalselt nõrgas seisus, ostsin S50b32 sisse laske kollektori. Asja üle pikemalt mõeldes, otsustasin seda ikkagi mitte paigaldada. Sain terve komplekti suhtelislt soodsa hinnaga, aga selle paigaldamine nõuab kole palju aega, aga aega mul ei ole. Võimsuse lisa on ilmselt väike ja mul on mõistlik oma aega olulisemate asjade peale kulutada. Ilmselt müün S50 sisse laske kollektori kasumiga maha.

ITB on kole rasked. S50 kollektor kaalub 9.2 kg. M50 kollektor (koos segu siibriga) ainult 3.7 kg
IMG_1549 by Tiit Saul, on Flickr


Sõbra compact on rohkem tähelepanu saanud. Mootor M54 suitses ja paar asja vajasid veel tegemist, ning tuligi motor maha. Mootori eraldamine kulutas 1,5 tundi.
IMG_1299 by Tiit Saul, on Flickr



Ei läinud kaua kui, kõik ribadeks, aga juppide puhastamine võttis kõige kauem.
IMG_1345 by Tiit Saul, on Flickr


Mootori kokku ladumisel juhtus, see mida me kartsime. Kaane polt keeras plokist keerme puruks. Selle asemel, et "Time Sert" sisse kruvida, läksime poole odavama ja palju tugevama lahenduse teed. Puurisime augud üle ja paigaldasime M12/1.5 tikk poldid. Niimoodi põrandal käsi drelliga puurida ei ole normaalne, aga tulemus oli suurepärane.
IMG_1551 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_1615 by Tiit Saul, on Flickr

Mootor läks tagasi peale ja toimib laitmatult.

Aeg veeres ja lõpuks saime mahti raja päeva ära broneerida. Kui raja päev broneeritud, alles siis leiab piisavalt motivatsiooni, et autod raja päevaks valmis seada. Ja seekordki oli tegemist palju. Sõbra compact sidur libises ja midagi oli vaja sellega ette võtta. Ei olnud piisavalt anam aega, et uus sidur tellida ja tuli midagi koha pealt leida. Asi lõppes sellega, et sõber hankis küla pealt tugeva siduri komplekti koos 6K diisli käigu kastiga.

getrag 250 võrreldes on 6 käiguline kast ikka väga suur.
IMG_2015 by Tiit Saul, on Flickr

Nüüdseks oli aega ainult paar päeva, et auto sõidu korda saada. Tegemist oli palju ja ükski jupp ei sobinud ilma modifitseerimata.
IMG_2009 by Tiit Saul, on Flickr

Sellist häkkimist pole me varem teinud.
IMG_2011 by Tiit Saul, on Flickr

Kui käigu kasti vahetus sai valmis, jäi aega ainult test sõiduks ja järgmine päev oligi rajale minek. Õnneks testi sõit mingeid probleeme esile ei toonud ja kõik paistis toimivat.
Minu autol oli kah natuke sättimist ja silla regull sai tehtud. Asjade pakkimine viis hilja ööni, nagu alati ja äratus kell sai seatud vara hommikule.

IMG_2018 by Tiit Saul, on Flickr
19.03.2021 at 13:19
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Mitu päeva lubas ilma teade vihma, aga tegelikuses oli hommikul jahe ja päeva lõpus soe. Ehk siis ideaalsed tingimused.
Mingeid erilisi eesmärke endale päeva korda ei seadnud. Tahtsin lihtsalt sõita. Kohale tuli veel paar E36 fanaatikut oma modifitseeritud masinatega, et oleks seltsis segasem.
IMG_2060 by Tiit Saul, on Flickr

Nagu alati, olime kohe esimesena rajal ja andsime minna. Kui tavaliselt läheb mul natuke aega, et autoga kohaneda, siis seekord tundus auto väga hea kohe alguses. Rehv pidas üllatavalt hästi jahedal hommikul ja eelmine õhtu tehtud silla regull sai enam-vähem õigesse seadesse. Esimese tugeva pidurdusega lasin taga rattad loha, auto keeras 180 kraadi panin rajalt välja. Jube piinlik oli kohe hommikul rajalt välja panna, aga põhjus oli mul ühe sekundiga teada. Kuna ma eraldasin kogu ASC pudinad, siis ABS lakkab oma töötamast. ABS tuli armatuuris puudub ja nii ta jäigi. Üritasin paar ringi sõitma õppida ilma ABS, aga loobusin. Piduri balanss on väga mööda ja normaalselt pidurdada ei ole võimalik. Enne, kui esimesed rattad korralikult pidurdama hakkavad, lasevad taga rehvid loha.
Sõitin tagasi pitti ja kratsisin kukalt. Kuidas ABS ära petta, on vaja ASC aktuaator tagasi panna, või 10 oomine takistus selle asemele ühendada. ASC aktuaatorit mul kaasas loomulikult ei olnud, aga kust leida 10 oomine takisti? Uurisin kapoti all ringi ja avastasin, et esi tulede kõrguse regulaatori mootor sobis suure päraselt. ABS sai tööle ja tagasi rajale. Liiklus oli tihe, aga kui tee oli vaba siis andsin minna. Ei läinud kaua, kui sõitsingi oma endise rekordi puruks (federal rehvidega sõidetud rekord). Ajaks sain 1.9.9 mis on 0.2 sekundit eelmisest rekordist kiirem. Rekordit ma sõita ei lootnud, aga läks hästi see kord.

IMG_2062 by Tiit Saul, on Flickr


Sõbra compact pidas hästi vastu ja veetsime pool päeva koos sõites. Vaheldumisi mina ees ja siis jälitasin mina teda. Üli lahe on ikka koos võidelda. Kahjuks on sõbra auto paar sekundit aeglasem ja mul on väga lihtne kannul püsida.
IMG_2076 by Tiit Saul, on Flickr

Peale lõunat, otsisin üles ürituse korraldaja, kes on kogenud piloot. Andsin talle oma auto võtmed ja ise ronisin kõrval istmele. Vot see oli väga huvitav kogemus. Ma istusin ainult pool meetrit oma normaalsest asukohast, aga need paar tuhat ringi mis ma juhi istmelt sõitnud olen, on raja trajektoori mällu kõrvetanud. Väga huvitav, kuid veider kogemus.
Mind hämmastas, kui agressiivselt ja kiiresti John kohe esimesel ringil sõitis. Tal ei olnud mingit aega kohanemiseks vaja. Kohe andis täiega minna.
Kõrval istudes sain aru kui palju auto tegelikult kaldub. Vahest oli tunne, et kohe läheb auto ümber. Piltidelt olen näinud, et minu autol on ratas tihti õhus, aga sõites ma seda eriti ei tunne. Kõrval istudes oli lihtsam tunnetada, kuidas auto kaal liigub ringi ja rattad tõusevad.
Nautisin seda olukorda paar ringi ja siis hüppasin ise maha, et John saaks paar kiiret ringi ilma lisa kaauluta teha. John sõitis oma parimaks ajaks 1.10.1, mis on minu päeva parimast 0,2 sekundit aeglasem. Autot ta üldiselt kiitis. Ala-üle juhitavus on korrigeeritav pidurite ja gaasiga ja midagi teda nagu ei häirinud. Uurisin, et kuhu poole ta soovitab seadistada "Ahh pole vaja reguleerida midagi. Saab sõita küll" oli tema vastus.

IMG_2100 by Tiit Saul, on Flickr

Enne päeva lõppu vahetasin slikk rehvid alla. Rehvid küll räbalad eelmisest korrast, aga lootsin siiski rekordi ära sõita. Oli tunda, et rehvid on läbi ja pidamist ena ei ole. Eelmisest rekordist jäi sekund puudu.

Üldiselt oli tegu suurepärase päevaga. Eesmärgid olid seatud väikesed ja need sai ületatud suure kaarega. Sai sõita piisavalt, rekord purustatud, proffi kõrval istusin ja niisama seltskonnas juttu ajada.

IMG_2039 by Tiit Saul, on Flickr
21.03.2021 at 13:37
compact
BMW E36 Austraalias
Mis kaalutlustel see 6k kast valitud sai? E36 tavakastid on üldiselt üpris vastupidavad tükid (ja odavad), nii silma järgi hinnates pakuks, et see kuuene on ca 2x raskem. Kas olete kahe kasti ülekandeid võrrelnud?
25.03.2021 at 09:46
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
quote:
compact: Mis kaalutlustel see 6k kast valitud sai? E36 tavakastid on üldiselt üpris vastupidavad tükid (ja odavad), nii silma järgi hinnates pakuks, et see kuuene on ca 2x raskem. Kas olete kahe kasti ülekandeid võrrelnud?

Getrag 250 kaalub 29-30 kg. 6k zf kaalub 42kg ehk 12 kg rohkem. Kaalu vahe on üpris suur.
Getrag 250 ei ole väga tugev. 4 silindrisega kestab küll, aga koos m54 tal pikka elu ei ole. Ja ta tegigi imelikke hääli enne vahetust.
Kuna tegemist ikkagi iga päeva sõidukiga ja 6 käiguline oli parasjagu küla peal pakkuda siis nii see juhtuski.
Kasti ülekandeid enam ei mäleta, aga ideaalsed nad ei ole. Esimene käik on kole aeglane. Ehk siis kiirema ülekandega differ oleks ka vaja. ( hetkel 3.64)
29.03.2021 at 12:47
charger
BMW E36 Austraalias
Milleks seda esimest käiku vaja on?
29.03.2021 at 12:54
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
quote:
charger: Milleks seda esimest käiku vaja on?
Iga päeva auto ju. Omaniku ainuke auto tegelikult.
Seda küll, ega esimest käiku vaja ei ole, aga kui ta juba olemas siis miks mitte diffri ülekandega optimeerida.
29.03.2021 at 14:15
charger
BMW E36 Austraalias
Kui see ülekanne rajale parem on, siis võib ju igapäevaselt teisega startida, kui esimene kasutamiseks liiga aeglane. Ummikus ongi aeglane hea :)
Ülekande võiks nii valida, et 1:1-le käiguga rajal võimalikult piiraja lähedale käib.
29.03.2021 at 17:56
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Kohalik E36 fanaatik tegi väikese video meie viimasest üritusest. Kõvasti modifitseeritud auto puhul on see tavaline, et masin ei kesta.

07.04.2021 at 15:11
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Eelmine aast hakkasin natuke trenni tegema, et raja päeaval paremini vastu pidada. Jooksmisest tekkis eesmärk oma ette ja otsustasin võidu jooksust osa võtta.
Pole sellise asjaga varem tegelenud, ja kõik uus ja huvitav. 3 kuud võtsin trenni tõsisemalt ja kuuri alla ei olnud aega autot putitama minna.
Võidu jooks sujus paremini kui lootsin ja 21,1 km sai 1 tund ja 40 minutit läbitud.
IMG_2321 by Tiit Saul, on Flickr

Võidu jooks tehtud ja nüüd leidsin aega paar tundi kuuri all veeta. Hakkasin piduri majandust jälle lähemal vaatama. Pedalbox ja Wilwood sadulad juba ammu sahtlis vedelenud, aga pole mahti tegeleda olnud.

IMG_2345 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_2344 by Tiit Saul, on Flickr

E36 328i taga kettale sobib Wilwood dynalite ideaalselt nii ketta paksuse kui kõrguse poolest. Probleem on see, et sadula kinnitused on vales kohas ja adapteritele ruumi ei jää. Tuleb kas õõtshoova küljest sadula kinnitusi modifitseerida relaka ja keevitusega, või suuremat piduri ketast kasutama.

Esi piduritega on nutusem. Wilwood klots on võrreldes originaaliga palju väiksem ja õbluke. Ma ei suuda uskuda, et see klots mul terve raja päeva ära kestab. Pildil on võrdluseks originaal ja wilwood klotsi pind 325mm ketta peal.

IMG_2368 by Tiit Saul, on Flickr

Samuti, wilwood jätab päris palju ketta pinnast kasutamata. Võibolla on see ok, aga ei tundu õige.

IMG_2373 by Tiit Saul, on Flickr

Ja väiksemat ketast ei saa ja ei tahakski kasutada. Väiksema kettaga ei jää adaptritele ruumi.

IMG_2376 by Tiit Saul, on Flickr

Üks lahendus oleks kahe osalised piduri kettad organiseerida.

IMG_2384 by Tiit Saul, on Flickr

Küsimus suurele ringile.
*Kas Dynalite on advekaatne piduri sadul 1200kg raja masinale päev otsa ringrajal kihutama?
*Kas endurance klots kestab päev otsa sõitmist ja kas ta kulutab piduri kettaid klotsi asemel?
*Kas peaks kohe eos suuremad sadulad muretsema ja ei ole mõtet Dynalite sadulatega mässata?
25.04.2021 at 14:48
charger
BMW E36 Austraalias
Mõnes sarjas kestavad endurance klotsid terve hooaja, küllap nad peavad ka terve päeva (ise arvan, et rohkemgi).
Pole täheldanud, et racing klotsid ketast tavaklotsist oluliselt rohkem sööks.
Soonitud kettad kulutavad klotsi rohkem. Kui pole vajadust perioodiliseks pinna puhastamiseks, siis on kõige kestvam tavaline sile ketas. Ka temperatuur hävitab pidureid, võimalusel võiks õhutoru ketta keskele lisaõhku juhtima panna.
25.04.2021 at 17:05
compact
BMW E36 Austraalias
Isegi E36 tehaseketta, tänavasliki+ korralike race klotside kooslusega kannatas rajapäevadel kenasti sõita. Kettaid kulus mul küll sellises seades rohkem kui klotse :)
Sellises mõõdus kettaga pole probleemi ilmselt ka järjest pikkasid sessioone teha. Aga klotsi pindala on loomulikult ka oluline, ma ise vaataks sinna pigem veidi suurema supporti kui juba ehitamiseks läks. Muidu võib tekkida olukord, kus paigaldad autole küll suhteliselt kalli ja ägeda supporti aga lõpptulemus võib sama või isegi kehvem jääda kui enne oli (ainult vedrustamata massi saad paremaks). Ja tagumised pidurid jätaks ma esialgu üldse rahule, race klots kestis mul seal aastaid, jällegi ketas lõppes enne ära. Ülekuumenemise märke ei täheldanud kunagi.
03.05.2021 at 13:11
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Otsisin, aga ei leidnud, suuremaid supporteid esi teljele. Vähemalt mõistliku hinna eest midagi saadaval ei ole. Otsustasin ära katsetada need Dynalite sadulad enda auto peal. Kui on lahjad ja ei kesta, siis müün E36 kitina maha.
Üritan esialgu võimalikult lihtsalt pidurid toimima saada. Kasutan ees e46 330i kettaid ja taha muretsesin e46 325i kettad.

Vajalik info on kindlasti kuskil internetis saadaval, aga mulle meeldib arendus tööd paberi peal ja jubinaid näpu vahel veeretades planeerida.

IMG_2460 by Tiit Saul, on Flickr

Piduri adapteri materjal vedeles kuuri taga.
IMG_2461 by Tiit Saul, on Flickr

Natuke mõõtmist, puurimist ja saagimist.
IMG_2500 by Tiit Saul, on Flickr

Lisaks adapterile, on vaja sadulad ketta paksusele parajaks reguleerida. Vastavad tükid ei maksa palju, aga tarne aeg 60 päeva ja täpselt ei sobiks nad ikkagi.
IMG_2410 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_2409 2 by Tiit Saul, on Flickr

Alumiinium kamakast lõikasin välja tüki.
IMG_2412 by Tiit Saul, on Flickr


Eba traditsioooniliste vahenditega freesisin paksuse paika.
IMG_2414 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_2417 by Tiit Saul, on Flickr

Puurisin augud.
IMG_2432 by Tiit Saul, on Flickr

Ning lõikasin tükid välja.
IMG_2433 by Tiit Saul, on Flickr

Hetke seis on selline.
IMG_2537 by Tiit Saul, on Flickr

Palju tööd on tehtud ja palju on veel teha. Mul on mõni tund nädalas aega sellega tegeleda, ja kulub veel mõned nädalad, enne kui valmis saab. Ma loodan, et need pidurid on advekaatsed, sest väga ei viitsi neid enam ümber teha.
06.05.2021 at 13:59
uzzac
 
BMW E36 Austraalias
Meie siks on aastaid selle sadulaga lasknud (kõik 4 ratast, ees suurem kolb lihtsalt). Kaalu on natsa alla 1000kg muidugi aga muresid küll ei ole. Ferodo 3000 klots kestis pea terve hooaja.

Täitsa huvitav kuidas suurema masinaga hakkama saavad. Kehvem kui OEM ei tohiks kondlasti olla. Juba see, et pole clamp tüüpi enam annab jala all kohe positiivselt tunda.

____________________________
Lada 2101 Coupé AruveeRacingTeam Petrolheads.ee
08.05.2021 at 13:58
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Nonii, ei ole pidureid valmis saanud ja ei ole raja peale saanud. Väga kesine on see rajal käime see aasta olnud. On igasugu muid asju elus toimunud ja hobid jäävad siiski viimaseks.
Aga panen kirja mida ma vahepeal teinud olen, enne kui kõik meelest läheb.
Ma jõudsin järeldusele, et pidurite ehitamist alustasin valest otsast. Kõige pealt tuleb pedaali majandus paika saada ja siis alles sadulad vahetada. Esimese asjana tuli auto uks küljest, et normaalselt tööd teha.
IMG_2967 by Tiit Saul, on Flickr

Pedalbox tähendab, et iste tuleb taha poole viia. Samas istet ma tahtsin juba ammu liigutada, kuna iste oli rooli tsentrist 40 mm kõrval. Istme rooliga uhgele joonele viimine tähendab kas spetsiaalseid adaptreid, või kere häkkimist. Mina valisin muidugi selle palju raskema variandi.
IMG_3040 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_3091 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_3143 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_3176 by Tiit Saul, on Flickr

Päris suur töö oli, et siia maani jõuda, aga nüüd on iste rooliga ühel joonel, kaugust on palju lihtsam reguleerida ja igale kinnitus poldile on väga hea ligi pääs. Istme vahetasin välja väiksema vastu, mis sobib minu kerele paremini. Kõik kokku, suur upgrade.

IMG_3177 by Tiit Saul, on Flickr

Iste asend paigas, alles nüüd sain alustada pedaalidega.

IMG_3178 by Tiit Saul, on Flickr

Pedaalid istuvad 3mm plekist karbi peal.

IMG_3191 by Tiit Saul, on Flickr

IMG_3192 by Tiit Saul, on Flickr

Minul võttis kogu see aretamine kaks kuud öösiti tund paar nokitsemist. Eriti just gaasi pedaali tööle saamine oli aja kulukas.

Untitled by Tiit Saul, on Flickr

Hetkel kõik toimib, aga palju on veel teha.

26.08.2021 at 14:06
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Pole ammu midagi kirjutanud. Ega ei ole midagi väga kirjuta olnudki, kuna vaba aega hobide jaoks napib. E36 on natuke edasi arenenud ja on mul praegu igapäeva sõiduk. Hea öko masin praegusi kütuse hindasid arvestades.
Aga detsembris käisin käsin rajal ja sisse kanne jäi tegemata. Lühidalt, seekord laksin rajale oma E28. Tahtsin vahelduseks midagi muud proovida ja aeglase autoga on kah lõbus sõita.
Untitled by Tiit Saul, on Flickr

Automaat kast ja vanad libedad rehvid määrasid piirangud. Midagi erilist ma sealt ei lootnud, aga peaasi, et sõita saab.
No ikka paras tsirkus oli selle masinaga rajal sõita. Täis paagiga lekib kütus kurvis välja ja alla poole paagi jääb kurvis kuivale. Kuigi rehvil igasugune pidamine puudub, oli istmes püsimine paras võimlemine. ABS puudub ja pidurid kestsid paar ringi enne kui üle kuumenesid. Mootori võimsust üle aru ei ole, aga aeglases kurvis keris sisemine ratas tühja, suur suitsu pilv taga. Kuigi BC coilover oli all, ei oleks sõites seda uskunud. Auto kaldus ja paindus igate pidi. Hea mugav oli vähemalt. Vaikne ja pehme kulgemine.
Niimoodi ma ukerdasin hommikul 40 ringi, ning hakkas mingi tunnetus tekkima. Võibolla oleks isegi sõitmist nautima hakanud, kui auto ei oleks ära lagunuenud. Sõitsin rajalt maha, et olukorda uurida.
Untitled by Tiit Saul, on Flickr

Probleem ei ole väike! Ratas tahtis alt ära tulla. Tegmist on täielikult minu enda veaga. Coilover ei olnud õigesti paigaldatud. Ma olen täiesti teadlik, et see asi oleks võinud väga kudvalt lõppeda. Ma oleks võinud nii ennast, kui ka teisi kabelisse viia! Seekord läks õnneks, keegi viga ei saanud ja maksis ainult emotsionaalselt ja $550 et auto koju vedada.
Untitled by Tiit Saul, on Flickr

Peale seda "äpardust" tegin sõbra Compactiga veel 50 ringi ja mulle sellest piisas. Compact tundus täielik võidusõidu auto E28 võrreldes. Mind ikkagi natuke kummitab, et miks E28 nii kohmakalt käitub. Terve vedrustus on uus ja samad coilover mis minu e36. E28 on paarsada kilo raskem kui E36, aga sõidu tunnetuse vahe on metsik.

Ühel kaas sõitjal oli veelgi suurem õnnelik õnnetus. Väidetavalt jäi tema tutt-uuel Lotusel gaasi pedaal lukku. Õnnetuse ajal oli seal rahvast palju ja täielik õnn, et keegi sinna vahele ei jäänud.
Untitled by Tiit Saul, on Flickr

Untitled by Tiit Saul, on Flickr
08.07.2022 at 14:30
TiitSaul
BMW E36 Austraalias
Rada on kinni. Pikalt käis neil seal naabritega vaidlus ja lõpuks pandi see rada kinni liigse müra tõttu. Ma ei saa täpselt aru mis moodi see võimalik on. Rada on asulatest kaugel ja naabriteks on paar farmerit. Ideaalsemat asukohta ring rajale on raske leida.
Mingi lootus on, et tulevikus avatakse see rada, aga mina olen pessimistlik. Tohutud mälestused jäid sinna. Praegu ei oska midagi rohkem öelda, aitab küll, silmast jookseb verd. RIP Wakefield park raceway.

_MG_0829 by Tiit Saul, on Flickr
12.10.2022 at 13:16 1 edit. Last edited 12.10.2022 at 13:17 by TiitSaul
opentrack.tqhq.ee foorum : Kurvisõiduautod : BMW E36 Austraalias   1 2 3 4 5  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.