register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : BMW 325 Cup : 325 Cup'is alustamine   1 2 3 4  
Poster Message
Henri_

325 Cup'is alustamine
Muidugi pole mul teemaalgataja kogemusest aimugi. Kui kogemustepagas on suur ja kindel siht silme ees, mida tahta, siis võib alati nullist teha.

Mina nt teeksin kindlasti uut autot ehitades üht-teist erinevat või kohe alguses teistmoodi, et hilisemaid ümbertegemisi vältida. Tihtipeale on siis tegemist juba maitseelistustega.

Samas teemaalgataja jutust võib aru saada, et põhimõtteliselt võidusõiduauto ehituse kogemust siiski pole?

Võin julgustavalt öelda, et teha jätkub seal alati midagi, ka valmis auto puhul. Ning nädalasisesed õhtud on kenasti sisustatud, meil paljud sõitjad hooldavad oma autosid ise ja ei saaks just öelda, et vaba aega liiga palju jääks. Võistlusauto puhul on ettevalmistus ikkagi A&O, kõik peab suurepärases korras olema - sinna nahka läks ka suur osa minu 2012a hooajast, et sai liiga ükskõikselt asju võetud ning palju jäätud viimasele hetkele. Kuigi töökojas veedetud tunde kogunes lõppkokkuvõttes meeletult.

Ma ise nii tõsiselt ehk ei võtaks seda tükkide eluea osa, on asju, mida tasub vahetada pärast iga kõksu või vähemalt üle kontrollida, kuid on kahtlemata ka asju, mille eluiga on piisavalt pikk, et ei peaks muretsema. Autosid, millele valad uue õli sisse ja paned paagi täis ning lähed sõitma on müügis siiski mitu, mõnega on võimalik võitagi, mõnel oleks tarvis ehk veidi rohkem ette võtta, kuid üldiselt on neid autosid ka hooldatud pidevalt, kui midagi logiseb, välja vahetatud. Tihti tehtud ka tükkide vahetusi profülaktika mõttes ja seetõttu üsna suur auto jooksvast osast võrdlemisi uus.

03.02.2013 at 20:27 1 edit. Last edited 03.02.2013 at 20:27 by Henri_
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Täpsustan siis pisut enda autode ehitamiskogemusi, ehk selgitab minu haiglaslikku huvi ise teha asju mitte sisse osta. Nimelt siis olen viimased kümmekond aastat igapäeva leiba teeninud autode keretööde teostamise, erinevate autode restaureerimise, projektide teostamisega nullist võtmed kätte (ka põhjanaabritele) jne. Minu töökojast läbikäinud autode kaustas on hetkel üle 60 autost kaustad. Mõningate projektide üldine töömaht on lõppkokkuvõttes tuhendeid töötunde olnud (seega püsivust peaks ka olema). Tunnistan ausalt et tegmist on tänavasõidu ja näituseautodega olnud, nii USA mandrilt, Venemaalt ja euroopast. Ringraja suunitlusega autod on hetkel puutumatta jäänud. Kõige enam on läbi käinud bmw sid, endal on ka neid mõned garaazis hoiul ja ilusaid ilmasid ootamas. Kuna igapäevaselt ehitan teistele autosid siis tundub pisut naljakas endale autot ostma minna. Hetkel tundub isegi see rajaauto ehitamine väljakutsena, saab end ka sellel rindel pisut harida ning sinna maailma sisse elada. Algul ehitaks auto ja pärast tarbiks seda sihtotstarbelislet. Elukutseltele ringraja autoehitajatele konkurentsi pakkuma ei kavatse hakata, tööalaselt jääks ikka oma praeguse suunitluse juurde. Kindlasti ma ei vaidle vastu nendele kes väidavad et valmis asja mis spetsialisteide poolt ehitatud ja toimiv, on kohe odavam osta. Ma siiski läheks seda vaevarikkamat ja kulukamat teed.

04.02.2013 at 10:43
peep

Moderator
325 Cup'is alustamine
Pole see võidusõidu auto mingi eriline loom, sellise kogemusega ma arvan, et ehitamine on hea variant küll.
04.02.2013 at 17:07
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Vahepeal siis pisut praktikaga tegelenud teooria vahele. Kere on puhastatud nulliks, jäänud veel esimene ning tagumine klaas eemaldada ja põhjaalune mastiks. Kui juba teema pealkirjaks pandi cupi auto ehitamine, siis otsustasin minna täis puuri teed ning ehitada auto nullist üles cupi reegleid jälgides. Tekkisid mõningad küsimused töökäigus. Kas cupi autodel on salongisoojendus radikas eemaldatud või toimiv? Kas armatuurialune toru ei jää radikat segama kui seda tagasi paigaldada tahta? Kas oleks mõistlik uus kütusesüsteem originaal kohale tagasi panna või tuua läbi salongi? Kes puuri torusid on painutanud oskavad ehk öelda kui tugeva pressiga nad 50x2 torusid painutavad, kas 12 tonnine press saab jagu või jääb lahjaks (otsin hetkel pressi omale, ei tea millist valida)?
Nädalavahetuse veetsin elektrisüsteemi seltsis. Laotasin selle põrandale laiali ning hakkasin harutama välja mittevajalikku, hetkeseisuga läks üle 60% juhtmestikust minema. Vaadates veel allesjäänud punti siis jäi silma et sealt suht suure osa salongi jäävast moodustavad el. akende juhtmed. Kas oleks ka mõistlik el. aknad eemaldada ja vändaga süsteemid hankida või jääda elektriliste juurde. Kas vändaga süsteemi puhul ei jää turvapuuri küljetorud vänta segama? Üldsegi tundub seda juhtmemajandust vaadates et oleks juba mõistlik nullist uus süsteem kokku panna.

11.02.2013 at 10:54
peep

Moderator
325 Cup'is alustamine
Enamikel on vist küte sees aga ma sain ka ilma hakkama - jahedamate vihmaste sõitudega on jama aga selle vastu aitab nõudepesuvahendiga klaasi katmine seestpoolt. Minul läks viie aasta jooksul seda paar korda vaja. Tee põrandasse väikesed augud mis laseb veel välja joosta, muidu hakkab hullult aurama, kuna põrand läheb sõites tulikuumaks.

Aknatõstukid võib elektrilised jätta, mugavam ja kaalu vahet pole. Ma pole isegi kindel, kas käsimehhanismi üldse on olemas E36'l, sellest oli siin kuskil juttu.
11.02.2013 at 11:19
hall

325 Cup'is alustamine
Kupeel vändaga aknaid pole, sedaanil on.
Nullist uus kerejuhtmestik tundub oluliselt mõistlikum kui vanaga pusserdamine. Ise lasin nüüd kahel autol juhtmed AMG-s www.amgroup.ee teha ja tulemus on ideaalne.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
11.02.2013 at 11:25 2 edits. Last edited 11.02.2013 at 11:27 by hall
bagiauto

325 Cup'is alustamine
quote:
Kes puuri torusid on painutanud oskavad ehk öelda kui tugeva pressiga nad 50x2 torusid painutavad, kas 12 tonnine press saab jagu või jääb lahjaks (otsin hetkel pressi omale, ei tea millist valida)?

Ma arvan, et pressiga sa küll selliseid torusid vähegi mõistliku kvaliteediga ei painuta. Nende painutamiseks vaja ikka kuuliga torupainutuspinki. 50 x2 toru ilma voltideta ja lapikuks minemata painutamine pole mingi pressiga võimalik (kui just painutuse raadius pole hiigelsuur). Tegin just viimase bagi jaoks rullide komplekti 50x2 toru painutamiseks (mul läks küll veel lisaks käiku CrMo toru).
11.02.2013 at 12:23
Cardo

325 Cup'is alustamine
mõtled sellist pressi ?

11.02.2013 at 12:31
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Parandan end pisut. Natuke halvasti sõnastasin oma pressi teema. Mõtlesin ikka torupainutuspinki 12 tonnise pressiga mitte tavalist pressi (see on olemas ja ei kavatsenudki sellega proovima hakata). Mind hakkas huvitama nüüd milline see kuuliga torupainutuspink on, kui palju see erineb tavalisest torupainutuspingist? Kuna niijämedate torude painutamis kogemus puudub siis kas tõesti ei kannata tavalise torupainutuspingiga kultuurselt paindeid tekitada?

11.02.2013 at 13:47
bagiauto

325 Cup'is alustamine

Kas sul 50x2 toru olemas? Minuarust Helensis polnud sellist mõõtu pakkuda (mõtlen materjali St52 või analoogse tugevusega). Oli 45x2,5 , mida kasutada peakaareks ja 40x2, mis on kõigiks teisteks torudeks puuri juures. St37 on juba suht plastiliin. 45x2,5 torust tuleks peakaar küll kilo-kaks raskem, kuid see eest on teda veidi lihtsam kvaliteetselt painutada ja ka saadavus parem. (või on helens vahepeal 50x2 toru ka hakanud St52 materjalist pakkuma)

11.02.2013 at 15:22 1 edit. Last edited 11.02.2013 at 15:25 by bagiauto
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Toru veel ära ostnud ei ole, enne teeks painutamis võimalused selgeks. Helensi kodulehelt vaadates tootevaliku alt näitab tõmmatud toru alt 50x2 http://helensbaltic.com/tooted/tommatud-tappistoru/tommatud-toru-din-2391/ Kas see toru ka St52 on ei ole ma küsinud (hea tähelepanek, peaks uurima). 50x2 valisin esimese hooga kaalu pärast, peakaareks siis. Teisteks torudeks oli plaanis valida 40x2. Paar kilo lisaraskust ei tohiks probleem olla, seega lõppkokkuvõttes ei tohiks ka probleeme tekitada 45x2,5 kasutamine peakaare juures (kui see painutamise lihtsamaks teeb).
Bagiautole tänud pisikese harimise eest erinevate torupainutuspinkide alal.

11.02.2013 at 16:12
rustang

Moderator
325 Cup'is alustamine
Kas Sul lihtsam ei oleks mõnelt kaaretegijalt kõverad valmispainutatud torud osta, see painutamine on päris oluline õigesti teha. FIA juhendis oli kuskil minumeelest isegi kirjas maksimaalne lubatud ristlõike ovaalsus painde keskel.
11.02.2013 at 16:41
Henri_

325 Cup'is alustamine
Tõepoolest, puurimaterjal ühele E36'le (keskmiselt tihe puur) koos painutusega maksis viimati 300-350€ tuuri. Kas selle jaoks on mõtet osta oma pinki? Enamik puuritegijaidki vist võtab vajalikud mõõdud ja laseb mujal painutada.

Muidugi kui on soov olemasolevatele tegijatele konkurentsi pakkuma hakata, siis on lood taaskord teised.

11.02.2013 at 17:18 1 edit. Last edited 11.02.2013 at 17:19 by Henri_
Jesper

325 Cup'is alustamine
quote:
rustang: FIA juhendis oli kuskil minumeelest isegi kirjas maksimaalne lubatud ristlõike ovaalsus painde keskel.
Jep, ovaali väikseima ja suurima läbimõõdu suhe peab olema 0,9 või rohkem.

11.02.2013 at 17:44
Iff
325 Cup'is alustamine
Tõnis, mis see toru põlve raadius peaks olema?
Mul olemas tööriistad, millega saaks teha tsentri raadiusega 120mm
11.02.2013 at 23:20
Jesper

325 Cup'is alustamine
quote:
Iff:tsentri raadiusega 120mm
Tsentri raadius peab olema 3x toru läbimõõt.

Üldiselt: Appendix J art. 253 . Pean tunnistama, et vähemalt autol nr 90 ei ole keegi peale minu enda nende ovaalsuste ja raadiuste vastu seni huvi tundnud, aga esindan seisukohta, et kui juba inimesed on vaevaks võtnud need reeglid ja normid puuris istuva võidusõitja naha terviklikkuse kaitsmise eesmärgil välja mõelda, siis tasub seda võtta nagu tasuta spikrit. Lugeda mitu korda ja mõttega, mitte ükshaaval infokillukesi taga ajada. Ilmselt saab parem asi kui jalgratast leiutades ;)

12.02.2013 at 01:04 2 edits. Last edited 12.02.2013 at 01:06 by Jesper
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Kindlasti ei ole plaanis endale hirmkalli rahaeest seadmeid muretsema hakata ja puure tootma hakata. Igaüks jäägu ikka oma tegevusalade juurde. Esimese hooga arvasin et tavalise torupianutuspingiga suudab vajalikud painded ära teha. Sellised lihtsamad pingid ei maksa palju, teinekord ikka töökojas läheb vaja mõnda torujuppi veel painutada ja saab oma silmaringi isetehes laiendada. Nüüdseks hakkan vaikselt aru saama et ei ole see asi niilihtne kui algul tundus. Sobivad tööriistad mis suudavad nõuetele kohaseid paindeid tekitada on liiga suur kulutus ja teadmised on ka nõrgad selles vallas. Arvatavasti olengi nüüd sellises seisus kus pean laskma kellegi painutused teha või valmis lõigatud ja painutatud torud ostma. Minu eesmärk oleks ikka kui teha, siis nii nagu peab. Tervisega mängima ei hakka turvalisuse arvelt ning reeglitest tahaks ka kinni pidada. Mulle meeldib asjad endajaoks selgeks teha, mis kuidas ja milleks käib ning võimalusel ka ise valmis teha. Aga hetkel peab vist käpad püsti tõstma ning teiste abi kasutama puuri asjus. Kui siin juhtub lugema keegi kes suudab pakkuda sellist teenust või teab kellegi pädeva kontakti, andku märku. Kas siin teemas või tonis@carclassic.ee . Sooviks siis osta nõuetele vastavad, valmis lõigatud ja painutatud torud e36 sedaan kerele.

12.02.2013 at 09:57
rustang

Moderator
325 Cup'is alustamine
quote:
Plekksepp: peab vist käpad püsti tõstma ning teiste abi kasutama puuri asjus. Kui siin juhtub lugema keegi kes suudab pakkuda sellist teenust või teab kellegi pädeva kontakti, andku märku.

Minu meelest õige mõte. Uuri torude kohta näiteks jakkmoto.ee.
12.02.2013 at 11:05
Lend
325 Cup'is alustamine
Tere, kui on huvi autol asju ise ja õigesti teha, võta ühendust.
27.02.2013 at 01:03
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Praeguse seisuga on pmst. käed löödud härraga Madis Reinupiga. Ta nõustas mind natuke puuritööde alal, tegi mõistliku pakkumise ning võtsin vastu otsuse et jätan selle töö asjatundjatele (kes teavad mida teevad ja miks mis olema peab). Kui kere ettevalmistatud korralikult, viin selle mulgimaale ning lasen nõuetele vastava puuri sisse ehitada. Kui juba põhjalikult tegemiseks läks, siis teen juba algusest peale cupi nõuetele vastavalt ja see võimaldab hiljem soovikorral ilma suurema vaevata sarjaga liituda.

27.02.2013 at 09:53
peep

Moderator
325 Cup'is alustamine
quote:
Plekksepp: võimaldab hiljem soovikorral ilma suurema vaevata sarjaga liituda.

Kui projekt on nüüd sellise pöörde on võtnud, siis see kõlab liigse tagasihoidlikkusena. Kui nõuetele vastav masin olemas, siis kõige kiiremini saad teada kas sportringrada on Sinu ala kui lähed ja proovid. Mitte, et peaks kohe tervet sarja plaani võtma aga enne natuke trenni ja siis mõnele kodusele etapile peale. Positiivse emotsiooni vahe ja sõiduoskuse areng trenn vs. võistlus on üllatavalt suur ja kui auto terveks jääb, siis kindlasti annab selline varbaga vee katsumine kuhjaga edasiseks motivatsiooni. :)
27.02.2013 at 10:19
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Olen oma tegemistega nüüd niikaugele jõudnud et auto hakkab valmis saama. Praegusel hetkel päris cup i reeglitele ei vasta veel, aga selleni saab talve jooksul. Vahepeal tahaks lihtsalt sõita ka. Hetkel vale mootor kapotiall ja puudub tulekustustus süsteem. Muus osas peaks olema ehitatud nii nagu reeglid ette näevad. Turvapuur valmistati Reinupi tallis Viljandi küljeall, sellega olen väga rahul. Veermik on nullist üles ehitatud. Kasutasin powerflexi pukse, lemförderi munakaid, camberit muutvaid tugipatju, bilsteini b8 amorte ning eibahi vedrusid. KW 3 coilid jäid seekord veel kõrvale. Otsustasin natuke sealt kokku hoida ning kõigepealt sõitma õppida, küll jõuab ka coilideni kui vajadus tekib. Pidurid on taastatud vanade suportitega, uus torustik ning armeeritud voolikud, Ferodo DS 1.11 klotsid ning kõik see ilma ABS süsteemita. Kütuse torustiku vedasin läbi salongi. Teflon voolikutest loobusin ning ehitasin vask torudega liinid. Salongi mugavuse ning turvalisuse eest hoolitsevad Sparco iste mille valisin enda tagumiku järgi ning Sabelti 6 punkti vööd. Elekter on alates kaitsmekarbist tahapoole nullist uus ehitatud, loobusin originaali kärpimisest, see jäi näotu. Klaasid kiletasin turvakilega nagu reeglid ette näevad. Kere on puhastatud nulliks, keevitatud, luugiga katus vahetatud ilma luugita katuse vastu, võimalikult palju uusi välisplekke et pahtliga ei peaks kaalu tõstma hakkama ning värvitud täies ulatuses. Kuna hetkel puudub korralik m50b25 siis otsustasin et ei hakka mingit ajutist poolpidust mootorit ostma ning vahele toppima vaid läks kerega kaasas olnud m50b20. See käib hästi veel ja kuni talveni kannatab ka sõita. Eesmärk ei olnud kohe viimasepal kiiret autot ehitada vaid auto millega saaksin rajale liikuma. Prooviks käesoleval hooajal niipalju rajakilomeetried koguda kui võimalik.
Sellel nädalal tahan jõuda niikaugele et esimesed meetrid proovisõitu teha, silla seadeid sättida ning kui mingeid tagasilööke ei teki, hakata valima päeva millal esimest korda rajale katsetama minna. Praegu on üheks suureks takistuseks veel rehvid, pmst neid millega rajale kannataks minna ei ole. Siit ka küsimus targematele, palun soovitage mida võiks osta mõistliku hinnaga 15 veljele? Rehv võiks omada mingidki elementaarseid omadusi ning ei tohiks peale paari kiiret ringi alla anda. Või on kellelgi pakkuda kasutatud sobivaid?

19.08.2013 at 13:41
hall

325 Cup'is alustamine
Kasutasime seni rajaautodel bemmikupi kumhosid, aga kuna nende kättesaadavusega on väike ikaldus on nüüd kasutusel Barum Bravuris 2. Ise veel proovinud pole, aga klientide käes on nad igatahes normaalselt vastu pidanud. Sõiduomadusi ei oska kommenteerida.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
19.08.2013 at 20:13
H.E

325 Cup'is alustamine
Ka Federali paugu-euro suhe peaks olema hästi paigas.

20.08.2013 at 23:27
Plekksepp
325 Cup'is alustamine
Eile õhtul käisin autot esimest korda Auto24 ringil proovimas. Kuna olin esimest korda uuel rajal ja auto ka sõitis esimesi meetreid alles, võtsin hästi rahulikult. Tutvusin rajaga, jälgisin tehnilist poolt ja harjusin keskkonnaga. Sillaseaded olid pandud paika esialgu nii et camber eest kui tagant põhjas. Tagumise silla kokkujooks 2mm ja eest 1 mm. Kuna rehvide hankimise jätsin suht viimasele minutile sain alla Matator elite3 MP44 195/50/15 (hind oli väga soodne). Puudub küll võrdlus teiste siin eespool soovitatud rehvidega aga mulle tundus et rehvid töötasid. Kui soojaks läksid oli pidamine minujaoks ok. Õhtu lõpuks oli rehvidel kerged sulamis jäljed, aga seda ühtlaselt. Kokku läbisin eile u 100 km rada. Järgmiseks korraks saan ühe jooksu Kumhosid ka prooviks, siis tekib võrdlusmoment. Sillaseaded jätan hetkel samaks, auto tundus minujaoks praegu lihtsalt ja turvaliselt juhitav.
Muret teeb aga mootor. Kui alguses arvasin et mootor toimetab kenasti siis rajal selgus et ega ei toimeta küll. Tundub et see m50b20 on oma parema osa ära andnud juba ja on suhteliselt kulunud. Rajal on tunda et ei tööta nii nagu peaks ning käitub uimaselt ja jõuetult. Garaazis seisab üks m52b28 ka aga hetkel ei hakka seda peale sättima. Sõidan vana väsinud mootoriga hooaja lõpuni ja talvel ehitan korraliku m50b25 peale. Niikaua aga üritan võimalikult palju rajal käia ja palju sõita. Hetkel on kõige tähtsam sõitma õppida, see tundub kõige odavam viis kuidas kiiremaks saada.

28.08.2013 at 08:55
opentrack.tqhq.ee foorum : BMW 325 Cup : 325 Cup'is alustamine   1 2 3 4  
Log in:
Account recovery

© tqhq.ee 2000 - 2025.