register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Kiiresti sõitmine : OT26 järelkaja   1 2 3 4 5  
Poster Message
matukas
  
OT26 järelkaja
quote:
devilc: Vahepeal vaatasin ka PerformanceBoxi logi üle väljasõidu osas ja üldkokkuvõte on, et kurv ei ole enne tehtud, kui külgkiirendus nulli lähedale jõudnud ja kõik neli ratast endiselt ilusti asfaldil. Mina olin mõttes juba järgmises kurvis ja lasin kiire lõpus, kiirusel 161 km/h, tagaratta kruusale ja jäin reageerimisega veidi hiljaks. Järgnes pikk tee mööda muru ja tiigi põhja, mis, nagu praeguseks selgunud on, tõi õnneks kaasa ainult esiotsa kosmeetilisi vigastusi pluss veidi kõvera kondi radika (töötab endiselt ilusti) ning hävinud signaali pasuna. Kogukulu jääb paari jooksu rehvide piiresse, nii et üsna õnnelik õnnetus.

Üllataval kombel juhtunu edasist sõitmist ei seganud: rajal tagasi olles ei mõelnud, et võiks jälle käest minna, ainult kiires ei läinud kohe uuesti neid viimaseid km/h taga ajama. Kokkuvõttes, hoolimata liiga jäigaks sätitud esistabikast (mida Lembit aitas vahepeal veidi pehmemaks seada, aitäh!) ja sellest tulenenud alajuhitavusest, tuli 1:02.2.

Edit: tehniku videole on väljasõit ilusti peale jäänud @ 12:10.
Vaata nüüd veel neid kiiruseid, millega auto muru peal kelgutab ja siis mõtle, kui sama asi oleks Riias juhtunud samal kiirusel...
Arvatavasti oled seda juba vist teinud. Minu moraal on, et Riias ilma puuri ja HANS-ita piiri peal sõita....ei iial.

____________________________
Belief is harder to shake than knowledge
21.07.2009 at 12:38 1 edit. Last edited 21.07.2009 at 12:39 by matukas
hall
 
OT26 järelkaja
quote:
matukas: Minu moraal on, et Riias ilma puuri ja HANS-ita piiri peal sõita....ei iial.

Riia rada on praegusel kujul eksisteernud juba aastakümneid, HANS on alles viimaste aastate leiutis... Kuidas küll siiani on ilma selle vidinata sõidetud ja sõidetakse jätkuvalt?
Ja kui rada on ohtlik, võib vabalt sõita suurema varuga, mida OT-laadsel üritusel on väga lihtne teha, sest asi ei käi võidu peale, ning ei juhtu midagi. Või noh, muidugi võib juhtuda, teel Riiga võid ka surma saada.

Mis sõitmisse puutub, siis jagunevad inimesed minu arusaamist mööda suures plaanis kaheks:
a) ühed, kes näevad probleeme, teoretiseerivad palju ja kunagi rajale ei jõua;
b) teised, kes näevad lahendusi, teevad ära ning sõidavad.

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
21.07.2009 at 14:26
peep
 
Moderator
OT26 järelkaja
No hobide harrastamisel saab igaüks enda mugavustsooni ise paika panna ja ilmselt need ongi eri inimestel väga erinevad.
21.07.2009 at 15:45
devilc
Moderator
OT26 järelkaja
Tagaots läks käest @ 161 km/h, tiigini jõudes oli sellest veel 90 km/h alles. Riias sõidan ma suurema varu ja stabiilsuskontrolliga, mis õnneks Porschel sõitmist eriti ei sega, aga ega eksimuste ja mehhaaniliste vigade eest pole meist keegi lõplikult kaitstud. Aga kui põdemine absurdini viia, peaks tänavaliikluses kah HANSi ja puuriga sõitma, kuna muud autod ja takistused reeglina palju lähemal kui rajal...

Eks minu ja Silveriga juhtunu (mõlemad küll suhteliselt õnneliku lõpuga) on viimase aja meeldetuletused sellest, et rajapäevadel eksisteerib selge risk, millega peab arvestama. Kuskilt lugesin, et kõige rohkem õnnetusi juhtub just keskmise tasemega sõitjatega: algajad on liiga hirmul ja profide autovalitsemisoskus on parem. Keskmikud võivad küll kohati kiiresti sõita, aga nende kogemustest ei pruugi piirolukordades alati piisata. Tundub, et selles on tõetera sees.
21.07.2009 at 15:52
rustang
  
Moderator
OT26 järelkaja
Meil on olnud ka "katus" esmakordse rajapäeval osalejaga.
21.07.2009 at 15:57
matukas
  
OT26 järelkaja
serõi:... Või noh, muidugi võib juhtuda, teel Riiga võid ka surma saada...
Eriti, kui airBaltic-uga lähed :D
No Pärnus olen minagi päris kobedaid piruette teinud aga jah, Riia on minu silmis liigne risk ilma turvapuurita ja enda turvavarustuseta. Aga see on tõesti minu probleemiks. Vbl liiga piire kompav olen ja Riias saaks see minu puhul karistatud...
devilc: ... Aga kui põdemine absurdini viia, peaks tänavaliikluses kah HANSi ja puuriga sõitma, kuna muud autod ja takistused reeglina palju lähemal kui rajal...
Tänaval on kiirused väiksemad. Plekk pleki vastu on midagi muud, kui plekk muldvalli või betoonseina vastu.



____________________________
Belief is harder to shake than knowledge
21.07.2009 at 16:01 2 edits. Last edited 21.07.2009 at 16:07 by matukas
uzzac
 
OT26 järelkaja
esimene kord riiga minnes olin ka kuulnud igast hirmujutte. peale 10 ringi läbimist on suur lai smile üle terve näo ja nüüdseks ei märka enam neid betoone. eks kui keegi kõvema matsu paneb on mingiks ajaks betoon taas nähtavale ilmunud aga üldiselt ei ole seal hullu midagi.
21.07.2009 at 18:53
HoCi
  
OT26 järelkaja
Suht mitte midagi õpetav vestlus teil. Foorumis ja raja kõrval räägitakse jah, et kui suured riskid on sõites ja, et mina hoian tagasi. AGA nii kui rajale saavad, on silmad suuremal osal sõitjatest punnis ja antakse nii, et veri ninast väljas. Piire saab tunnetada ka piiril sõites, mitte piiri ületades. Tasa ja targu tõstad iga ringiga kiirust igas kurvis ning küll sa tunned siis juba neid piire, kus tekib juba ala-ülejuhitavus jne. Toorelt ja punn põhjas paneb ainult loll, keda mina näen maru tihti rahvaspordialadel. Trajektoori ega oma sõidu analüüsimist pole ollagi aga juba püüab oma mõtetes poodiumikohti.

Paar ütlust ka lõppu:
Pikk jutt, sitt jutt :)
Tegijatel juhtub :)

____________________________
Porsche 911 Turbo X50 02'
Ex: Honda Civic VTi 1,6T
21.07.2009 at 19:48 1 edit. Last edited 21.07.2009 at 19:48 by HoCi
matukas
  
OT26 järelkaja
OpenTrack üritustel on mul esimestest kordadest juhus, kus katus polnud kaugel ja ka taganttulija autoga kokkusaamine kui viskas linguna tagasi rajale. Õnneks oli sellal vähem autosid, väike ring ja mitte nii petrolhead juhid. Ja täiesti lihtsalt võib karme asju juhtuda. Üritad sellel nööril balansseerida ja natuke üle minnes pole võimalik enam kontrolli taastada ning oledki reisija juhikohal.

Sellistel juttudel on minu arvates olemas ka õpetav sisu. Inimesi on erinevaid ja on inimesi, kes teiste vigadest on võimelised õppima.
Kui nüüd liiga teemast ära kaldume, siis võib tõsta eraldi jutulõngaks :D

____________________________
Belief is harder to shake than knowledge
21.07.2009 at 20:16
Jesper
 
OT26 järelkaja
Ma miskipärast arvan et kui puurid-möllud juba kord olemas on siis tekib ka kohe kange tahtmine neid proovida ja õnnetuse risk kasvab :) Ma arvan et mul sõitjana on tänu puurile üsna suur arenguhüpe toimunud/käimas, sest ilma ikka ei mõtle Riias seal pärast veekogu oleva järsu parema eel umbes sedasi et "ah s***a kah, ei viitsi veel pidurdada, vaatab mis saab", aga noh samas mingi viimane kiht tarbetut alalhoidlikkust on veel sees eelkõige selle pärast, et katkise auto parandamine tuleb ju kinni ka maksta.

Anoh siin ongi sama teema mis tegelt koguaeg esile kerkib, et mis visiooni või maailmapildiga keegi sinna rajale ronib, võidusõiduauto on lihtsalt tööriist, mina näiteks töristaks nende suurte plekkpurkide asemel hea meelega oma lõbuks hoopis vormeliga - pole vaja mingit puuri, suurt treilat, suurt garaaži jms, maksab suht mõistliku summa, katust ei saa teha sest katust polegi ning kiire on veel kah, ilmselt ka ilma "piire kompamata" piisavalt kiire et fun oleks. Mulle isiklikult meeldib sõita mingi 9/10 peal mõnusa hooga, aga mitte päris täiega, sedasi ei ole probleem sõita Riias või kusiganes päev läbi ilma välja sõitmata, eeldusel et rada peas on. Anoh samas mõni võibolla läheb just üle äärekivide libistama ja saab sealt oma kaifi. Mõni saab kaifi jälle sellest kui saab käia täispuuri ja kogu võidusõidutiluliluga poolikut autot garaažis silitamas, ei saa muidugi öelda et endalegi see üldse ei meeldiks :) Mõni saab kaifi planeerimisest, et mida ta kohe varsti tegema hakkab. Kõigiks nendeks tegevusteks on ju tegelikult Eestis eri ürituste ja sarjade näol üpris okeid võimalused loodud, ka viimaseks, ruumi jätkub kõigile.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
21.07.2009 at 23:59
rein19
OT26 järelkaja
Ootan huviga Newtoni pilte.
22.07.2009 at 00:00
rolantsik
OT26 järelkaja
Riias ju kindel.et põrgatab raja peale tagasi betoonist :D
22.07.2009 at 04:18
hall
 
OT26 järelkaja
quote:
rolantsik: Riias ju kindel.et põrgatab raja peale tagasi betoonist :D

Kui just ei õnnestu üle aia metsa põrutada :D

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
22.07.2009 at 09:10
uzzac
 
OT26 järelkaja
niimoodi või? :)

22.07.2009 at 09:12
Garfield
  
OT26 järelkaja
quote:
rolantsik: Riias ju kindel.et põrgatab raja peale tagasi betoonist :D
Ajaloost: Riia rajal on olnud õnnetus, kus võidusõiduauto (Volga klass) oleks kokku põrganud trolliga. Ehk enne teravat ei saanud pidama ja lendas läbi väravate (mis olid ka minu ajal veel olemas) kuni sõiduteeni Bikerniki Ielal.

____________________________
Focus RS
22.07.2009 at 10:11
newton
 
OT26 järelkaja
Mõned pildid:

(kliki pilti)


Ja kuna kaks nädalat hiljem sealsamas toimunud sportauto.ee rajapäeva kohta siin foorumis teemat ei paista, siis reklaamin neid pilte kah siin:

(kliki pilti)
26.07.2009 at 21:12
lauri911
 
OT26 järelkaja
Newtoni fotode vastu ikka ei saa keegi, lihtsalt super! Silm kohe puhkab...
27.07.2009 at 11:03
peep
 
Moderator
OT26 järelkaja
Samad sõnad, meil on vedanud, et mehel selline hobi on ja ta on nõus oma töö tulemusi ka teistega jagama.
27.07.2009 at 11:26 1 edit. Last edited 27.07.2009 at 11:26 by peep
newton
 
OT26 järelkaja
Aitäh! Pärnus eelmise ürituse juubeliklepse autodel nähes tekkis huvi, kui paljudel seni toimunud 26-st opentrackist ma kohal olen olnud; pildikaustu kõvakettal kokku lugedes selgus, et täpselt pooltel - minu jaoks oli see 13. üritus.

Natuke vabandab ehk see välja, et peale tervelt kümmet esimest puudutud üritust olen juba korralikumalt kohal käinud - kaks korda olen jätnud Riiga minemata (2006. aastal kohe peale mu esimest OT-d tundus see liiga kauge kohana ja sellel aastal olin just Nürburgringilt tagasi jõudnud ja ei suutnud kuidagi Bikernieki võsades kahlamist endale põnevaks mõelda) ning 2007. aastal jäi üks Pärnu OT vahele, kuna olin Rootsis Big Meetil.

Opentrackidel (ja inimlikul kadedusel) on päris oluline osa minu fotonduse arengus – kui paigalseisvaid asju suutis mu esimene digikaamera (Olympus C-750UZ) talutavalt pildistada ja ka kiirendustelt tulin teinekord tagasi mõne ilusa pildiga, siis esimeselt OT ürituselt oli minu tüüpiline pilt umbes selline:



Sinna kõrvale panin foorumikaaslase waxi samal üritusel (kui mälu ei peta) Pentaxi peegelkaameraga tehtud pildid (seda galeriid kahjuks enam veebist ei leidnud; mäletan, et seal olid värvid pisut ülegi keeratud, nii et minu hall mudru tundus mulle veel eriti masendav) ja leidsin, et edasine eksistents ilma peegelkaamerata on mõttetu; 10 päeva peale OT-d tegin esimesed pildid oma uue 350D-ga.

See osutus muidugi üpriski libedaks (ja kulukaks) teeks ja kaks kuud hiljem toimunud järgmiseks opentrackiks oli mul varutud juba kit-ist parem objektiiv (28-135 IS). Vähemalt piltide tehniline kvaliteet paranes seebikaga võrreldes hüppeliselt ja pärast galerii ülespanemist sain lausa ühe meili, kus tunti huvi, mis varustusega ma pildistan – siis oli küll väga rahulolev tunne. Alles hiljem sain teada, et tõeline fotograaf peab sellele küsimusele kindlasti vastama omakorda küsimusega – “Kas te pärast maitsvat õhtusööki restoranis küsite koka käest, millist kastrulit ta kasutab?” ;)

Asi läks veel põnevamaks kuu aega hiljem, kui leidus üks hulljulge ajakirjanik, kes arvas, et ma võiks tollel samal Pärnu rajal terve loo jagu pilte teha. Värisevate kätega said need pildid siis tehtud ja kuigi neid praegu vaadates tuleb järjest pähe asju, mida võinuks teisiti teha, jõudis lugu ikkagi ajakirja ja meie koostööd kestab tänaseni – selle usalduse eest olen väga suur tänuvõlglane.

Igatahes lahe, et rajapäevad olemas on, nii sõitjatele kui ka nendele, kellel natuke teistsugused sportlikud huvid mängus on.
27.07.2009 at 12:13
lauri911
 
OT26 järelkaja
Mina isiklikult pole Newtonit näinud (näinud ilmselt olen aga ei vii nägu/nime kokku)
aga tema kollektsioonis on selline pilt hõbedase auto veljest -


siis on väga tõenäoline, et sain meistri vist pildile:
27.07.2009 at 15:08
ICE
  
OT26 järelkaja
Pihtas põhjas.

____________________________
Petrolheads.ee
27.07.2009 at 15:17
uzzac
 
OT26 järelkaja
sai ka samale haigusele näpp antud. nüüd jääb vaid oodata et käe ära rebiks

newtoni pildid nagu ikka puhas kuld. 5+
27.07.2009 at 15:34
newton
 
OT26 järelkaja
Mina jah sääl - paistab, et ei saa enam üritustel rahulikult Porschede juures küürutada ilma, et keegi kohe 5D-ga tulistaks :) Uzzacile hoiatuseks, et nagu küljesrippuva kola hulgast aimata, pole pikapeale selle haigusega enam kerge ringi liikuda, nii et tasub ikka ettevaatlik olla, kuni veel võimalust on.

Kui väga tähte närida, siis parajasti käesolevat toru vaadates üritasin tollel hetkel selle pildini jõuda:



Ja kuigi ma vist olen piisavalt kaua porschefiilide läheduses viibinud, et teada, et Manthey on midagi natuke erilist, siis neid eksootilisi velgi poleks ma üldse märganud, kui Peep poleks nendele eraldi tähelepanu juhtinud.
27.07.2009 at 15:53
uzzac
 
OT26 järelkaja
eks kael on pikapeale kiivri kandmisega ära harjunud ju kannatab mõnd toru ja kere ka kaasas tassida :)

algus on alati raske. tahaks ju kohe lainurka ja zoomi aga esialgu tuleb õppida kitga korralikult ringi käima :)
27.07.2009 at 16:13
Moss
 
OT26 järelkaja
Keegi tegi minu autost pildi stardisirge lõpus kurvi keerates. Tahaks seda näha. Siin olevatest albumitest pole leidnud.
27.07.2009 at 18:02
opentrack.tqhq.ee foorum : Kiiresti sõitmine : OT26 järelkaja   1 2 3 4 5  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.