register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Elektriautodest   1 2 3  
Poster Message
rustang
  
Moderator
Elektriautodest
quote:
Umbertto:
Kas akukomplekt maksab rohkem või vähem ?

Nissan pakub USA-s ja vist ka mujal (?) alates 2014 akugarantiid 100$ (76€) eest kuus. Selle summa võib vist võtta ligikaudseks amordikuluks kuigi ma 100% sellest garantiiskeemist aru ei saanud.
23.12.2013 at 11:32
randomere
 
Elektriautodest
quote:
Cardo: Kuniks elektriautosid on maailmas alla 1% ei ole tõesti akud pudelikaelaks. Ära võrdle Eestit maailmaga. Mitu tuhat tonni pinnast tuleb üles sonkida, et toota 10% maailma elektriautode akudest ? Liitium ... lõputu maavara ?


Kindlasti mitte lõputu maavara ning ma ei tahak hakata spekuleerima selle kohta kui palju või kui kauaks seda jätkub, aga liitium ioon akud on 100% ümbertöödeldavad, ehk kilomeetri läbimiseks ei ole vaja maa seest uut tükikest võtta, vaid kasutatud akust saab (täpset protsessi teadmata) uue aku teha. Lisaks koosneb iga elektriauto patarei elementidest mida on võimalik eraldi vahetada, juhul kui selleks peaks vajadus olema.

quote:
Lihtsalt tahaks tarkade abil Leafi kasutuse odavust ka akude kestvuse seisukohalt üle arvutada. Naised saunas rääkisid, et akukomplekt kestab ~150 000km. Kui palju maksab uus komplekt, kas keegi teab ?
Leafi elektritarve ~2,5€/100 km ~= 2l/100km.
Alternatiiv on öko diisel ~4-5l/100km.
Seega 150 000 km jooksul kulutab öko diisel raha rohkem ~2,5€/100 km. Rahas teeb see 2,5€ x 150 000/100 = 3750€ . Lisaks hooldused jms, seega väga umbes kokku 5000€ rohkem.
Kas akukomplekt maksab rohkem või vähem ?

Akukomplekti kestvuse kohta on vist veel vara rääkida, sest viimane faktiline info mida mina kuulsin oli see, et Tartu elektritaksodest esimene on sõitnud üle 100 000km ning algsest aku mahtuvusest on alles 94%, võibolla on kellelgi selle kohta mingi täpsem informatsioon. Liitium aku eluiga on üldiselt rohkem seotud tema hoiustamistingimuste ja ajaga kui kasutusintensiivsusega (sest tänastes elektriautodes ei ole ei tarbimis ega laadimisvoolud ligilähedalgi akude võimekusele). Meie võrdlemisi jahe kliima soodustab loomulikult tugevalt akude pikka eluiga.

Tasuvusarvutuse seisukohalt on õige võtta Nissani enda garantii akudele mis euroopas garanteeris vist vähemalt 80% mahtuvusest viie aasta või 100 000km läbimise järel, kui kaua ta rohkem kestab ning mis momendil kellegi jaoks aku kasutuskõlbmatu on jääb igaühe enda otsustada.

Võtmesõna selles tasuvusarvutuses on aga elemendi hind, sest elemente on akupatareis palju ning nad ei "sure" kindlasti kõik ühel ajal, ja veel olulisem on see, mis see element maksab siis kui seda on vaja vahetada. Ja teiseks pooleks on kütuse hinna tõus ajas.

Liitium akude hinnad on viimase viie aastaga langenud 2x, ilmselgelt nii kiire langus suureneva tarbimise võtmes pikalt kesta ei saa aga fakt on see, et lähema viie aasta jooksul tulevad hinnad veel alla. Samas võib ajaloolise tendentsi najalt hinnata, et kütuse hind tõuseb viie aastaga umbes 30%, ehk (vist ligikaudu) 1.3€ asemel maksab kütus viie aasta pärast 1.7€.

Kindlasti leitakse meetod elektriautode maksustamiseks, kindlasti tõusevad ka elektri hinnad ning kindlasti on veel mitmeid ja mitmeid tegureid mis tasuvust mõjutavad, seepärast ei tahaks mina küll olla see inimene kes ütleb, et osta elektriauto sest see on odav. Mina soovitaks seda omada sest ta on sobilikes tingimustes kordi mõnusam kasutada :) Ja ka pere teise auto valikul on käed vabamad, sest suur öko koll ei istu enam õlal :)

Kütuse hinna muutuse protsendi võtsin siit: http://www.speedlimit.org.uk/petrolprices.html Eesti kohta kiirotsing kahjuks vastust ei andnud aga kuna tegi on spekulatsioondiega niikuinii siis ma ei näe põhjust miks mitte sellest infost lähtuda.
Update: Eesti kohta leidsin ka mingisuguse tabeli aga märgatavalt lühema perioodi peale: http://www.superhind.ee/gas. Selle järgi on seis hoopis hullem sest kütuse hind tõusab aastas 10% mis tähendaks et iga seitsme aastaga kütuse hind kahekordistub ning viie aasta pärast oleks diisli liitri hinnaks 2.14€. Mis ilmselt pole võimatu aga tõenäoliselt rakendataks parema alternatiivi puudumisel kas aktsiisis vähendamist või mõnd muud meetodit hinna alandamiseks. Maailmalõpu stsenaariumi ennustamiseks võib aga õhtuleht endale siit pealkirja võtta.
23.12.2013 at 16:48 4 edits. Last edited 23.12.2013 at 17:19 by randomere
wirx
  
Elektriautodest
Sülearvutite Li-ion akud kestavad tavaliselt 3-4 aastat ning umbes 300-400 laadimist, siis jääb alles alla 50% mahutavusest või paneb elektroonika plahvatusohu tõttu need lukku. Autode tehnoloogia on ehk isegi täiuslikum ja võiks loota 5-6 aastat ning 500-600 laadimist? Samas olen näinud ka päris mitmeid akusid, mida on laetud üle 900x ning mis suutsid hoida üle 50% voolu sees.
Samuti usun ma, et kui turule tulevad nö B-varuosa aku müüjad autodele, siis akukomplekti hind langeb tuntavalt. Sülearvutite turul originaal aku vs täpselt sama mahutavusega B seeria hinna vahe on umbes 50%

____________________________
Soodsad sülearvutid siit --> Sülearvutid Laptopid.ee
Rinka huviline küsigu kindlasti % alla
23.12.2013 at 21:18
Umbertto
 
Elektriautodest
quote:
rustang:
quote:
Umbertto:
Kas akukomplekt maksab rohkem või vähem ?

Nissan pakub USA-s ja vist ka mujal (?) alates 2014 akugarantiid 100$ (76€) eest kuus. Selle summa võib vist võtta ligikaudseks amordikuluks kuigi ma 100% sellest garantiiskeemist aru ei saanud.

See teeb siis väga jämedalt 1000€ aastas lisakulu (mis võrdub ~kütuse ja elektri hinnavahega) ja seega on EV-l ja ökodiislil väga jämedalt samad käitamise püsikulud...
EV eelised on: funn, popp, vaikne, hea kiirendus, salong soojeneb koheselt, teistel pole :D, jne...
Miinused: ära kaugele taha sõita, vähe laadimiskohti, automüüjad ilmselt ei oska (pole kogemust) veel neid hooldada, palju vaba aega laadimiskohas...
24.12.2013 at 18:13
jaan tatikas
 
Elektriautodest
...
25.12.2013 at 01:23
silver
Elektriautodest
Chris Harris elektriautost
27.12.2013 at 12:13
rai
Elektriautodest
quote:
wirx: Sülearvutite Li-ion akud kestavad tavaliselt 3-4 aastat ning umbes 300-400 laadimist, siis jääb alles alla 50% mahutavusest või paneb elektroonika plahvatusohu tõttu need lukku. Autode tehnoloogia on ehk isegi täiuslikum ja võiks loota 5-6 aastat ning 500-600 laadimist? Samas olen näinud ka päris mitmeid akusid, mida on laetud üle 900x ning mis suutsid hoida üle 50% voolu sees.
Samuti usun ma, et kui turule tulevad nö B-varuosa aku müüjad autodele, siis akukomplekti hind langeb tuntavalt. Sülearvutite turul originaal aku vs täpselt sama mahutavusega B seeria hinna vahe on umbes 50%
Ahhaa lammutas Mievi akupaki tükkideks ja ütlesid, et samad elemendid on tegelikult vabamüügis täiesti saada. See akuteema pigem süttimishirmu tõttu selline nagu ta on. Üks teooria senistele süttimistele näiteks on olnud, et elemendid on kunagi liigselt põrutada saanud enne akupakki panemist.
27.12.2013 at 22:32
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Elektriautodest   1 2 3  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.