register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Kurvisõiduautod : BMW E36 "Sinine välk" - peep   1 2 3 4 5 6  
Poster Message
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Paagi sõitsin tühjaks ehk ca.150-180 km ja rehvil polnud viga midagi peale normaalse kulumise - st eks nad ikka kuluvad aga tükki viskas serva pealt minimaalselt. Aga ma sõitsin ju tasakesi (kui 2 sek on vahe ringiajas) ja rõhud ning rattakalded on samuti väga olulised.

Ma ise arvan, et ühe jooksuga saab kaks võistlust, kui neid ringi tõsta pidevalt aga mine tea muidugi ...
11.06.2008 at 11:48
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Auto hakkab enam-vähem selliseks saama, et kannatab sõitmist ja esimene võistlus on ka kohe tulemas - loodan, et õnnestub ikka osa võtta... Riias sai esimest korda splitteriga sõidetud ja on vist aerodünaamikal mõju küll auto juhitavusse, enne suht neutraalne masin muutus rohkem ülejuhitavaks, seega vist esiosa pidamine paranes ? Siiski tagatiiba esialgu ei tule, sest ei jõua enam katsetada, kas temast on kasu või kahju ?

Riias tundus masin täitsa sõidetav, lihtsalt endal jäi reservi, kuna olin autorajal vaid aasta tagasi mõned ringid teinud ehk rada oli mulle küllalt võõras kiirestisõitmiseks. Ja muidugi kogu vedrustuse/rehvirõhu "peenhäälestamine" on esialgu olematu, selleni lihtsalt veel ei küündi.:) Vähemalt test 10 ringi järjest täiega möödus edukalt, üle ei kuumenenud ega laiali ei lagunenud.
22.06.2008 at 20:59
ICE
  
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Kuna olin tööl "sunnitud" su autot liigutama siis õnnestus masinat lähemalt vaadata. Ehituse käekiri on muljetavaldav- Lill on ikka tasemel vend. Midagi sarnast olen näinud MMM´is ja Raidami juures. Pisidetailide viimistlusele on ka mõeldud, selline asi läheb väga peale. Mingi hetk võiksid masinast väikese tasemel fotoshoodi ka teha, enne kui aparaat head-to-head või(s)tlusse sööstab :P
Ainult teatud põhjustel on PITA sellega manööverdada :D

____________________________
Petrolheads.ee
23.06.2008 at 00:04
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Ma üritan mõned pildid teha lähiajal. Tegelikult on midagi pildistada ainult seest ja kapoti all, välimus on sama mis ostes ja kui see auto valge oleks, siis võiks teda suure rebasega segi ajada.:D
23.06.2008 at 09:26
-XR-
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Ma mõned fotod tegid Riias. Mulle meeldis Peebu auto sealolevatest kõige rohkem.
Just sisu pärast. Mõnuga oli carbonit kasutatud ja kõik väga korralikult tehtud.
Mulle meeldivad ilusad rinkaautode kokpitid.

edit: ei saa veel lisamata jätta, et see esimene õhusuunaja näeb ka väga cool välja.
23.06.2008 at 12:43 1 edit. Last edited 24.06.2008 at 14:48 by -XR-
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Seekord proovime ilma splitterita, et kas on mingit vahet ringiajas ? Olen Pärnus korra ilma ja korra splitteriga sõitnud ja väga olulist vahet pole tunnetanud. Nimelt ta saab selles nügimises räsida suht palju ja kui suurt vahet pole, siis hoiaks ta pigem kiiremate radade jaoks. Riias oli küll selgelt tunda kuidas esiosa pidamine paranes ja Kaunases on ka kiireid kurve rohkem kui Pärnus.
09.07.2008 at 10:18
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Splitteri eemaldamine ei tundunud erilist mõju avaldavat, sest kiire kurvi läbimisega probleeme polnud. Suurim muudatus teiseks etapiks oli mootori ja kasti jäik kinnitus. Müratase tõusis märgatavalt, sõidaks nagu traktori ja ikaruse ristsugutisega.:D Muud efekti on raske hinnata, kuid vähemalt seekord sain 2 käigu stardis sisse. Samuti sai õlijahutile kanavõrk ette sätitud, kuid kuna peale esimest sõitu oli õlitemp 130, siis võtsime selle jälle ära ja teises sõidus jäi 120 peale. Samas, mootor toimib ja ei klõbise eriti ja enamus sõidavad ilma jahutita, neil peaks ju veel kuumem olema aga siiani on kõigil kestnud.

Eelmisel etapil oli meil miinimumkaaluga väga piiri peal, siis seekord oli auto ca. 10 kg raskem, seda on ehk liiast, peab veel kaalutuuningut tegema. Veel vahetame ilmselt võidusõidupeeglid standardi vastu tagasi, kuna neist on väga kehv nähtavus ja on hetki, nagu äsja toimunud etapi teine start, kus seda nähtavust väga vaja on. Muidu peab vist natuke "poleerima ja vahatama", vasak külg on täies pikkuses kergelt mõlkis ja roostes kohtadelt on värv eemaldunud. Väiksese kõpitsemise ja sinise kleepsu abil saab asjast jälle nagu uus. Küljeliistudest lahkus järjekordne tükk aga midagi jäi veel järgmisteks sõitudeks varuks.:) Tundub, et meie klassis kujuneb sama stiil mis Läti rahvuslikul, võimalusel on normaalne ikka julgelt küljed kokku panna ja seega võib enamusele välisplekkidele arvestada eluaeaks ca. 1 hooaeg või siis natsa vähem/rohkem olenevalt asjaoludest. :D
14.07.2008 at 11:19 3 edits. Last edited 14.07.2008 at 11:33 by peep
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Seekord kõik toimis ja probleeme ei olnud. Peale eelmist etappi sai vaid kosmeetikat tehtud ehk suht murevaba see BMW. Enne sõitu panime uued piduriklotsid ja pidurdamine läks paremaks, vanad olid vist ära põlenud. Veel proovisin trennis järjest sõita uute ja vanade rehvidega, ning mulle meeldisid kulunud rohkem, masin käitub konkreetsemalt ning ei rehvid kuumene nii kergelt. Seega läks võistlus juba kevadest all olnud rehvidega ja võib-olla ühe sõidu kestaksid nad veel. Kui ainult EMV etappidel käia, siis minu sõidustiiliga ja auto settingutega teeks soovi korral 5 etappi ühe jooksuga ära ehk päris öko.

Käigukast hakkas koledat häält tegema, asjatundjate sõnul normaalne, sest autol on all nõrgema tüübi kast. Järgmiseks etapiks vaja kast ära vahetada. Ilmselt süübime ka mootori siseellu, ei tahaks Riia sirgete peal oluliselt järgi anda. Seni pole mootori ja kastiga peale õlivahetuse veel midagi teinud, nüüd on aeg kaanele otsa vaadata.

Puht akadeemilisest huvist tahaks mingit tiiba proovida aga pole sobivat leidnud. Kas keegi müüb siin midagi funktsionaalset mõistliku hinnaga ? Isegi profiilist piisaks, jalad teeks ise. Võidusõit on ju pidev development...ju nõu.:D Samas Läti rahvusliku autodel tiibu pole, tea kas seetõttu, et on keelatud või seetõttu, et ei anna efekti ?
10.08.2008 at 10:33
matukas
  
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Kas mitte nii ei olegi, et tiib = parem pidamine kiiretes kurvides, kehvem kiirus sirgetel. Mina analüüsiks ennem tiiva kasutusele võttu Riia raja sirgeid vs kurve.

____________________________
Belief is harder to shake than knowledge
10.08.2008 at 11:42
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Mulle tundub, et lihtsam on ära proovida sest ma mingile tiivale otsa vaadates midagi analüüsida küll ei oska. Kui splitteri lisamine andis tunda pea kõikides kurvides seal, siis ehk see tiib ka midagi teeb. Selge, et midagi väga radikaalset ei ole mõtet proovida, sest jaksu on mootoril niigi vähe. Aga esialgu mul polegi midagi, soovitused on teretulnud !
10.08.2008 at 12:58
Silwer
BMW E36 "Sinine välk" - peep
E36 M3 GT tiib:


Tegemist siis sellise tiivaga:


Mida tõstetakse kiiremate radade jaoks selliste vahetükkidega kõrgemaks:


Tõstetud:


GT versiooni originaal reguleeritav splitter:


____________________________
BMW 325i E30 2,7 Turbo & BMW E46 S54 SMG VF570 supercharged & BMW F25 X3
10.08.2008 at 23:51 1 edit. Last edited 11.08.2008 at 00:46 by Silwer
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Ja-jah, midagi sellist. Kas seda müüakse originaalosana või Läti tuuninguna või kuskohast seda võiks küsida ?

USA's sõidavad päris paljud sarnastega. Pidi küll ajast ja arust olema efektiivsuse koha pealt, aga ju ta ikka toimib kui nad kasutavad. Splitter mul on ja ära proovitud on ta ka, Pärnus ei toimi, Riias justkui toimis aga samas ega mul sealt võrreldavaid ringiaegu pole.

Muidu, tõstma peaks vist ikka aeglasema raja jaoks, sest siis on ta rohkem õhuvoolus.
11.08.2008 at 10:16 3 edits. Last edited 11.08.2008 at 10:21 by peep
Silwer
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Olen üksikuid originaale näinud mõnel bmw klubi autol. Aga neid väga ei liigu. Uut originaali saab osta küll aga odavusega see ei hiilga:

http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF91&mospid=47432&btnr=51_3992&hg=51&fg=95
http://www.realoem.com/bmw/showparts.do?model=BF91&mospid=47432&btnr=41_0058&hg=41&fg=60
* UM-i hind on u. 16000eek lisapiduritulega isendi eest. Ehk on ilma pidurituleta versioon odavam aga selleks tuleb UM-i päring teha ja uurida.

Aga kindlasti on mõni osav lätlane ka sellest koopia vorpinud. Või siis vähemalt asja mis on väliselt sarnane kui teda uduse ilmaga pimedas vaadata... :)

____________________________
BMW 325i E30 2,7 Turbo & BMW E46 S54 SMG VF570 supercharged & BMW F25 X3
12.08.2008 at 00:53
rolantsik
BMW E36 "Sinine välk" - peep
On selline koopia olemas küll,kuid sellel ei ole neid väiksed nn.lip spoilereid küljes.

Pärnus ei saanud kahjuks täieliku pilti ette peale tarkade raamatute läbi lugemist tehtud spoileri kasutamisest ja kasutegurist.
Selgeks sai muidugi see,et jõudu on selllise riiuli vedamiseks vähe,kuid tagaots seisab nagu liimitult.Aga muidugi võis ka olla see,et lihtsalt kiirust kogub vähe ja sealt siis see tunne.
12.08.2008 at 12:45 2 edits. Last edited 12.08.2008 at 12:52 by rolantsik
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Ostsin mingi silma järgi enam-vähem junni ära. Kui kohale tuleb, siis ehk veel modifitseerib ja saab proovida. Need asjad mis garanteeritult toimivad, maksavad liiga palju, et lihtsalt proovimiseks osta.

Illustratsiooniks üks pilt USA's E36 klassides kasutusel olevast tiivast, mida loetakse seal hetkeseisuga parimaks:



Kuid üldjuhul on sellised tõsisemad tiivad autodel, millel on 100-200 hj. rohkem ja nende rajad on ka väheke kiiremad kui meie omad. Muidu, see konkreetne tiib on meie reegli kohane, v.a., et ta on tagant natuke gabariidist välja, seal on 2" lubatud. Kuid mulle tundub, et standard mootor jääb lahjaks sellise jaoks.
12.08.2008 at 15:32 1 edit. Last edited 12.08.2008 at 15:34 by peep
wax
 
BMW E36 "Sinine välk" - peep
quote:
peep: Muidu, tõstma peaks vist ikka aeglasema raja jaoks, sest siis on ta rohkem õhuvoolus.

Mashaw M3 EVO Style on tglt veelgi kõrgem, kallim ka muidugi... (1050$ vs. 750$ M3 oma)
http://www.bursethracing.com/products/sfID1/166/sfID2/168/sfID3/29/productID/2762

12.08.2008 at 16:17 4 edits. Last edited 12.08.2008 at 16:20 by wax
rustang
  
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Vaata siia ka :)
13.08.2008 at 10:56
-XR-
BMW E36 "Sinine välk" - peep
14.08.2008 at 01:31
matukas
  
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Minu mäletamist mööda E36 Cup reeglid 'imetiibu' ei luba.

____________________________
Belief is harder to shake than knowledge
18.08.2008 at 15:24
Jesper
 
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Mida sa defineerid imetiiva all? Lubatud on ühe tööpinnaga 250mm chordiga tiib, mis ei ulatu väljapoole auto gabariite (pikkus laius kõrgus). Ehk siis rahvakeeli on lubatud üsna pirakas moosiriiul.

Täiendus: vaatasin videot ka ja saan nüüd aru :), aga liikuvat aerot ei ole iseenesest keegi keelanud.

____________________________
Vineda Racing | "The engines are free. The limitations of cylinders, restrictors and turbo pressures are removed." --- ACO
18.08.2008 at 15:43 1 edit. Last edited 18.08.2008 at 15:45 by Jesper
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Mootori lahkamine paljastas kõverad klapid, paigast ära nukkvõlli ja ilmselt on ka vanos oma aja ära elanud. Viimasel etapil oli küll tunne, et nagu ei käi edasi aga ikkagi on see tsipa üllatav, kuna ega ma ju oluliselt aeglasem ka polnud. Loodetavasti Riias on juba kõik hobused kapoti all tagasi.:)
22.08.2008 at 22:00
matukas
  
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Ju siis teistel ka kusagilt vajaka jääb. Kas siis vedrustuse või mootori poolelt, mine tea.

____________________________
Belief is harder to shake than knowledge
23.08.2008 at 12:32
peep
 
Moderator
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Riias toimis auto hoolimata pisikesest äpardusest treeningul ja märjal rajal väga eeskujulikult. Selgelt oli tunda, et vanos nüüd töötab ja sirgekiirustelt ei jäänud ma konkurentidele alla, kuid kurvistabiilsus tundus olevat tänu splitterile ja tagatiivale parem. Kahjuks rikkus pidev vihm võimaluse testida ilma aerodünaamika alaste lisadeta sõitu ja seetõttu jäi konkreetne efekt tuvastamata.

Kuid auto sõitis oma viimasel võistlusel ehk kõige paremini, kui ta kunagi üldse sõitnud oli. Kiirust oli nii sirgel kui kurvis, käitumine oli neutraalne, ei mingit ebamäärast libisemist kurvides ja pidurid toimisid 5+. Seda enam oli kahju teda nii "varajases nooruses" maha kanda. Kuigi enam-vähem kõik muud detailid peale kere, millel on oluline rahaline väärtus jäid terveks, siis nende põhjal uuele kerele tehtav auto pole enam "sinine välk" ehk see teema on lõppenud. Enim on kahju kaotsi läinud töötundidest, mis kulusid auto viimistlemiseks.

Kas, mida ja kuidas edasi ei ole momendil veel teada, kõik on võimalik, kuid 1-2 sügiskuud on sobiv aeg mõttepausiks.;) Kuid võidusõidu pisiku süstis see projekt sisse küll, hoopis teine maailm, kui niisama rajal tiirutamine. Ma enda arust olen nende nelja võistlusega rohkem õppinud, kui eelmise nelja aastaga rajapäevadel. Kellel on rahaliselt võimalik, kuid ta kahtleb kas tasub, siis mina soovitaks kindlasti ära proovida. E36 on siiski üks odavamaid variante sellesse spordialasse sisenemiseks arvestates, et hoogu on tal piisavalt ja lisaks väga tasavägine on ka suureks boonuseks, sest suurte vahedega sõitmine on suht sama kui rajapäeval osalemine.
01.09.2008 at 14:27 2 edits. Last edited 01.09.2008 at 14:28 by peep
rolantsik
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Et siis RIP sinine välk
01.09.2008 at 14:38
Cardo
 
BMW E36 "Sinine välk" - peep
Vaatasin suvel OT-l Riias tehtud videot oma liikurist ülesvõetud kaameraga ja samas nn õnnetus kohas kadus Peep kaadrist, selle kurviga pead vist mingi rituaali või riituse korraldama, et ta enam sind ei kimbutaks.
01.09.2008 at 18:46 1 edit. Last edited 01.09.2008 at 18:48 by Cardo
opentrack.tqhq.ee foorum : Kurvisõiduautod : BMW E36 "Sinine välk" - peep   1 2 3 4 5 6  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.