register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : BMW 325 Cup : Eesti rahvuslik ringraja klass   1 2 3 4 5 6 7 ..  
Poster Message
Raceboy
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
quote:
rolantsik:

Kuid lätlaste järgi tehtud asja järgi saaks ka kasutada juba valmis autosid.



Ei saaks, sest enamikul OT-inimestest näiteks on aiste vahel palju suuremad mootorid, kui lubatud arvestuslik 2015 cm3. Osaleksin ise ka, aga ei ole erilist tahtmist suht mõistliku kaalu/hj suhtega turboülelaadimisega mootorit vabalthingava variandiga asendada, mis antud klassis mitte mingit võimalust ei paku. Kõnelen otsesest kogemusest Läti rahvuslikus klassis, mitte lambist.
Enne võiks lihtsalt funi pärast Baltic GT klassis osaleda, kuigi tõsi kaalu/hj suhe ja pidurid võivad võrreldavad olla, kuid veermiku osas on teised kaugelt üle. Ja ikkagi sõidaks seal, sest suuri ambitsioone pole, aga saab vähemalt kiirema autoga sõita.


____________________________
www.vems.ee
03.10.2007 at 23:22
Jesper
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
Mina näen põhimõtteliselt kolme varianti:
1. Tehakse mingi klass, mis on kuidagi algusest peale programmeeritud klassi loojate arusaamisi ja ideid mööda. Siia alla käib Läti rahvusliku klassi koopia, E36 challenge jms. Võimalus on, et rahvas ei tule kaasa, sest tehnika peab nullist ehitama, selle pärast kõhklused-kahtlused-taustauuring organiseerijate poolt. Niiöelda proaktiivne klassiloomine.
2. Tehakse selline klass, kus saaksid osaleda võimalikult paljud olemasolevad harrastajad olemasolevat tehnikat alguses mõistlikkuse piirides kohandades, ebavõrdsust püütakse ravida miinimumkaalu, rehvilaiuse ja võibolla veel millegi sarnase arvutamisega mootori parameetrite järgi. Edukaid premeeritakse jooksvalt lisaballastiga. Sõitjaid tuleks alguses kindlasti rohkem, aga risk on et asi vajub soiku kui selgub, et autode võrdsustamise valemid ei ole piisavad, viimast on võimalik ravida klassi juhtkonna aktiivse tegutsemisega. Siia alla käib soomlaste Roadsport. Niiöelda reaktiivne klassiloomine, minu jaoks isiklikult kõige atraktiivsem, sest kui rajal on palju eri kubatuuride ja filosoofiaga tehnikat, tundub asi minu jaoks palju huvitavam, edu valemeid on mitmeid ja benchracing lokkab.
3. Ei jõuta kokkuleppele, kuna igaüks tahab ise asja, klass jääb tegemata, kõik sõidavad rahus OT-d edasi :) Niiöelda soss-klassiloome.

Nr 3 vältimiseks tuleks kähku lukku lüüa, kas tehakse 1. või 2. Neil variantidel on täiesti erinevad sihtgrupid, nagu eelmine samasisuline teema näitas, ei hakka valdav osa OT osalejatest (noh ma mõtlen midagi sellist et järgmine aasta on näiteks 15 tegelast siit uue klassi stardis) rinka tarbeks uut autot ostma-ehitama, seega ma isiklikult (ja väga tagasihoidlikult) arvan et nr 1 siin arutamine lõppeb variandiga 3.
03.10.2007 at 23:56 1 edit. Last edited 04.10.2007 at 00:02 by Jesper
Raceboy
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
Nr.2 versioon on IMO teostatav ja see on ka vaatajaile huvitavam, kuna igaüks leiab endale oma lemmiku, kellele kaasa elada.
quote:
sest kui rajal on palju eri kubatuuride ja filosoofiaga tehnikat, tundub asi minu jaoks palju huvitavam, edu valemeid on mitmeid ja benchracing lokkab.



____________________________
www.vems.ee
04.10.2007 at 00:10
Silwer
Eesti rahvuslik ringraja klass
Aga miks mitte 1+2? Esimene klass oleks suuremate piirangutega ehk siis umbes sama nagu Läti rahvuslik. Teine oleks siis nn. rahvuslik vabaklass mille all sõidaksid need kes esimesse klassi ei mahu ja päris õiges ringraja vabaklassis (GT) veel erinevatel põhjustel konkureerida ei suuda.

____________________________
BMW 325i E30 2,7 Turbo & BMW E46 S54 SMG VF570 supercharged & BMW F25 X3
04.10.2007 at 00:21 1 edit. Last edited 04.10.2007 at 00:21 by Silwer
jaan tatikas
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
Isiklikult sobib nii 1 kui ka 2 , oleks ainult rohkem tegijaid - auto nokitsemine võtab ka aega ...
04.10.2007 at 00:58
rustang
  
Moderator
Eesti rahvuslik ringraja klass
quote:
Jörm: kel käed otsas saab 100k eest auto valmis,

Eks häda on selles, et inimesi, kellel on käed otsas, suur tahtmine ringrajale minna ja juhuslikult 100K vaba raha (millega pole vaja ei maja remontida, lapsi koolitada ega soojale maale närve puhkama minna) ei ole just väga palju. Ja need vähesed on omale juba mingi auto leidnud.

Silweri mainitud rahvuslik vabaklass on omal moel juba Superkrossi vabaklasssi näol olemas.
04.10.2007 at 08:28
matukas
  
Eesti rahvuslik ringraja klass
quote:
rustang:Silweri mainitud rahvuslik vabaklass on omal moel juba Superkrossi vabaklasssi näol olemas.

Kui Superkross tähendab kasvõi osaliselt mitte-asfalti, siis mina sinna ei kipu.

____________________________
Belief is harder to shake than knowledge
04.10.2007 at 10:54
Lembit
Eesti rahvuslik ringraja klass
1. Proaktiivne klassiloomine: ma ei usu, et see Eesti tingimustes niisama lihtsalt õnnestub. Täpselt samamoodi nagu siin on näha, siis igal tegijal on oma konkreetne erisoov, ilma milleta ei olda nõus osalema ja omavahel kokkuleppele ei jõuta. Ringrajakomitee poolt tulnud algatused ei ole tänaseni eriti kõlapinda leidnud (võtame kasvõi B1600, mis pidi olema järgmine "rahvaklass"). Oluline on aru saada, et kui "käed on otsas", siis saab tänasesse Super1600'sse peale ca 60-80k eest. Tänane S1600 on kiirem klass, kui misiganes praegu väljapakututest (läti rahvuslik, E36). EAL võiks need Läti reeglid juba ükskord ära tõlkida, minuarust on see tõlge "iga hetk saabumas" juba teist või kolmandat aastat! Kui siis tekib eestlasi, kes Läti rahvusliku võistlustest osa võtavad, siis saab sealt edasi minna. Riski erilist üheltki poolt ei ole.

2. Reaktiivne klassiloomine võiks paremini toimida, kui nagu Jespergi mainis, nõuab klassi juhtkonna väga aktiivset tegutsemist. See nõue võib olla vägagi takistav.

3.Misiganes klassi loojad, proaktiivse, või reaktiivse, peaksid enne klassi loomist välja mõtlema, kes konkreetselt seal sõitma hakkaksid (selle nende inimestega läbi rääkima) ja selle nimede tasemel kirja panema. Kui nimooodi tuleb klassi jagu autosid kokku, siis alles on mõtet seda klassi luua.

Ahjaa, Lätlaste rahvuslikus klassis on minuteada keelatud rohkem, kui 2 klappi per silinder.
Matukas: Superkrossis on osavõtt ikka rangelt vabatahtlik, lausa tasuline. Pori- ja jääetappidel osalemine ei ole kohustuslik.
04.10.2007 at 14:16
Raceboy
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
quote:
Lembit:
Ahjaa, Lätlaste rahvuslikus klassis on minuteada keelatud rohkem, kui 2 klappi per silinder.


IIRC oli seal lubatud ka enamaklapilised mootorid, kuid väiksema kubatuuriga.

Lätlastel on omad hädad: elektroonilist pritset omavaid autosid "chipitakse" ja seda on suht võimalut tuvastada, kuid mehaanilist pritset efiga asendada on keelatud, mis loob ebaausa konkurentsi.

____________________________
www.vems.ee
04.10.2007 at 15:00
rolantsik
Eesti rahvuslik ringraja klass
EAL võiks need Läti reeglid juba ükskord ära tõlkida, minuarust on see tõlge "iga hetk saabumas" juba teist või kolmandat aastat! Kui siis tekib eestlasi, kes Läti rahvusliku võistlustest osa võtavad, siis saab sealt edasi minna. Riski erilist üheltki poolt ei ole.


EAL ei ole tõlkimisega seotud.
Mina isiklikult tellisin tõlkefirmast tõlke ja ka maksan isiklikult selle eest.

PS.Lubati esmaspäeva õhtuks saata mulle tõlge mailile :)
04.10.2007 at 15:48
xjan
Eesti rahvuslik ringraja klass
OT aga ma kujutan ette millist keelepornot sealt tõlkebüroost sellele reeglistikule tuleb :)

____________________________
BMW 1M ...
04.10.2007 at 16:04
Jörm
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
Ühesõnaga sai siin bemariässadega veel seda E36 klassi arutatud ja asjal tundub nagu jumet olema. Kuigi mul on kupee selline juba olemas, olen siiski sedameelt, et kodurahu huvides oleks lihtsam kui kõigil oleksid võrdsed kered ja mootorid ja kastid jne. Kuna kupee on turul oma 15-20k kallim ja neid on selgelt vähem leida, siis oleks mõistlik piirduda sedaanidega, neid oli hetkel 40 tükki müüa alates 27k tükk, võtame siiski hinnaks 35 siis on valik päris suur. Vaatame mis sinna juurde veel läheb:
Amort + vedrud + uued puksid. 20k
Uued B varuosa pidurikettad ja Ferodo klotsid 4k
Iste (panen sabelti hinnad mis ma teeks selle sarja sõitjatele kui kleps peale läheb) Racer toruraamiga ja kinnitustega 3k
Turvavööd 6 punkti 2k
Turvapuur 15k valmis, 10k painutatud torud ja keevita ise
Turvapuuri pehmendused 0,5k
Tulekustutussüsteem 5k
Uus sidur 3k
Seega auto korraliku turvavarustusega koos läheks 82,5k. Siia miski 5k otsa uued rehvid ja sõltuvalt auto muust tehnilisest konditsioonist saabki rajale. Sõiduvarustus on eraldi teema, aga paljudel on see juba kas osaliselt või päriselt olemas ning siin on nii palju erinevaid soove, et võib ka väga kalliks ajada.
Osa sellest rahast saab ka panga käest võtta et esimese laksuga mitte päris maksahaigeks jääda ja kui meid koguneb palju siis saab ju sama autoga ka järgmistel aastatel sõita, mistõttu pole ta ka ühekordne väljaminek.
Olles 9 aastat ringrajal olnud võin väita, et sellest odavamat klassi ma ei suuda hetkel välja mõelda, mis sama eelarvega saaks sõidetud. Igaühel on võimalik siis vastavalt oma võimalustele kas osta endale hirmkallis rekka ja tibid sinna või tirida ennast käru peal kohale üheks päevaks, värvida auto üle kameeleon värviga või lihtsalt sprayga, aga kiiruse pooles toleks need autod siiski võrdsed ja see on ühe korraliku võidusõidu puhul kõige tähtsam.

____________________________
Amper Racing
04.10.2007 at 17:48
python
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
Palju oleks inimesi ja autosid, kes sõidaks seda historic tüüpi klassi? Tuleb üldse mingi loogiline arv kokku?
04.10.2007 at 18:31
Jesper
 
Eesti rahvuslik ringraja klass
Mina tahaks küll sõita.
04.10.2007 at 19:02
rolantsik
Eesti rahvuslik ringraja klass
Tõlkebüroos tegeleb selle tõlkega inimene,kes sõidab sportrallit.Ei usu,et talle on sellised mõisted nagu nukkvõll või difrilukk on võõrad ja kummalised.

Lauri ideega,teha E36 klass oleks ma igati päri,kui ei oleks sellist varianti,et on olemas ju tegelikult mingi X kogus valmisehitatud autosid,mis seal sõita saaks.Aga see selleks.

Läti rahvusliku järgi sõitma hakates,oleks juba praegu olemas 3 suht koht kindlat kuju,kes seal sõitma hakkaks.

Usun,et E36 pille oleks ka praeguse seisuga samapalju koos :)


Igatahes,meie tall paneb 1 auto kindlasti välja,kas siis E36 või siis rahvuslik :)
04.10.2007 at 20:05
peep
 
Moderator
Eesti rahvuslik ringraja klass
Jörmi pakutaval on jumet aga see, et lätlastel on juba toimiv asi on kõva argument...konnatiigis nagu me elame. Ootus, et rahvas tuleks pigem olemasolevate autodega sõitma tundub jama, sest need kellel raha on sõidavad masinatega millega rajal võistlemine läheks väga kalliks ja need kes täna oma OT hobi rahastavad väga piiratud eelarvega ei saa kahjuks realistlikult enamat lubada. Kui ma peaks Evo rinkaautoks tegema, siis juba GT klassi ja see maksaks vähemalt 500 t. Ehk "odav" spets auto variant on ainus reaalne IMO. Kas e36 või LV peaks veel analüüsima.
04.10.2007 at 20:14 1 edit. Last edited 04.10.2007 at 20:17 by peep
rolantsik
Eesti rahvuslik ringraja klass
quote:
peep: Jörmi pakutaval on jumet aga see, et lätlastel on juba toimiv asi on kõva argument...konnatiigis nagu me elame. Ootus, et rahvas tuleks pigem olemasolevate autodega sõitma tundub jama, sest need kellel raha on sõidavad masinatega millega rajal võistlemine läheks väga kalliks ja need kes täna oma OT hobi rahastavad väga piiratud eelarvega ei saa kahjuks realistlikult enamat lubada. Kui ma peaks Evo rinkaautoks tegema, siis juba GT klassi ja see maksaks vähemalt 500 t. Ehk "odav" spets auto variant on ainus reaalne IMO. Kas e36 või LV peaks veel analüüsima.


Olemasolevate autode all ma olen mõtelnud seda,et näiteks Eestimaal peaks seisma erinevate garaazide all vähemalt 10 EX Golf sarja autot +igasugurahvarallurite autod+zigulid+superkrossi viisakamad.

Golf sarja autosid on võimalik osta alates suurusjärgust 50 eeki.
Superkrossi müügikohustusega pillid maksavad ju 25 tuhhi.

Need siis valmis autode hinnad.

04.10.2007 at 20:27
peep
 
Moderator
Eesti rahvuslik ringraja klass
minu jutt selle kohta kuhu siin arutelu eelnevalt viis, et OT'l osalejad eelistaks oma autodega päris rinkat sõita. Muidu üks võimalus on Time Attack formaadis võistluste korraldamine OT raames aga kas ilma torudeta autodele kannatab sellist asja teha ma pole päris kindel...
04.10.2007 at 23:11
xjan
Eesti rahvuslik ringraja klass
Peebu time attack kommentaariks.

Tõsisemalt OT raames ja muudel üritustel sõites võiks eeldada nagunii, et investeeritakse turvavarustusse (peakaar, vööd jm elementaarnegi) ja see võiks olla ka vabalt eeltingimuseks et lubataks n. time attack võistluselt osa võtta - kasvõi OT raames.

Tegelikkuses sõidetakse ju OT- ja teistel klubisõitudel nagunii juba üsna time-attack võistlusi, kus oht on sama suur mis reaalsel võistlusel kella vastu. Ma saan täiesti aru, et see ei ole ametlik võistlus kunagi olnud teatud põhjustel, kuid reaalsuses ega ta väga palju sõitja jaoks ei erine. Pigem on praegu ohtlikumgi.

OT "aeglase rivi" autod, ehk kellel vähem kogemust jne ehk veel sõidavad proovimise/harjutamise mõttes ja on selliseks kasvulavaks... või uhkema sportautoga testimiseks/tiirutamiseks, millele puuri vms kunagi sisse ei topita.

Nagu eelnevas teemas arutletud, siis n. mina oleks huvitatud oma auto turvalisust suurendama juba enda jaoks järgmiseks hooajaks. Veelgi enam, et saada osaleda "ametlikumal" time-attack võistlusel. Külg-küljega koos võistlust veel enda jaoks sobivaks ei pea - kulud auto remontimiseks võivad olla liialt suured. Klassidesse jagamine jne on kindlasti keeruline antud time-attack versiooni puhul, kuid mingil määral võimalik ka nii laia autopargi puhul nagu OT-l käib. Kasvõi näiteks kaal/võimsus suhe vms põhjal. Ma ei otsiks sponsoreid või laiapinnalist tunnustust, aga n. diplomgi on vahest ju suur motivaator. Tegelikult peaksin vast uurima Superkrossis osalemise võimalusi/tingimusi - ehk ka seal on midagi sobivat just asfaldietappide osas....

____________________________
BMW 1M ...
05.10.2007 at 00:45
rolantsik
Eesti rahvuslik ringraja klass
See aasta sõitsin 3 Superkrossi asfaldietapil.Suuremad erinevused võrreldes rinkaga:
Trenni saab teha 3 ringi kaupa
Ajasõit 1 ring(esimene kummisoojendus,siis kiire,ja jahutusring)
Stardipaigutus autodel
Teises stardis pööratud järjestus,esimesed 6 pööratakse ringi.
Kohtunike töö,mööda on väga raske saada,sest pannakse ikka täiega "ussi" ees.

Eelviimane võistlus oli auto küljes 6 erineva värviga mõlki/triipu,viimane võistlus läks tiib ja stangenurk.

Muidugi see kõik on väga huvitav :)

2007 oli siis tegelikult 5 SK etappi asfaldil + väga tore üritus 1 tunni kestvussõit.
05.10.2007 at 09:44
Kaido
Eesti rahvuslik ringraja klass
Eelnevale lisan ühe täienduse - tundub, et soomlased promovad kõvasti uut nn standardautode klassi autorallis, kus aluseks võetakse puuriga E36 sedaankerega BMW 325i. Nad üritavad seda ideed ka eestlastele meelepäraseks teha, et mõlema riigi kodanikud saaks siin- ja sealpool lahte võistelda. See annaks E36 rinkaautodele ühe tera juurde, sest nii ringraja kui ka ralliautode peale kokku tekiks korralik järelturg, mis on sarja elujõulisuse juures äärmiselt tähtis. Ralliautost ringrajaauto tegemine on standardauto puhul amortisaatorite/velgede/rehvide teema.
05.10.2007 at 10:33
HrHunt
Eesti rahvuslik ringraja klass
Oleks 2 käega e36 sedaani poolt.

- kiire
- odav
- kaiff (tagavedu)
- ilus

Olen kaalunud ka lihtsalt omaette kimamiseks e36 soetamist.

____________________________

05.10.2007 at 12:23
rolantsik
Eesti rahvuslik ringraja klass
Äkki oskab ja saab keegi E36 teh.tingimused üles panna?(kui on soome keelest tõlgitud üldse neid)
05.10.2007 at 12:28
Silwer
Eesti rahvuslik ringraja klass
Mina olen 2 käega e36 sedaani vastu:

- aeglane
- ei ole odav kuna minu praegune auto oleks siis kasutu
- tagaveo kaiffi vähendab oluliselt suhteliselt jõuetu mootor sellise kere kohta
- ilu on vaataja silmades, mina eelistaks ilu poolest iga kell e30't e36'le.

____________________________
BMW 325i E30 2,7 Turbo & BMW E46 S54 SMG VF570 supercharged & BMW F25 X3
05.10.2007 at 12:29
ICE
  
Eesti rahvuslik ringraja klass
Kui õnnestub praegune projekt ära müüa siis ootan kindlasti ära võimaliku klassi sünniotsuse ning valin uue auto vastavalt sellele. Kas selleks on siis E36 sedaan või kompakt või mõni muu. 100k on hetkel arvestatud auto peale küll ning soov osaleda on täitsa olemas. Kui ei õnnestu praegust maha müüa siis kahjuks pole ülelaadimisega võimalik kuskil ametlikus sarjas osaleda.
05.10.2007 at 12:30 1 edit. Last edited 05.10.2007 at 12:30 by ICE
opentrack.tqhq.ee foorum : BMW 325 Cup : Eesti rahvuslik ringraja klass   1 2 3 4 5 6 7 ..  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.