register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Kurvisõiduautod : Fiat 127   1 2 3 4 5 6  
Poster Message
noottaur
 
Fiat 127
Tervist. Sai siis soetatud endale üks lemmikumatetest autodest. Nimelt on tegemist Fiat 127 mk2 1979 0.9 33.1kw Itaallasega.

Alguses sai ostetud auto mõttega, et teen kere korda, värvin üle ja saab sellest igapäeva sõiduk. See mõte kestis kuni selle hetkeni, mil kere sai keevitatud ning oli näha, et see on täiesti hea toorik raja autoks.
Nimelt mõned aastad tagasi, kui ostsin endale ühe teise mk2 127me, oli mõte, et kunagi selle autoga ka ringrada sõitma ma hakkan. Sel hetkel sai siis tehtud isegi seesama 0.9l mootor täiesti tip-top korda kuid teatud asjaolude tõttu jäi projekt poolikuks ning sai maha müüdud. Viimane osa läks isegi hästi kuna müüsin pooliku auto kallimalt maha kui selle täies tükis ostsin.

Tänase seisuga on raja auto ehitamise plaan suurem ning on hakatud ka tõsisemalt selle kallal vaeva nägema. Auto on viimase nädala jooksul kaotanud üle 70kg ning see on ka vist piir, kust hetkel rohkem lõigata ei raatsi. Tühikaal on tehase andmete järgi sellel autol 730 kg ja kui sealt lahutada see 70kg siis on kaal suhteliselt madal.
Ostes sai ära murtud süütevõti niiet sellepärast on ka auto käivitamine ümber tehtud nuppude peale.
Lähipäevil on plaan tuua kaitsmeblokk tuppa ning viia aku taha pagasniku. Autos sees tuleb teha ka roostetõrjet ning pagasnik vajab uut värvi peale akukinnituste loomist.
Uue mootori jaoks ei jätku hetkel raha niiet peab seniks selle väeti 33kw-ga hakkama saama.
Auto tuleb saada ka märksa madalamaks. Alguses teeb seda vedrude lõikamise teel kuid pärast tuleb leida jäigemad vedrud ja peale seda tuleb vedrustus coilide peale.
Autole tuleb ka taha leida uus sild või siis teha velgedele 6cm vaheflansid, et saaks rattad rohkem lahku tuua.

Paar pilti ka minu uuest lemmikust:

Ostes:




Nädala tagune seis:




Kapoti alt värvitakse ikka kõige enne :D

Siin pildil näha ka käivitamiseks möeldud 2 nuppu.

Tänane seis:








18.05.2010 at 00:52 2 edits. Last edited 07.04.2011 at 16:09 by noottaur
hall
 
Fiat 127
Käivitmise nuppude paigutus ja kinnituskonstruktsioon ei tundu olevat just liiga tervislikud vasakule põlvele.

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
18.05.2010 at 09:41
purk
Fiat 127
quote:
serõi: Käivitmise nuppude paigutus ja kinnituskonstruktsioon ei tundu olevat just liiga tervislikud vasakule põlvele.

Ei julgeks küll sõna võtta mis iganes tänavasõiduauto turvalisuse osas, kuid siiski ei tahaks ettegi kujutada, kui lähedale võib antud autol katuseplekk juhi peale tulla, kui peaks juhtuma midagi sellist, nagu nt Silveril eelmine aasta ühel OT-l...
18.05.2010 at 10:46
PlyVal64
Fiat 127
Purk, selle auto piilarite tugevus vs tema kaal (näiteks mardikat mängides) on kordi kõvem kui isegi uutel masinatel, mis on ikka väga rasked. Puhas füüsika :D Nõrk koht on tihendklaas (ka 3-seeria ning Golf I-II kirstunael), mis ei anna lisatugevust ja ladalik ülinõrk esikoopa ehitus, kus ratas otsejoones vasakusse jalga tuleb. Olen ammu-ammu ühe sellise aga veel vanema disainiga (mk.1) otsast-otsani ehitanud ja tegu on väga kõva(jäiga) kere ning uskumatult kiire autokesega omas mõõtkavas. Ütlen ausalt, ainus auto, millega olen miilitsate eest ära sõitnud, siis 2-aastane poiss kõrval püsti seismas... 2-liitrise Saksast saadetud agoonia eest astus Nõmme vahel "möödaminnes" eest ära ja oli sel hetkel just samas värvijärgses ehk "polstrivabas" kaaluta olekus. e: OK, mul oli ka mootorilt vanem ehk parem, 35kW aga käis kõrgematel pööretel (mul jõud @6200 rpm, Sul @5600 rpm) ja lõppkiirus oli 140, mitte 135.

Ta on ju "sedaan" ehk C-piilar on koos plekist aknalaua ja istmetaguse tugeva raamiga, lisaks ei täheldanud erilist fiatilikku roostelembust juba siis 25 aastat vanal masinal. Puur sisse ja kuni 1000cc-klassi rajaautona väga küsija. Muuseas, noottauril soovitan enne totaalset lõhkumist Soomest läbi EALi rinkakomitee sõprade paluda 127'e historic-homologeering, ei ole mõtet teda muus suunas arendada ehk ära lõigata seda, mida ei tohi.

Edit: üks taani noorte fiat-racing team.
18.05.2010 at 12:01 5 edits. Last edited 18.05.2010 at 13:24 by PlyVal64
purk
Fiat 127
quote:
PlyVal64: Purk, selle auto piilarite tugevus vs tema kaal (näiteks mardikat mängides) on kordi kõvem kui isegi uutel masinatel, mis on ikka väga rasked. Puhas füüsika :D Nõrk koht on tihendklaas (ka 3-seeria ning Golf I-II kirstunael), mis ei anna lisatugevust ja ladalik ülinõrk esikoopa ehitus, kus ratas otsejoones vasakusse jalga tuleb. Olen ammu-ammu ühe sellise aga veel vanema disainiga otsast-otsani ehitanud ja tegu on väga kõva ja uskumatult kiire autokesega omas mõõtkavas. Ütlen ausalt, ainus auto, millega olem miilitsate eest ära sõitnud, siis 2-aastane poiss kõrval püsti seismas... 2-liitiriste Saksast saadetud agoonia eest astus Nõmme vahel "möödaminnes" eest ära ja oli sel hetkel just samas värvijärgses ehk "polstrivabas" kaaluta olekus.

Ta on ju "sedaan" ehk C-piilar on koos plekist aknalaua ja istmetaguse tugeva raamiga, lisaks ei täheldanud erilist fiatilikku roostelembust juba siis 25 aastat vanal masinal. Puur sisse ja kuni 1000cc-klassi rajaautona väga küsija. Muuseas, noottauril soovitan enne totaalset lõhkumist Soomest läbi EALi rinkakomitee sõprade paluda 127'e historic-homologeering, ei ole mõtet teda muus suunas arendada ehk ära lõigata seda, mida ei tohi.

Hehh. Ei märganudki, et tegemist sedaaniga:). Lihtsalt meenus sugulase sarnase kerega Ford Fiesta, mis peale põdraga kokkupuudet muutus suhteliselt kabrioks ning ei A ega B-piilaritest polnud enam haisugi. Samas endal oli kurb aga pidulik võimalus samasuguse metsaelukaga (ja ka umbes sama suurega) kokku põrgata ca 20 a uuema ja ka mitte kõige suurema autoga ning sellel jäid esiuksed suht hästi käima ja piilarid olid siiski üldiselt omal kohal... Aga siinjuures jah tuleb arvestada selle auto kaaluga. Ning kiiruse osas ei vaidle kindlasti mitte, eriti tubli tegija peaks taoline aparaat olema nt jääraja kontekstis.
P.S. Poolas jäänud silma mingi eriti popp versioon sarnasest Fiatist (paar numbrit väiksem antud teema peategelasest) ning mitu korda on olnud plaanis endalegi selline hankida, kuid siiani vaid mõtteks see ka jäänud. Nii et kokkuvõttes jõudu ja jaksu, eriti veel kui see nt mingi historicu reeglite kohaselt ehitatud saab.
18.05.2010 at 12:31 1 edit. Last edited 18.05.2010 at 12:41 by purk
Lembit
Fiat 127
quote:
PlyVal64:Muuseas, noottauril soovitan enne totaalset lõhkumist Soomest läbi EALi rinkakomitee sõprade paluda 127'e historic-homologeering, ei ole mõtet teda muus suunas arendada ehk ära lõigata seda, mida ei tohi.
Mul on tunne, et teemaalgataja on veel historic'u juhile sobivast vanusest kaugel. Küll jõuab võidusõidupisiku säilides ka edaspidi igasuguseid historicuid vabalt teha.
Puuri soovitaks kindlasti ja ka lisatoega esiratta koopale.
Võimalusel juhikohta tahapoole viia ja rooli normaalsema nurga alla panna
Mootori tuunimisega ära esialgu vaeva näe, proovi parem pidamist juurde saada.
Esivedrustuse soovitaks niimoodi ümber teha, et stabilisaatorvarras ei oleks see asi, mis ratta geomeetriat määrab
Tagasilla laiendamine flantside lisamisega koormab väga rattalaagreid. Sellise põneva tagasilla ehituse juures soovitaksin pigem mingit coiloverit taha ja tagasilda laiemaks viia õõtsade pikemaks tegemisega.
18.05.2010 at 16:22
noottaur
 
Fiat 127
Lihtsalt huvi pärast, et kui vana peab olema seal historicu klassis sõitmiseks? Kuskil 40-50 ringis?
Tagasilla õõtshoobade pikendamine endalgi peast läbi läinud ning see tuleb vist ära teha jah.
Roolilatt tuleks ka kiirema vastu vahetada ( 2.5 tiiru ühes suunas on ikka liig ). Roolisamba allapoole toomiseks olen juba kinnitused ära teinud ning selle kõrguse reguleerimiseks tuleb vaid üks vahetükk meisterdada mis pole kuigi suur töö kuid sellest rohkem siis kui tegema hakkab.
Mootorit tuunida polegi plaanis. Selle jõuallika alla ei tahaks üldse raha matta kuna vaatan teise 1.6l mootorite poole ( brava, marea jne ).
Praegu on esmatähtsad tööd kere värvitud saada ning auto madalaks saamine ja sildade laiendamine.
Kui need tehtud saab saab vana mootoriga trenni tegema minna. Peale seda siis uus mootor, puur ja värgid.
18.05.2010 at 20:18
Lembit
Fiat 127
quote:
noottaur: Lihtsalt huvi pärast, et kui vana peab olema seal historicu klassis sõitmiseks? Kuskil 40-50 ringis?
Minuteada seal sõitjatele miinimumvanust ei ole. Aga see on lihtsalt rohkem selline klass, kuhu lähed siis, kui reaktsioonid ja instinktid enam noorte poistega auhinna peale sõita ei luba. Selline nautlemise teema
Edit: Mis rehvi oled rajale plaaninud?
18.05.2010 at 21:49 1 edit. Last edited 18.05.2010 at 21:49 by Lembit
Maik
  
Fiat 127
Lembit - kui kaua need tagaratta laagrid siis kestavad,kui auto sõidab aastas heal juhul paarsada km ringrada ? Peaks nagu kümneid aastaid kestma.

____________________________
2011 Chevrolet Camaro 2SS/RS
18.05.2010 at 23:16
noottaur
 
Fiat 127
Rehvi peale veel mõelnud pole. Esmatähtsad asjad kõigepealt.

Sama madalaks tahaks saada autot kuu aja jooksul.

18.05.2010 at 23:44
rookierice
Fiat 127
Kena kergkaallane, disaini poolest on muidugi kitsa tulega variant lahedam ja ritmo oleks veel kordades eksootilisem aga asjal on jumet, eriti kui lähtuda veermiku muutmisest mitte "flants ja suur velg ja siis on äge" temaatikast nagu suur osa välimusefanattidest taga ajab.
19.05.2010 at 13:35
Lembit
Fiat 127
quote:
Maik:Lembit - kui kaua need tagaratta laagrid siis kestavad,kui auto sõidab aastas heal juhul paarsada km ringrada ? Peaks nagu kümneid aastaid kestma.
60 mm ratta toetuspunkti väljapoole toomine suurendab välimisele laagrile mõjuvaid jõudusid kümneid kordi. Lisada sellele veel hea haakuvusega rehviga ringrajal kangutamine ja on koormuse kasv veelgi kordades suurem.
Otsesele küsimusele vastates - ma ei tea, kui kaua kestavad. Sedasorti ratastel on välimiseks laagriks tavaliselt täismehe pöidlaotsa suurune koonusrull-laager. Eks mõõtude järgi saab näiteks SKF kataloogist lubatud koormused ja sealt saab huvi korral arvutada. Võib-olla kestab 2000 km. Võib-olla 200 või 20 km. Omaette huvitav teema on see, et mis siis juhtub, kui enam ei kesta. Kui hakkab vaikselt logisema, siis pole ju midagi hullu. Aga kui kuumeneb üle, ja lendab pauguga maksimaalse koormuse hetkel laiali? Mulle näiteks eriti ei meeldiks Sauga kiires kurvis parempoolse tegaratta kinnikiilumine.
quote:
noottaur: Rehvi peale veel mõelnud pole. Esmatähtsad asjad kõigepealt.

Enamus spetsialiste arvab, et kiiresti sõitmise juures on just rehvid esmatähtsad. Claude Rouelle'i koolituselgi lõppsõnana õeldi, et esimene asi, kui hakkad kiiresti sõitmise autot projekteerima on see, mis rehviga sa sõitma hakkad. Siis tuli vist scrub ja ackerman, ja edasi riburadapidi kõik muu. Konspekti ei ole hetkel käe all, kui väga huvi on, siis võin järgi vaadata.
19.05.2010 at 14:34
Jesper
 
Fiat 127
Loll küsimus vahepeale mis mul koguaeg meelest ära läheb - kas keegi teine firma peale Avoni üldse jagab oma rehvide engineering datat lihtinimesele veebis või küsimise peale? Näiteks R888 kohta kõik mis ma olen suutnud leida on see et nad on laiad, mustad ja ümmargused, see ei ole just väga sisuline info. Või on mõnel asutusel Eestis vastav pink olemas kuhu saaks oma rõngad sisse toppida ja katseliselt tabelid ära mõõta?

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
19.05.2010 at 16:15
noottaur
 
Fiat 127
Kui saab sillad laiaks, uue mootori peale ning sobivad veljed soetatud siis saab ka rehv valmis vaadatud.
Praegu lähtun rohkem sellest, et 0.9l ei ole konkurentsivõimeline ning selline vedrustus viib auto kiiremas kurvis kahe ratta peale.
Hetkel seisab ka suur ehitusisu raha taga. Pisikesi asju ikka nokitsen päev-päevalt, et mingi tegevus ikka auto kallal oleks.
Liiga rutt ei ole ehitamisega sest kui kõik sellised asjad tehtud saavad mis väga palju raha ei neela on ikka mingi ootamine, millal tuleb uuesti raha, et saaks tegema hakata. Selline käed taskus ootamine ei meeldi, seepärast ka teen asju aegamööda.
Praegu on all 165/70 lai rehv. Sellise rehviga on pidamine täiesti hea kuid startides on tunda, et mootor jääb ikka nende liigutamiseks lahjaks. On ka üks jooks poolteist senti kitsamaid rehve seismas kuid nendega on jällegi sõit liiga "närviline".
Ju tuleb siis millagi vaadata kas BFGoodrich-ide poole või Michelin-ide tootevalikust midagi.
Tahaks 12" velge alla leida kuid sellisele pole slikke kuskilt leidnud hea hinnaga. 13" veljele ikka midagi leiab.
19.05.2010 at 21:03
noottaur
 
Fiat 127
Nonii. Vahepeal siis on natuke värvitööd tehtud ning ka elektri kallal tegelema hakatud. Hetkel seisab kõik raha taga, et saaks elektrisüsteemi kõik uued juhtmed-otsad ära osta ning aku pagasniku viidud. See siis esmane töö. Peale seda tuleb jälle keretöödega pihta hakata ( tagumine vasak nurk tuleb ikka välja vahetada ning juhiukse alaäär tahab uuesti tegemist. Kui keretööd tehtud saab lõpuks auto grundi alla ning siis saab juba värvilahendusele mõtlema hakata.
Pilte ka:






Releedele peab raadio vanasse auku tegema korralikud kinnitused.



Auto perse on kole kerge..

26.05.2010 at 19:32
noottaur
 
Fiat 127
Vedrustuse osa uurima hakates tulid esimesena silma ette sellised asjad:
http://qa1.thomasnet.com/item/proma-star-reg-single-and-double-adjustable-shoc-2/proma-star-reg-single-and-double-adjustable-shocks/dr5855p?&seo=110&plpver=1001
Taha siis sellised muretseda.

Ette pole veel leidnud kuna eesmised peaksid olema midagi selle sarnast..





Leidsin, et carshop pakub ka täiesti mõistliku hinna eest tervet komplekti päris paljudele automarkidele. Lähim mis suutsin leida ( hea hind ja esiveolise komplekt.. )

http://www.carshop.ee/tuuning/vedrustus/coiloverid/cn_racing/291580.html


26.05.2010 at 19:59 1 edit. Last edited 27.05.2010 at 20:35 by noottaur
rolantsik
Fiat 127
Soomes olen külarallil näinud,et sellised Fiatid tõstavad nac nokka kurvist välja kiirendamisel :)
26.05.2010 at 20:32
noottaur
 
Fiat 127
Täna selgus, et varuks soetatud esimeste püstakute amordid on läbi. Proovisin vedru lõikamise meetodit, lõikasin ca 2 keerdu ( 10 cm ) maha kuid püstakuid kokku pannes selgus, et amort ikka täiesti läbi.
Esiosa ikka nii pehme, et kui peale istud siis nina vajub oma 10cm küll alla. Tuleb kiiremas korras sinna uued vedrud vahele leida ja kontrollida, et kas need olemasolevad amordid veel kannatavad sõitu või tuleb need ka kuskilt korralikumad leida.
Reguleerisin veel käsipiduri trossi rohkem peale ja täna nagu polegi midagi muud teinud.
Vedrude originaal pikkus oli 38.5cm btw. Oleks vaja pea et poole lühemaid sinna kui ka jäigemaid.
27.05.2010 at 19:41
kivialune
Fiat 127
Madalaks lased, aga mis vedrustuse geomeetriast saab?
28.05.2010 at 19:53
noottaur
 
Fiat 127
Eks näis mis saama hakkab. Homme võtan vana mootori maha koos väljalaske ja kõigega.
Uue mootori ost jääb järgmise kuu sisse arvatavasti. Siis hakkab ka sildade geomeetriat uurima, et mis sellest saab.
29.05.2010 at 00:44
noottaur
 
Fiat 127
Täna sai mootor maha võetud koos käigukasti-värkidega. Võttis aega hommiku 12mest kuni õhtu poole seitsmeni. Esimest korda sellist tööd teha "õiget moodi" võtab ikka kauem aega kui kiiruga ja paari kangi ning ketaslõikuriga :D
Käigukastil iga hoova sees loks pmt niiet see läheb vanarauaks. Pole mõtet seda kuskil kuulutama hakatagi aga see liitrine mootor koos siduri jm juppidega võib küll natuke suurema hinna eest kui vanaraud selle eest pakub minema minna ( kui kellegil huvi peaks tekkima ;) kaasa võib saada terve väljalaske, bensupaagi, radika, voolikud jm )
Teinepäev tuleb osta poest paar uut polti et saaks vasakpoolse amordipüstaku uuesti alla panna kuna sain ühe poldi pooleks keerdud.
29.05.2010 at 19:01
noottaur
 
Fiat 127
Paar pilti ka auto praegusest olekust:






Mõõtsin ära ka amordikannude aukude keskmise vahe.. tuli 925mm.

Juhtmed tahavad vähe korrastamist saada ning kapoti alune mootoripesuvedelikku ja survepesurit :P

Siit näha ka see polt mille suutsin pooleks keerata.. Ühendab teine stabika kerega koos püstakuga.
30.05.2010 at 14:08 1 edit. Last edited 30.05.2010 at 14:09 by noottaur
Cardo
 
Fiat 127
Tõsine vanatehnika fänn @ Riga Gauja club :) , edu putitamisel !
30.05.2010 at 16:50
noottaur
 
Fiat 127
See sinipunane on jah üks varasem nokkimine. Praegu kahjuks läks sellel juba teine esihark pooleks ( piltilt ka näha, et pisut lääpas ) ja pole veel keevitust ostnud, et saaksin selle ära keevitada.
Kas super1600 klassis ise kahest veovõllist kokku keevitatud võlliga tohib sõita?
30.05.2010 at 23:24
hall
 
Fiat 127
Ükski tehniliste tingimuste punkt ei keela kokkukeevitatud veovõllide kasutamist.

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
31.05.2010 at 00:07
opentrack.tqhq.ee foorum : Kurvisõiduautod : Fiat 127   1 2 3 4 5 6  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.