register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Tehniline : Hobiauto tänavalegaalseks   1 2 3  
Poster Message
peep
 
Moderator
Hobiauto tänavalegaalseks
Võib-olla siin muidugi keegi teab aga ehk on kiirem ja autoriteetsem variant küsida Maanteeametist. Teemaga tõenäoliselt kursis oleva isiku andmed on seal viidatud teemas olemas.
18.04.2011 at 19:02
HoCi
  
Hobiauto tänavalegaalseks
Võib see olla seotud küsitavaga?


Grupp 6
Veermik ja kere
Kood 601. Üldnõuded kerele
Nõuded: 1) sõiduki kere peab olema komplektne, osad nõuetekohaselt kinnitatud. Alates 1. oktoobrist 2003. a esmakordselt kasutusele võetud M1 kategooria sõiduki kere tugevus eest otsasõidul peab vastama direktiivi 96/79/EMÜ nõuetele ning M1 ja N1 kategooria sõiduki kere tugevus külgkokkupõrkel peab vastama direktiivi 96/27/EMÜ nõuetele. Alates 31. detsembrist 2012. a esmakordselt kasutusele võetud, mitte üle 2500 kg täismassiga, M1 kategooria ja M1 kategooria sõiduki baasil ehitatud N1 kategooria sõiduki esipinnad peavad vastama direktiivi 2003/102/EÜ nõuetele. Nõuded M2 ja M3 kategooria sõiduki kerele on toodud grupis 9;

https://www.riigiteataja.ee/akt/13311266

edit: see muidugi alates 2003 autodele.
19.04.2011 at 11:17 1 edit. Last edited 19.04.2011 at 11:17 by HoCi
Jesper
 
Hobiauto tänavalegaalseks
Korrektne koht on see: https://www.riigiteataja.ee/akt/13200030
Lisa 3, NÕUDED ÜKSIKSÕIDUKI KINNITUSEL M1 KATEGOORIA SÕIDUKILE

Head kaevamist :)

Väike vihje: kui ma toon näiteks USA-st endale 2011 aasta Corvette, siis ARK-i garaažis ei sõideta sellega kontrolliks vastu seina, hoolimata sellest, et US-spec autod ei ole kohe kindlasti läbinud 96/27/EMÜ nõuetele vastavuse katsetusi ;)

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
19.04.2011 at 12:16 1 edit. Last edited 19.04.2011 at 12:17 by Jesper
HoCi
  
Hobiauto tänavalegaalseks
Kaevaks selle teema üles. Mul üks lihtne küsimus, millele loodetavasti tuleb lihtne vastus :)
Kui autole on paigaldatud bolt-on turvapuur, kas siis võib kasutada 4-6punkti trakse ja korvistmeid?

____________________________
Porsche 911 Turbo X50 02'
Ex: Honda Civic VTi 1,6T
18.08.2013 at 13:55
hall
 
Hobiauto tänavalegaalseks
Trakside ja korvistmetega kipub vist olema see probleem, et neil pole E-tähistust.
Ja ega vist bolt-on turvapuurgi ei kipu avalikuks liikluseks sobiv olema.

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
18.08.2013 at 15:35
-fred-
 
Hobiauto tänavalegaalseks
E-tähisega vööd on täiesti olemas. Kuid kas puur, mis ulatub b piilarist ette poole on lubatud?
18.08.2013 at 19:11
HoCi
  
Hobiauto tänavalegaalseks
Vabandust, väljendasin end valesti. Mõtlengi tegelikult turvakaart, mis b-piilaritest ettepoole ei tulekski.

Tegemist Cusco turvakaarega. Hea oleks, kui saaks selle turvakaare ARK'is dokumenti lisada.





____________________________
Porsche 911 Turbo X50 02'
Ex: Honda Civic VTi 1,6T
18.08.2013 at 20:23 2 edits. Last edited 18.08.2013 at 20:25 by HoCi
ICE
  
Hobiauto tänavalegaalseks
Saad ikka kaare lisada. Kui kõik okei, pannakse passi märge: turvakaar.

____________________________
Petrolheads.ee
18.08.2013 at 22:19
HoCi
  
Hobiauto tänavalegaalseks
Nii...ja nüüd edasi, kuna turvakaar olemas, peaks olema ka korvistmes istumine traksidega turvaline? Ma olen aru saanud, et traksid on ohtlikud, kuna ei luba kehal vajuda ära küljele, nagu tavaline turvavöö seda lubab. See oleks siis vajalik, kui lagi pähe tuleb õnnetuse tagajärjel.

____________________________
Porsche 911 Turbo X50 02'
Ex: Honda Civic VTi 1,6T
18.08.2013 at 22:29
Juhan Tuhk
Hobiauto tänavalegaalseks
Mõtle nüüd natuke, milliseid "tonte" sa endale ette maalid:
- turvakaare paigaldad sa selleks, et vähendada katuse sissevajumist; aga ilma esikaarteta on see muidugi osaliselt võimalik
- kui sa ise oled mõistuse juures, siis suudad sa ka turvavööd lukust vabastada ja sealt välja ronida, sest kereautosse ei peaks jääma lõksu nagu see vormeli puhul on võimalik. Kui oled teadvusel, kuid kere deformeerumise pärast lihtsalt lõksus, siis pead niikuinii päästjaid ootama.
- kui oled teadvuseta, siis vabastavad teised turvavöö lukust või lõikavad vööd katki ja tirivad su välja.
Üleüldises plaanis- kui sul on katus sees, siis turvavööde hind (nende katki lõikamise tõttu) on kogu kahjudega nii marginaalne, et sellel pole vaja pikemalt peatuda...
Kui tahad omale ettevalmistada täiuslikku "avariist pääsemise" autot, siis paiguta istme lähedale nähtavasse kohta turvavööde lõikajad, nagu on kohustuslik autorallis. Või tule hobitama päris võistlustele- seal on sul täis turvapuuriga auto + professionaalsed päästjad, kes tegutsevad parimal viisil sinu elu päästmise nimel, mitte ei loe eelarvet kui on vaja elu päästa.
Kui tahad oma "katuseid" teha laupäeva öösel kusagil Uugametsa külateel, siis pead lootma lihtsalt kõrvalisele abile nagu ka tavalise ilma peakaareta auto puhul...
19.08.2013 at 09:03
HoCi
  
Hobiauto tänavalegaalseks
Sa oled asjast valesti aru saanud vist. Minu eesmärk oleks lõpuks ikkagi see, et saaksin autoga tänaval sõita ilma, et sinised sõbrad mind peedistama hakkaksid istmete ja traksidega. Eelmises postituses läks mõte natuke oma teed rändama juba (vabandan seda väsinud peaga).

____________________________
Porsche 911 Turbo X50 02'
Ex: Honda Civic VTi 1,6T
19.08.2013 at 10:42 1 edit. Last edited 19.08.2013 at 10:44 by HoCi
lauri
Hobiauto tänavalegaalseks
quote:
HoCi: Sa oled asjast valesti aru saanud vist. Minu eesmärk oleks lõpuks ikkagi see, et saaksin autoga tänaval sõita ilma, et sinised sõbrad mind peedistama hakkaksid istmete ja traksidega. Eelmises postituses läks mõte natuke oma teed rändama juba (vabandan seda väsinud peaga).
Suhtlesin hiljuti endise ARK-i, nüüdse Maanteeameti tehnoosakonnast ühe spetsialistiga umbes samal teemal.

Pooliku turvapuuri tohib paigaldada. Seadustes sellekohast infot kirjas ei ole, see on ümberehitusloaga (ja vist ka nendepoolsete ekspertide järelvalve all) tehtav toiming. Poolpuuri puhul registreeritakse auto kahekohaliseks. Soovitati paigaldada polditav turvapuur, kuna pooliku keevitatud variandi korral võib kere paindumise tõttu keevitusi lahti murdma hakata. Puuri aluseks soovitati võtta http://autosport.ee/reegliraamat alt 'Tehnilised tingimused' ning sealt puuride kohta käiv info. FIA enda kodulehelt leidsin paremad pildid, kuid üldmõte jäi samaks. Valmistoodete puhul peab siis ilmselt FIA vastavusi jälgima, selle kohta ei küsinud.

Istmetega on keerulisem. Sparco jm korvid on tänaval sõites välistatud. Legaalselt tohib tänaval sõitmiseks paigaldada sama autotootja teisi istmeid. Ehk siis kui Hondal on mõnel mudelil tehasest sobivad istmed, pead need leidma. 4-punkti ja 6-punkti vööd võivad tänaval sõites olla, kuid tavalisel tänavasõidul tuleb kasutada tehase 3-punkti vööd.

Ise pole veel tegudeni (ümberehituse taotluse kirjutamiseni) jõudnud, kuid hetkel lähtun sellest infost.

____________________________
Porsche 944 '85
19.08.2013 at 13:50
jeff01
  
Hobiauto tänavalegaalseks
Kirjutasin aasta tagasi soovist oma auto legaliseerida (Stiilis nagu see oleks ehitatud mitte ei hakka ma seda ehitama).

Soov oli muuta passis kõrgust madalamaks, laiust laiemaks - no problem
Soovisin 1-2 kohaliseks teha - no problem.
1,3 ne mootor asendada 2liitrisega ...kuna 1,6 on neil samuti olemas siis - no problem
Turvakaar - no problem
korvistmed ja 4p vööd - kuna kaotan ära originaal 3p vööd sest 69a autodel pole neid nii mõnelgi siis öeldi, et kui vöösid pole siis oma turvalisuse mõttes võid need 4p vööd paigaldada ja nendega sõita. Kuna halasin, et originaal istmed on ilma peatoeta ja vabalt liikuva seljatoega ning soovin turvalisemaid öeldi, et kui istme tootjal on auto tootjatehase heakskiit siis - no problem (seda siiski ilmselt kellelgi pole)
Soovisin ka chopatud katust passi saada - pmt on seegi reaalne kui suudan kasutada originaal klaase ees või jaksan tellida automotive eritellimusklaasid.
Kuna minu autol vanuse tõttu heitgaasi piirmäärad puuduvad ja VIN koodi lugemiseks mootoriruumi avama ei pea siis pole ülevaatusel ka turbo või turbod probleemiks.

Jäi mulje, et kui päris kõike ametlikuks ei aja võii miskit rääkimata jätad siis on tegelikult võimalik mul üsna legaalselt liiklema hakata otsast otsani ümber ehitatud autoga. Omades palju kokkupuuteid eest politseiga võin ka öelda, et üleni tühjaks pillutud auto pärast ei viitsi nad reageerida kui ise ei mölise.

Vähemalt mulle tundub, et ARKs on uus põlvkond peale kasvanud ja punktides kus seadis täpselt ei sätesta on inimfaktor leebemaks muutunud.
24.08.2013 at 17:48 2 edits. Last edited 25.08.2013 at 10:40 by jeff01
Aspelund
Hobiauto tänavalegaalseks
Ma pigem ütleks, et tuleb inimestega rääkida. Peale lennates nagu Matrossov, särk rinnalt rebenemas, märgusõnaks "Ma pean saama!" ei tee kedagi koostööaltiks. Viisakas diskussioon annab hoopis parema tulemuse.
Suurem osa hädasid ARK-iga tekibki minu arust sellest, et minnakse nõudma aga mitte nõu küsima. Viisaka suhtlemise korral on palju asjad võimalikud.
25.08.2013 at 08:46
Jesper
 
Hobiauto tänavalegaalseks
Minu kogemused kinnitavad eelmist postitust 100%, kui rahulikult standardites näpuga järge ajada ja lahendusi otsida, siis saab väga palju ära teha. Oleks ainult see aeg, et kõik reaalselt valmis ka ehitada...

Ma pole reaalselt ühtegi uut tänavaistet ostnud, aga minuarust neil on passis kilomeetrine nimekiri approved mudelitest, vabalt võib Põrnikas ka olla. Pigem tekib probleeme uute autodega kus on istmes turvapadjad ja nende andurid.

4p vööd on rämps kuubis, soovitaks 6p vöid - neid saab ilma vöörihma üles kerkimist kartmata normaalselt pingutada.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
25.08.2013 at 09:28 1 edit. Last edited 25.08.2013 at 09:30 by Jesper
opentrack.tqhq.ee foorum : Tehniline : Hobiauto tänavalegaalseks   1 2 3  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.