register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Autospordi uudiseid   .. 6 7 8 9 10 11 12 ..  
Poster Message
uzzac
 
Autospordi uudiseid
Ootan pikisilmi tema visiooni avalikustamist. Tahaks näha mida maailma mõistes staar teha mõistab. Kodumaalt ühtegi tõsiseltvõetavat kandidaati ei oskagi pakkuda. Märtin oli minuarust natuke kitsa spektriga, aga mitte halvas mõttes. Ta on ikkagi oma ala absoluutne tipp, nii Eesti kui minu jaoks üks paljudest kangelastest.

____________________________
Lada 2101 Coupé AruveeRacingTeam Petrolheads.ee
22.01.2013 at 10:27
Raceboy
 
Autospordi uudiseid
http://sport.postimees.ee/1111752/tippjalgpallur-ja-grey-anatoomia-taht-loid-koos-autospordimeeskonna

____________________________
www.vems.ee
22.01.2013 at 18:18
malloc
Autospordi uudiseid
2kki koos Vataneniga suudetaks Eestis ka rohkem populariseerida lihtrahva autosport, ehk siis soome n2itel rallikrossi v6istlused, mille yhe etapi osalustasu ning konkurentsiv6imelise auto tooshoidmine ei maksa tavalise kodaniku kuupalka. Autod ei peaks isegi 200hp-d olema, paljud kindlasti teavad, kui palju funni saab ka vene tehnika h2dise ~50kW-ga.



See tundub liiga palju funi pea olematu summa eest.

Vanu rallikrossi radu meil tegelt jagub ja talvel saaks ju kohe asja j22rajaga j2tkata.

Mosseliiga kunagi oli sarnane, kuni tekkisid "stock" mossed, mis olid v6imelised 200km/h ja omasid tasakaalustatud sisuga mootoreid.

Sry t2pit2htede puudumise eest, ameeriklased ei tunne neid.

28.01.2013 at 22:12 3 edits. Last edited 28.01.2013 at 22:28 by malloc
Jesper
 
Autospordi uudiseid
Superkross on ju olemas ja just selle eesmärgiga ning soomlaste eeskuju najal ellu kutsutud. Antagu ainult kuuma, jutt on odav.

Üldiselt on autospordis mingi suhteliselt mõistlik hügieeniline tase, alla mille sa tegelikult ei taha sõita kui elu ja tervis armsad on. Lihtsalt infoks, sommide auto maksab 1400€, mille sisse peab mahtuma ka turvapuuri ehitus. Sinna juurde isiklik turvavarustus (iste, vööd, aknavõrk jne) umbes 700€. Isiklik varustus on kõik sama mis EMV-l ehk kuskil 1000€ tuleb ka selle jaoks kõrvale panna. HANS 500€. Ühe võistluse osavõtutasu on 100-150€ ja hooajas on mingi paarkümmend võistlust. Kõrvalkulud nagu transport, kütus, rehvid jne on kõik vähemalt samad mis meil, seega teist samapalju läheb võistluse peale veel. Meil ilmselt pääseb kokkuvõttes isegi sutsu odavamalt kui Soomes, eriti kui võrrelda mitte etapi vaid hooaja eelarvet.

Ja ma isiklikult küll aru ei saa, kus see "funn" on 50kW autoga ringrajal sõitmises. Pigem on reaalne oht kvalifikatsiooni käigus igavusse surra, nii et starti ei jõuagi.

Üldiselt mina olen jõudnud arusaamisele, et see "lihtrahvas" pigem eelistab viriseda asjade kõrge hinna üle ja ükskõik kui palju uusi klasse või asju teha, stardis neid kunagi ei näe. Hea näide on need jäärajavõistlused, "lihtrahvas" kellel pole väidetavalt raha eraldi võidusõiduki jaoks sõidab spetsiaalselt selleks otstarbeks soetatud-ehitatud-tuunitud hobiautodega, puuride ja varustuse jaoks raha väidetavalt pole, aga rehvijooks maksab rohkem kui bemmicupi terve hooaja varu. Samamoodi peab nende AG "treeningute" jaoks olema eri rehve rohkem kui Monte Carlo rallil.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
28.01.2013 at 22:59 3 edits. Last edited 28.01.2013 at 23:09 by Jesper
malloc
Autospordi uudiseid
Seal on pigem fun see mees-mehe vastu v6istlemine. Hobikart on ka haigutama panevalt aeglane yksinda rajal s6ites, aga kui pead pidevalt positsiooni yle v6itlema, on ka eesti m6istes tippklassi autosportlastel n2gu naerul. Soomes see osa just teebki asja huvitavaks, et autodel on k6igil pmtslt samasugune v22rtus ning sa pead oma auto myyma maha, kui keegi seda tahab.
28.01.2013 at 23:06
Jesper
 
Autospordi uudiseid
Ja Superkrossis sõidetaksegi ju nii. Või mida sa loodad, et keegi laseb sind täna aastal 2013 ükskõik millisesse ühisstarti ilma FIA puuri, vööde, kombe, kustuti ja rajaäärse kiirabita?

AG "treeningul" ma olen sellist asja oma ihusilmaga näinud kuidas neli mingit puurivaba rahvaralli peldikut pandi Raplas ühisstarti. Kiivrid vist ikka olid peas, või ma ei tea, võibolla ei olnud ka, seal kõik ju nii kõvad mehed koos et maa on must ja mets lookas. Djuudid veel imestasid ja uurisid et miks ma bemmiga viiendaks minekust väga huvitatud pole...

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
28.01.2013 at 23:14
tsrk
 
Autospordi uudiseid
Suhteliselt tean, millest räägin. Oleme Superkrossi sarjas alustanud ja võib-olla ka lõpetame :) Alguses tundus kõik roosilisena, stock autod + suvaline puur + aegunud homolokatsiooniga varustus! Hiljem küll selgus, et näiteks difriblokk oli keelatud, kuid siiski konkurendid liikusid imekombel esiveolise autoga esirehvi purunemisel sama nobedalt (nii et velje alt sädemeid lõi), kui autod tervete rehvidega. Hiljem selgitati, et difriblokki pole võimalik tõestada!!! Minu ajal (ürgajal praeguses mõistes), oli lihtne kontroll: tulid tehn. komisjoni, tõstsid auto OMA tungrauaga üles ja andsid "gaasi" käik sees ja sidur üleval. Mitmed võistlejad tollal pidasid seda meetodit (tagajärgi) natsa kalliks ja loobusid võistlusest!!! Kuni puudub kontroll odava sarja juures, niikaua kehtib valskus ja niikaua hoiab "lihtrahvas" sellest sarjast eemal.
Mis aga puutub 50 kW mootorisse, siis kui kõigil on suht 50 kW, siis on autod suhteliselt võrdsed ja ongi "võidusõit". Väga vähestel on võimalik sõita 500 kW autodega.
Rahvasport massidesse, sealt tulevad meie tipud!!!
29.01.2013 at 00:14 2 edits. Last edited 29.01.2013 at 09:53 by tsrk
tsrk
 
Autospordi uudiseid
Samas ei saa üle ega ümber, et Superkrossist on sirgunud Eesti autospordile tugev noorte põlvkond: Egon Kaur, Janno Ligur, Andre Kurg, Sander Roosimaa, Steven Puust, Tõnis Hommik, E.K. Kunman, Arvo Kask, Sten Karuks jne jne.
29.01.2013 at 00:31 1 edit. Last edited 29.01.2013 at 00:33 by tsrk
malloc
Autospordi uudiseid
Kodanik tsrk andis kogu mu jutu paremini ja konkreetsete n2idetega edasi :)

Sellise tehnilise "arengu" ongi soomlased oma myygipoliitikaga v2listanud.

Ja tegelt 50kW vene tehnikat on nyydseks raskem leida soodsalt, kui ~80kW l22ne tehnikat (Opelid, Volvod, VW, R4 Bemmid, erinevad jaapani autod jnejne) ja 80kW on lahtisel pinnasel hobikorras s6itmiseks juba t2itsa elevust tekitav ka niisama.
29.01.2013 at 03:08 3 edits. Last edited 29.01.2013 at 03:12 by malloc
peep
 
Moderator
Autospordi uudiseid
Vatanen ei hakka ringrajale mosseliigat tegema. Kui ta suudaks autospordile natuke rohkem nähtavust tekitada peavoolumeedias (mis iganes tegevuste kaudu), siis on juba päris hea. Konkreetne tegutsemine tuleb ikkagi altpoolt, osalejad, korraldajad, kohtunikud jne.

Mis puutub "odavat" autosporti, siis sellist asja pole olemas. Ja mis rahvasarju puudutab, siis kõigepealt on vaja nõudlust ja küll siis tuleb ka pakkumine. Superkrossi kohta ei oska öelda aga BMW Cup sündis konkreetselt tulenevalt nõudlusest - sarja algatamise ideele eelnenud teemad on siinsamas foorumis loetavad.

Seega, kui teid on piisavalt palju, kes soovivad 80 kw autodega võistelda, siis ei näe ühtegi takistust miks seda teha ei saa - hakake otsast pihta ! Ega rikas soome onu seda tööd teie eest ära ei tee.
29.01.2013 at 10:18 1 edit. Last edited 29.01.2013 at 10:19 by peep
Jesper
 
Autospordi uudiseid
quote:
tsrk:
Rahvasport massidesse, sealt tulevad meie tipud!!!

Minuarust EMV ongi täna suhtkoht rahvasport :) Ja kuna täna need kaks olemasolevat klassi toimivad ja seal kõrval on päris palju rohkem või vähem huumoriga pooleks võetavaid virtuaalklasse, siis minu arust ei teki üldse mingit küsimust selle kohta, millises klassis ja millistel võistlustel inimesed tegelikult sõita tahavad. Inimeste all mõtlen siis neid kes üleüldse sõita tahavad, mitte neid kes tegelt ei taha, aga räägivad et "sõidaks kui..."

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
29.01.2013 at 10:31
tsrk
 
Autospordi uudiseid
quote:
malloc:

Sellise tehnilise "arengu" ongi soomlased oma myygipoliitikaga v2listanud.


Ka see etapp on läbitud. Superkrossis oli samuti autode müügikohustus alghinnaga 10 tuhat krooni. Kahjuks see ei toiminud. Minu teada (naised saunas kapad peas rääkisid) oli üks konkreetne juhus, kus käivitus müügiprotsess ja nii temperamentselt, et lõpuks üks osapool rabas selle auto kapoti alt süütejuhtmete kimbu ja üritas sellega põgeneda :)
Aastal 2006 üritasin ka ise Tallinna Hipodroomil korraldatud võistluse käigus autot soetada. Kui siis näitasin näpuga ühele konkreetsele autole ja soovisin seda soetada, siis võeti natuke mõtlemisaega ja hiljem teatati, et tänaseks on kahjuks autode müük lõppenud. Ilmselt valisin vale auto.
Et toimivat sundmüüki korraldada, peavad reeglid juriidiliselt väga hästi paigas olema.
Superkross tõi Eesti autosporti palju uusi ja häid ideid, kuid kahjuks kõike ei viidud lõpuni. Aga edu ikkagi korraldajatele!
Ja odavat autosporti ei ole tõepoolest olemas.
29.01.2013 at 10:42
Henri_
 
Autospordi uudiseid
Superkrossis on selline klass nagu rahvakross ju olemas. Autod ringrajaautodega võrreldes nii hirmsad, et kardad lähedalegi minna ja katsudes võib saada mõne mürgituse. Täpselt samasugused nagu need Soome "Jokamiehet" masinad seal Top Gearis. Kuid sõidavad ja toimivad. Lisaks on pidevalt müügis mõni veidi üle 1000€. Superkrossi kodulehel nt lausa üks nõks kõrgema klassi ehk 2wd Opel Astra, vaid 1100€.

Lisaks tundub, et kõik käibki sarja korraldajate otsuse järgi. Rahvakrossi reeglid lubaksid sõita ka nt BMW 325 CUP autoga seal, aga kui registreerida, siis üldiselt palutakse viisakalt siiski mõelda startimise suhtes ümber. Ehk kui oled liiga kiire või auto on piisavalt kiire, siis lükatakse sellesse kõrgemasse klassi ära. Tõenäoliselt võtab see ka oma igatepidi kortsus triikrauda investeerimise huvi vähemaks. Toimib sama hästi, kui müügikohustus.

Kui huvi reaalne võistelda, siis tuleb võtta nt kõne Astra omanikule ja diil ära teha. Jää peal ja nendel Ohekatku, Taali jms autokrossiradadel kindlasti väga lõbus. Minuarust on alati stardis ka vähemalt 5-10 autot.

____________________________
http://petrolheads.ee/ ; EVO RX ; E46 V8
29.01.2013 at 12:14 1 edit. Last edited 29.01.2013 at 12:15 by Henri_
rustang
  
Moderator
Autospordi uudiseid
Tänases Autolehes on hea intervjuu Markko Märtiniga, kus ta räägib asjadest otsekoheselt ja eufemisme kasutamata. Soovitan lugeda.
30.01.2013 at 13:30
Raceboy
 
Autospordi uudiseid
quote:
rustang: Tänases Autolehes on hea intervjuu Markko Märtiniga, kus ta räägib asjadest otsekoheselt ja eufemisme kasutamata. Soovitan lugeda.


Samas noodis edasi: http://sport.postimees.ee/1123006/peep-pahv-markko-martinist-intriigidest-langusest-ja-lootusest-tousta

Raske vastu vaielda, muidugi elu ei keerle ainult ralli ümber nagu välja lugeda võiks.

____________________________
www.vems.ee
01.02.2013 at 11:00 1 edit. Last edited 01.02.2013 at 11:04 by Raceboy
hall
 
Autospordi uudiseid
quote:
Raceboy:
Samas noodis edasi: http://sport.postimees.ee/1123006/peep-pahv-markko-martinist-intriigidest-langusest-ja-lootusest-tousta

Raske vastu vaielda, muidugi elu ei keerle ainult ralli ümber nagu välja lugeda võiks.

Kui EAL-l on mälu järgi 28 liikmesklubi, siis kuidas on võimalik Toivo Asmeri viidatud 99%-line toetus? :) Matemaatika ütleb, et kui 27 klubi 28-st on poolt, siis on toetus ca 96,4% ja kui 28 on poolt, siis on 100% toetus. Samas minult kui ühe liikmesklubi esindajalt pole arvamust küsitud :) Ja kui liikmesklubid on kõik nõus presidendikandidaadiga, siis kes üldse vastu on? Või kelle vastu- või pooltolemine siis veel üldse loeb? Uhhh... nii keerulised küsimused :D

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
01.02.2013 at 16:18
Raceboy
 
Autospordi uudiseid
quote:
serõi:

Kui EAL-l on mälu järgi 28 liikmesklubi, siis kuidas on võimalik Toivo Asmeri viidatud 99%-line toetus? :) Matemaatika ütleb, et kui 27 klubi 28-st on poolt, siis on toetus ca 96,4% ja kui 28 on poolt, siis on 100% toetus. Samas minult kui ühe liikmesklubi esindajalt pole arvamust küsitud :) Ja kui liikmesklubid on kõik nõus presidendikandidaadiga, siis kes üldse vastu on? Või kelle vastu- või pooltolemine siis veel üldse loeb? Uhhh... nii keerulised küsimused :D

Jah, sellised küsimused panevad mul pea ringi käima :D Aga toetuse protsendi osas on sul tuline õigus: 99%-line toetus pole antud juhul võimalik.

____________________________
www.vems.ee
02.02.2013 at 20:53
Henri_
 
Autospordi uudiseid
quote:
Jesper: Ja Superkrossis sõidetaksegi ju nii. Või mida sa loodad, et keegi laseb sind täna aastal 2013 ükskõik millisesse ühisstarti ilma FIA puuri, vööde, kombe, kustuti ja rajaäärse kiirabita?

AG "treeningul" ma olen sellist asja oma ihusilmaga näinud kuidas neli mingit puurivaba rahvaralli peldikut pandi Raplas ühisstarti. Kiivrid vist ikka olid peas, või ma ei tea, võibolla ei olnud ka, seal kõik ju nii kõvad mehed koos et maa on must ja mets lookas. Djuudid veel imestasid ja uurisid et miks ma bemmiga viiendaks minekust väga huvitatud pole...

Sattusin pooljuhuslikult eile ühele sellisele võistlusele nagu Kaiu lumerajavõistlus.

Ma olin kursis küll, et Raplamaal korraldatakse lumerajasarja ja, et seal toimuvad ka ühisstardid, kuid midagi oodata ma ei osanud. Igatahes, võistlejaid oli u 80-90(eelmisel, Ingliste lumerajal peetud võsitlusel olnud lausa 110) ringis, autosid muidugi vähem. Peamised klassid on esivedu, tagavedu, nelivedu ja siis muidugi noored ja naised.

Ühisstardid aga SOJUZ (tagaveolised ladad ja sapakad), OPEL (esiveolised) ja eile esimest korda ka BMW (tegelt BMWd ja sierra ehk ülejäänud tagaveolised).

Esimest starti nähes, kus lasti autosid lahti kolmekesi kõrvuti, ootasime stardijärgsest kurvist plekikolinat ja lumevallide otsas olevaid autosid, kuid stardid möödusid puhtamalt, kui CUPis. Muidugi olid osad autod räsitud moega, kuid tõenäoliselt on neil ka aastaid iluravita sõidetud, ühe etapiga küll keegi kortsus plekihunnikuks ei muutunud. Osadel autodel olid sees ka puurid, kuid muist sõitsid ise kohale ja omal jalal ka minema.

Sõidud olid ausaltöeldes ka pealtvaatajana põnevamad, kui enamik ringrajaetappidel nähtavast. Kõik autod leidsid endale, kellega pusida, nende viie-kuue ringi jooksul jõuti kohti vahetada korduvalt. Kontaktiohu korral pidurdati end üldiselt hoopis lumevalli abil, mitte konkurendile toetudes. Autosid korraga rajal u 6tk, viie euro eest sai sõita nö tavalise jäärajavõistluse üksikute sõitudega kuid ka hunniku ühisstarte.



Siin - tõepoolest esineb ka paar väikest kõksu, kuid tundub, et tegemist on ka esikoha pretendentidega, kes alati omavahel pusimas. Eilsel võistlusel kommentaator (jah, neil oli ka helitehnika ja tuletõrje selle raha eest!) mainis, et mingi kontakti puhul lahendati härrasmeestena, protestimata, ja vahetati stardirivis lihtsalt omavahel kohad.

____________________________
http://petrolheads.ee/ ; EVO RX ; E46 V8
10.02.2013 at 15:52
amblik
 
Autospordi uudiseid

üks vanem video, siin saab aimu, mis pillidega lõbutsetakse ;)
10.02.2013 at 17:38
rustang
  
Moderator
Autospordi uudiseid
Ka soome ehitatakse uut ringrada, Kymi Ring peaks valmima 2016, asub Kouvola lähedal, rada ehitava firma osanikud on üks kinnisvarafirma, kohalik vald ja spordiliidud AKK ja SML.

Soomekeelne artikkel.
12.02.2013 at 13:36
Juhan Tuhk
Autospordi uudiseid
selle joonistamisega alustasid nad umbes samal ajal meie Audruringiga. FIA-lt saadi mõnisada tuhat planeerimiseks; see 1,5 milj€ kultuuriministeeriumilt on broneeritud ning maksmine sõltub ülejäänud eelarve täitumisest. Kogu maksumuseks hindavad ca 50 (min.35) milj€ ehk 10x kallim kui Audru. Ja see raha peaks tulema erasektorist. Võib-olla on võtmeks territooriumile kavandatav tuulepark?
Vald teatas aasta tagasi, et tema osaks jääb ainult maa eraldamine ning nad ei tahtnud ennast selle lepinguga siduda. Selgelt pidurdab projekti arendamist mitme suure ja erinevate huvidega osaniku olemasolu, kellest enamikul on huvi rada kasutada, kuid puudub tegelikult raha projekti toetamiseks.
Eks paistab, kuidas neil finantseerimine õnnestub. seni nad saavad sõita Audrus sama tasemega rajal :-)
12.02.2013 at 15:29
rustang
  
Moderator
Autospordi uudiseid
Põhjalik PDF Kymi ringi rajajooniste ja muu infoga, soome keeles mõistagi.
19.02.2013 at 15:32
Marvin
Autospordi uudiseid
quote:
rustang: Põhjalik PDF Kymi ringi rajajooniste ja muu infoga, soome keeles mõistagi.
Tegin lahti, lugesin läbi - soome keelt oskamata. Puha ingliskeelne.
20.02.2013 at 07:20
rustang
  
Moderator
Autospordi uudiseid
quote:
Marvin: Tegin lahti, lugesin läbi - soome keelt oskamata.

:D
20.02.2013 at 10:13
rustang
  
Moderator
Autospordi uudiseid
Eile õhtul vatasin juhuslikult MotorsTV pealt Daytona NASCARi otseülekannet ja finishijoonel toimus keskmisest koralikum avarii, üks auto purunes nii, et mootor eraldus autost ja tungis läbi kaitsevõrgu publiku poolele, õnneks mitte kaugele. Samas lendas üks ratas siiski hooga üle aia. Igatahes on palju vigastatuid, kaks pealtvaatajat tõsisemalt.

Reutersi uudis: http://www.reuters.com/article/2013/02/24/us-motorracing-nascar-daytona-idUSBRE91L11L20130224

Ma ei leia kuskilt TV pilti (küll aga teateid sellest, et NASCAR korjab aktiivselt kõik videod onlainist ära mis vähegi saab), kordust otseülekandes ka ei näidatud aga mulle tundus otsepildis, et lihtsalt bumpdraftimise käigus lükkas 2. kohal sõitnud auto esimese libisema ja edasi olid sisuliselt kõik esiotsa sõitjad võimetud edasisi sündmusi mõjutama vaid osalesid romurallis.

Siin all viide sõitjate turvameetmete tõhususele, selle auto olulised osad lendasid tribüünile.



Sama auto lendamas vastu kaitsevõrgu poste:



24.02.2013 at 13:48 1 edit. Last edited 24.02.2013 at 13:52 by rustang
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Autospordi uudiseid   .. 6 7 8 9 10 11 12 ..  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.