register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Elektriautodest   1 2 3  
Poster Message
peep
 
Moderator
Elektriautodest
Tõsi, sel teemal sõna võtmine on paratamatult oma pädevuse piiride ületamine kuna mingit ühtset nägemust ju maailmas pole aga mina pidasin silmas seda:



Enamus sellest pirukast oli veel hiljuti kättesaamatu aga nafta hinnatõus ja tehniline progress on seda muutmas ja juba muutnud.

Kuid eks igaüks peab oma arvamuse ise kujundama, mõned lingid algatuseks:

Predicting the timing of peak oil

Peak oil

Fossil fuel

World energy consumption
19.12.2013 at 15:50
Cardo
 
Elektriautodest
Tõenäoliselt on tulevik mitte elektri, päikese, ega fossiilsete kütuste päralt, aga hetk mil suudetakse vesinikku piisavalt odavalt toota ja pakendada tuleks ära oodata.
19.12.2013 at 19:07
peep
 
Moderator
Elektriautodest
Vesinikku ei esine vabas looduses puhtal kujul, tema tootmine on sisuliselt energia salvestamine. Ehk vesinik ei ole energia allikas vaid kandja. Ideaalis me võiksime sinna salvestada päikeseenergiat kas otse või näiteks tuuleenergia kaudu.
19.12.2013 at 19:34
Cardo
 
Elektriautodest
quote:
peep: Vesinikku ei esine vabas looduses puhtal kujul, tema tootmine on sisuliselt energia salvestamine. Ehk vesinik ei ole energia allikas vaid kandja. Ideaalis me võiksime sinna salvestada päikeseenergiat kas otse või näiteks tuuleenergia kaudu.

Üks iidvana artikkel : http://www.ohtuleht.ee/164579/vesiniku-joul-300-kmh
19.12.2013 at 22:24
hellraiser
  
Elektriautodest
quote:
Ivalo: Sisepõlemismootor oma ülesehituselt on nii ebaefektiivne ja ülearu keeruline, et sealt ei ole ka suure pingutamise peale enam olulist säästu võimalik välja võtta.

Jah, on ebaefektiivne, kuid kui vaadata numbreid, siis aasta-aastalt tulevad uued autod välja, millel on rohkem võimsust, aga väiksem kütusekulu. Ja arvestades, mismoodi tehnika areneb, siis ma olen suht kindel, et tullakse jälle mingite uute tehnoloogiate ja ainetega välja, mis võimaldavad seda ebaefektiivsust vähendada.

____________________________
Porsche 911 Turbo '01
Porsche 951 '86 - Müüdud
Porsche 944 '83 - Müüdud
20.12.2013 at 14:08
Raceboy
 
Elektriautodest
Tehnika arenguga on lood lihtsad: areneb see valdkond, kuhu rohkem raha suunatakse. Kõikide valdkondade jaoks ei ole piiramatult ressurssi, lisaks on erinevad huvigrupid jne.

Elektrimootori puhul ollakse samuti alles lapsekingades, kuid juba on oluliselt parem efektiivsus. Eks mingi hetk lihtsalt suunatakse rohkem finantsi akutehnoloogiasse, muud midagi. Praegugi on juba asjad palju kiiremini arenenud viimastel aastatel.
Senikaua, kuniks fossiilkütuseid veel jätkub ja hind pole talumatult kõrgeks muutunud (meie elatustaseme puhul on alati meil siin asjad talumatult kallid, remargi korras lihtsalt), areneb akutehnoloogia tasapisi.
Ega ma ka ausaltöeldeks kujuta ette et peaks hakkama elektrimootoriga rajaautot aretama/ehitama (diiselmootoritega LMP autodki on minu meelest pigem agraartehnika valdkond), aga elu teeb omad korrektiivid :)

____________________________
www.vems.ee
20.12.2013 at 14:47 1 edit. Last edited 20.12.2013 at 14:47 by Raceboy
spark
 
Elektriautodest
Elektri mootoritega on veel see jama, et seal kasutatakse haruldasi muldmetalle ... huvitav kaua neid jätkub?

Huvitav, miks peeti maha Afkanistaani sõda tegelikult :)

____________________________
Seitsekümmend Viis
20.12.2013 at 15:18 1 edit. Last edited 20.12.2013 at 15:19 by spark
Jesper
 
Elektriautodest
Kindlasti on tulevikus kõik palju parem, aga ma ei saa samas aru, mis sellel tänapäeva akutehnoloogial nii hirmsat viga on? Mobiiltelefone me ju ei täida bensuga, mis siis et kõneaeg oleks võibolla pikem ja see võib vahel metsas otsa saada?

Täiendus: okei, OT foorum oligi vist maailmas viimane kus puudus teema "mis plaani USA valitsus tegelikult salajas sepitseb", taandan end arutelust kui antud teemaga vähe kursis olev isik...

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
20.12.2013 at 15:22 1 edit. Last edited 20.12.2013 at 15:25 by Jesper
-XR-
Elektriautodest
quote:
Jesper: Kindlasti on tulevikus kõik palju parem, aga ma ei saa samas aru, mis sellel tänapäeva akutehnoloogial nii hirmsat viga on? Mobiiltelefone me ju ei täida bensuga, mis siis et kõneaeg oleks võibolla pikem ja see võib vahel metsas otsa saada?

Täiendus: okei, OT foorum oligi vist maailmas viimane kus puudus teema "mis plaani USA valitsus tegelikult salajas sepitseb", taandan end arutelust kui antud teemaga vähe kursis olev isik...

Ärme sinna mine jah oma teemadega, OT on viimane hea foorum, kus mingit jama ei aeta.
Siin teemas oleks paslik vast rääkida Formula E projektist ja elektriautodest ringrajal mitte tavaliikluses:
http://www.fiaformulae.com/guide/car
20.12.2013 at 15:26
bagiauto
 
Elektriautodest
quote:
Kindlasti on tulevikus kõik palju parem, aga ma ei saa samas aru, mis sellel tänapäeva akutehnoloogial nii hirmsat viga on?

Selleks , et olemasoleva sisepõlemismootoriga konkureerida, peaks akude mahtuvus olema suurusjärgu võrra suurem, muud polegi viga. Kui see on saavutatud, siis jääb üle ainult veel hind ka alla saada...
Momendil pole tõsiseltvõetavat lahendust silmapiiril, olenemata sellest, et raha voolab nende arendamiseks juba usinasti. On ainult palju lennukaid ideid.
See, kui 10 korda keerulisemalt ja kallimalt saadakse juurde 10% ei päästa momendil midagi (kui see just hiljem mõne uue tehnoloogiani ei juhata).
20.12.2013 at 15:40 1 edit. Last edited 20.12.2013 at 15:52 by bagiauto
Jesper
 
Elektriautodest


Üldiselt kiviaeg ei lõppenud selle pärast, et kivid oleks liiga kalliks läinud, samuti ei lõppe naftaaeg nafta kallinemise tõttu. Vaid lihtsalt ühel või teisel moel peab lõppema olukord, kus ~70% energiast harakatele läheb - see, kas kokkuhoid tähendab rahalist kokkuhoidu maale vanaema juurde sõites, kokkuhoidu boksipeatuste arvus 24 tunni sõidus või kokkuhoidu ringi- ja veerandmiili aja kümnendikes, on tegelikult võrdlemisi vähetähtis detail. Jõuülekande suurem kasutegur ja parem kontroll võimsuse kasutamise üle võimaldavad neid kõiki kokku hoida, vabalt valitava rõhuasetusega ühele või teisele.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
20.12.2013 at 17:11 3 edits. Last edited 20.12.2013 at 17:50 by Jesper
bagiauto
 
Elektriautodest
Mina võrdlesin palju maisemaid elektriautosid kui Tesla... Ja see 500 km on ju siis, kui kõik head asjaolud kokku langevad. Ja pole ma mingi elektriautode vastane.
20.12.2013 at 18:17 2 edits. Last edited 20.12.2013 at 18:31 by bagiauto
Henri_
 
Elektriautodest
Kuidas Tesla maine pole? Vaadates Tallinna tänavapilti, on tegemist lausa odava (võrdleme ikka uute hindasid, eksole) autoga. Küll jõuavad sellised akud ka poole odavamatesse autodesse lähiaastatel.

Mina unistan praegu 500km sõiduraadiusest (400km paagitäiega linnas sõites). Võiks ju korra või kaks nädalas juhtme autole sappa panna küll...

Lõpuks oleneb ju kõik vajadusest. Mina isiklikult pean ehk u 10x aastas sõitma päeva jooksul pikemaid otsi kui 400km. Enamikel inimestel on lood ilmselt umbes samad. Seega milleks stressata, et kord aastas äkki ei vea ühe jutiga kohe 500km ära? Kohvi-ja vetsupeatuse teed enivei pika otsaga, niiet võib ju siis ka selle ajaga ära laadida ja oma teekonna lõpetada.

____________________________
http://petrolheads.ee/ ; EVO RX ; E46 V8
20.12.2013 at 18:48 2 edits. Last edited 20.12.2013 at 19:13 by Henri_
BlueStang
 
Elektriautodest
Ma ikka ka suur elektrimootoriga auto fan tegelikult - juba 7 aastaselt sai mikromootoriga autosid kokku nikerdatud raja tarvis:)

Tesla on igati lahe masin, aga vaatamata 500km, mis oleks juba päris lubav on minu jaoks ikkagi pudelikaelaks aku - seda mitte niivõrd mahtuvuse, aga laadimiskiiruse pärast. Telefoniakudega oleme muidugi harjunud, et kaua laeb ja vähe toimib, sest neile ei ole võrdlusmomenti. Autole on aga kasutusmugavuse võrdlusmoment bensuka näol täitsa olemas - laks 2 minutiga paak täis sõida 1000km. Aku vist on üldse tupiktehnoloogia - kui mingid paremad superkonded tekivad, mida saab ka 170 kW 2 minutiga täis laadida, siis oleks väga bueno juba :) Aga siis on edasi järgmisena infrastruktuur e taristu pudelikaelaks ja siis järgmisena elektritootmisvõimsused :D


____________________________
http://www.mustangandfords.com/news/1305-top-10-svt-cobras/ no more
Dream car for family, who needs to go FAST!
new: Grand-dad of all offroad cars
20.12.2013 at 18:55
Jesper
 
Elektriautodest
quote:
bagiauto: Mina võrdlesin palju maisemaid elektriautosid kui Tesla...
Tehnoloogia tasemest rääkides pole mõtet ju mingeid teisi võrrelda - pigem võib eeldada et Tesla aku on oma 4-5 aasta taguse tasemega, ehk siis sellega mis projekteerimise alguses saada oli.

BlueStang, kiirtankimine on tegelikult väiksem probleem kui aku mahutavus, prototüüpe laetakse sinna 70% kanti suht loetud minutite jooksul. Lihtsalt seal hakkab juba tavaline füüsika ja muu infra natuke näkku panema, kujuta ette näiteks 400V ja 2400A laadimispüstolit vihmasajus :) Ja isegi kui see jubin välja nuputatakse, siis mingi stiilis 10MW kaabli (see peaks olema paari protsendi tuuris kogu Eesti elektritootmise võimsusest) vedamine bensujaamani pole ka enam päris kõige lihtsam mõte. Seega laadimisaja lühenemine on ilmselt kaugemal kui sõiduulatuse pikenemine, kahjuks. Isegi kui aku kondekaga asendada.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
20.12.2013 at 19:39 3 edits. Last edited 20.12.2013 at 19:42 by Jesper
bagiauto
 
Elektriautodest
eks neid liitium-ioon akusid annaks veel kõrvalistuja asemele jne. panna ja saaks veel kaugemale... Ainult et, mis siin tava sõiduautoga võrreldavat on.
Ja eks see ilu vaataja silmades ole, minu puhul ei suudaks see elektriautode lipulaev kahjuks konkureerida kõige tavalisema väikeklassi autoga.
20.12.2013 at 20:25
rustang
  
Moderator
Elektriautodest
quote:
Jesper:10MW kaabli vedamine bensujaamani

Tegelikult - kui leitakse odav meetod superkondensaatori või misiganes superaku tegemiseks siis saab neid panna ka vastavas koguses ja mõõtkavas tanklatesse, laadida ühtlaselt vaikse vooluga ja tühjendada suurusjärku 1000A laksuga siis kui auto tuleb laadima. :)


20.12.2013 at 20:55
-XR-
Elektriautodest
quote:
rustang:
quote:
Jesper:10MW kaabli vedamine bensujaamani

Tegelikult - kui leitakse odav meetod superkondensaatori või misiganes superaku tegemiseks siis saab neid panna ka vastavas koguses ja mõõtkavas tanklatesse, laadida ühtlaselt vaikse vooluga ja tühjendada suurusjärku 1000A laksuga siis kui auto tuleb laadima. :)




akude rentimise ja vahetamise võimalusest on ju ka räägitud. Sõidad "tanklasse" viskad tühja aku välja ja paned täis aku sisse.
Nagu gaasiballoonidega.
Siis oleks "tankimine" veel lühem kui praegu.
20.12.2013 at 21:37
Jesper
 
Elektriautodest
Jep, noh selle energia saaks vajadusel kasvõi ajutiselt hoorattasse panna, senikaua kui elektriautosid on vähe ei ole see nii suur probleem. Aga alates kahekohalisest elektriautode evitamisprotsendist hakkab vaske nii või teisiti päris hästi kuluma - see ei ole printsipaalne tehnoloogiline probleem, aga samas on tegemist siiski teemaga, millest ei saa päris mööda vaadata.

Samas vask on ühekordne investeering, alguses on võib-olla nats kole, aga kord juba valmis infra kestab sada aastat.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
21.12.2013 at 05:51
randomere
 
Elektriautodest
Tänane kiirlaadimine, supercharger või muu taoline ei ole oma olemuselt näiteks leaf'i puhul (ja ilmselt ka Tesla puhul) midagi muud kui toiteplokk mis annab välja kuni 1C laadimisvoolu. Liitium akud mida võib laadida kuni 10C laadimisvooluga (soovituslik küll enamasti 5C) on juba ammu igapäevane nähtus näiteks RC mudelite puhul ning reaalselt ei ole võistlusmudelitel ja elektriautodes kasutatavatel elementidel mingit põhimõttelist erinevust ning mingit konkreetset põhjust (peale infrastruktuuri piirangute ja akude jahutuse piirangute) miks täna olemasolevate sõidukite akusid ei võiks laadida 10 korda kiiremini tegelikult ei ole.
Tegelikult ka jõu välja võtmine nendest akudest pole eriline küsimus sest 100C konstantne tühjendamisvool ei ole liituim akude tehnoloogias samuti midagi haruldast, 100C tühjendamisvool annaks LEAF paki (24kwh) puhul meile 2400kw võimsust, seal aga on arusaadavalt taaskord jahutusprobleem, rääkimata jõu maha panemisest.

"Akud on pudelikaelaks" ei ole vettpidav väide olnud minuaravates juba viimased 5 aastat vähemalt. Mõttemaailm on minu arvates suurim pudelikael.

Eestis on väga kõva know-how kiirete täis skaalas elektriautode ehitamisega ning kui keegi neist siia ka oma sisendi annaks siis oleks see super, sest minu esitatud väiteid peaks vaatama kui väiksema skaala praktikal põhinevaid teoreetilisi hinnanguid.

Kui elektriautost tänases kontekstis arutleda, siis mina vaatleks teda siiski täna kui pere esimest, aga mitte ainukest sõidukit, siis loksub kõik suurepäraselt paika.
22.12.2013 at 20:57
Cardo
 
Elektriautodest
Kuniks elektriautosid on maailmas alla 1% ei ole tõesti akud pudelikaelaks. Ära võrdle Eestit maailmaga. Mitu tuhat tonni pinnast tuleb üles sonkida, et toota 10% maailma elektriautode akudest ? Liitium ... lõputu maavara ?
22.12.2013 at 22:38
rolantsik
Elektriautodest
http://www.teslamotors.com/no_NO/models/design

Praegu hind Norras,hind peaagu nagu Ford Mondeol :D
Praegu saab laadida kiirtee äärsetes Marce söögikohtade juures tasuta Teslasid.
23.12.2013 at 03:27
Jesper
 
Elektriautodest
quote:
Cardo: Mitu tuhat tonni pinnast tuleb üles sonkida, et toota 10% maailma elektriautode akudest ?
Vabandan ette ja taha ja üles ja alla, aga minul isiklikult on sellest, milliste autodega liiklevad hiinlased, indialased või ameeriklased, sama ükskõik kui sellest kas neile kõigile näiteks Macbook Aire või suuri plasmatelekaid jätkub. Senikaua, kuni minu elektriauto, arvuti ja mobiili ehitamiseks liitiumi jätkub, on kõik kõige paremas korras :D

Viimati kui ma vaatasin, ei olnud suurel osal ülalnimetatutest kasutusel nelja klappi ja nelja takti silindri kohta, rääkimata ulmetehnoloogiast nagu muutuv nukkvõlliajastus või otsepritse. See, et kõigile ei jätku nelja takti, ei tähenda et mina peaks solidaarsusest kahega sõitma, sorry.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
23.12.2013 at 04:55 3 edits. Last edited 23.12.2013 at 05:01 by Jesper
Umbertto
 
Elektriautodest
quote:
Lembit:
quote:
peep: Jah aga millist edasiminekut see tähendab keskmise autoostja (kelle jaoks on auto kodumasin) jaoks võrreldes nende autodega mida ta täna osta saab ? .
Isiklik kogemus otseselt puudub, aga sõber kasutab pere 2. (3.) autona Leaf'i igapäevaseks töölkäimiseks (pikemate sõitude jaoks on diisel).
Tema sõnade lühirefereering elektriauto positiivsete omaduste osas oleks:
* Võrreldes bensu/diisliga läheb väga kiiresti soojaks
* Edasi käib töö/pood/kodu vahet saalimiseks täiesti piisavalt
* Öise elektriga kodus laadides on "kütusekulu" ca 2,5€/100 km kohta.
Lihtsalt tahaks tarkade abil Leafi kasutuse odavust ka akude kestvuse seisukohalt üle arvutada. Naised saunas rääkisid, et akukomplekt kestab ~150 000km. Kui palju maksab uus komplekt, kas keegi teab ?
Leafi elektritarve ~2,5€/100 km ~= 2l/100km.
Alternatiiv on öko diisel ~4-5l/100km.
Seega 150 000 km jooksul kulutab öko diisel raha rohkem ~2,5€/100 km. Rahas teeb see 2,5€ x 150 000/100 = 3750€ . Lisaks hooldused jms, seega väga umbes kokku 5000€ rohkem.
Kas akukomplekt maksab rohkem või vähem ?
23.12.2013 at 10:15
Cardo
 
Elektriautodest
Leafi kasutab minu vend üsna tihti. Kõik on tore, aga pigem meenutab sellega sõit pidevalt kollase kütusetulukesega sõitu. Kui maanteedel vaatad kus on kiiruskaamerad, siis elektriautoga mitu meetrit veel sõita saab. Linnasiseselt on tõesti väga asjakohane sõiduk, aga tasuvusest on pisut keeruline rääkida. ELMO teeb või juba tegi uued hinnad, mis muidugi Leafile eriti ei mõjunud kuna pingutatakse , et Mitsu junne kasutataks rohkem. No ei taha neid eriti keegi.
Jesper, kas sa prooviksid 4 rattalist võrri vahelduseks :)
Loomulikult on igal asjal oma koht ja kasutaja, aga elektriautodest üübervaimustusse ei tasuks sattuda.
23.12.2013 at 11:30
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Elektriautodest   1 2 3  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.