register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Tehniline : Cambertires   1 2  
Poster Message
BENBEN
  
Cambertires
Tere!

See siis minu esimene post selles foorumis. Tikutakus olen päris ammune liige aga kuna seal foorumis ei osata hinnata kurvis kiiresti liikumise võlu sedavõrd kui siin foorumis, siis arvan, et järgneva info avaldamine siin leiab rohkem kajastust.

OÜ BenBen on saanud maaletoojaks sellistele rehvidele nagu Cambertires. Need rehvid on leiutatud ja patenteeritud USA´s John R. Scott nimelise kodaniku poolt. Suht pikaajaliste infovahetuste järgselt on praeguseks hetkeks kohapeal(Eestis) olemas kolme eri tüüpe rehve näidistena: tänavale, tänav-vihmane rada, vihane tänav-rada.
Cambertire on siis lühidalt väljendatuna: valmistatud negatiivse külgkaldega rehv, ehk siis rehvi üks külg(sisemine) on väiksema diameetriga kui välimine. See tähendab, et need rehvid soovivad ise kurvilisel teel keerata, neid ei pea sundima kurve võtma, oma eripära tõttu on kogu rehvipind täies ulatuses kogu aeg kasutada. Otsesõitmisel on need rehvid väiksema sõidumüraga ja tänu oma ehitusele, ei ole vaja need rehvid tavaliste rehvidega võrreldes nii laia kontaktpinda, mille tõttu väheneb ka kütusekulu, samuti ei kulu need rehvid nii kiiresti. Näiteks tänavarehviga sõideti testisõite u.19tuh. km. Ehk iga katsetaja/ajakirjanik proovis võtta viimast.
Kuna rehve praegusel hetkel valmistatakse põhimõtteliselt tellimuse peale, siis tuleb arvestada suhteliselt pika valmistamise ajaga c.a. 12-20 nädalat(oleneb tellimusest).
Teine põhjus sellese foorumisse kirjutamiseks oli see, et n.ö. esimene vasikas läks aia taha ehk esimene test Eestis. Olin nende rehvidega TimeAttack näidisüritusel, liiga lühike ettevalmistusaeg ja n.ö. mitte kõige sobivama testiauto väljavalimine põhjustasid pettumuse.
Nüüd on mul ettepanek testisõiduks nende rehvidega mis sõitsid valede seadetega auto all c.a. 5 ringi Saugal. Selleks, et neid rehve testida, oleks vaja lisaks sõita soovijale ka sobivat sõidukit. Selleks sobib sõltumatu vedrustusega mõlemal sillal, esi- neli- või tagaveoline sõiduk, mille rataste külgkallet, mõlemal sillal saab seadistada kuni 6 kraadi negatiivset. Rehvi mõõdud on 265/35-18", sobiva laiusega velg on alates 9,5"-11". Testida soovija peaks arvestama ka kuludega mis kaasnevad rehvide monteerimisega ja demonteerimisega velgedele(velgedelt), sildade seadistusega jm.
Soovitavalt tekib asjast huvitatuil küsimusi aga nendele vastamiseks teevad moded ilmselt uue topiku...

P.S. Suurema huvi korral võin korraldada rehvileiutajaga ka video intervjuu kus ta vastab ise, otse, huvipakkuvatele küsimustele.
(ebakorrektne "pikikalle" asendatud külgkaldega)

____________________________
Ford Maverick`75(Filmiauto:) "Soovide puu", "Free Range")
PerTronix, Doug Headers, JBA Exhaust, H-D exhaust systems, Cambertire dealer.
Ask for price!
www.benben.ee
30.10.2013 at 23:13 1 edit. Last edited 12.01.2014 at 20:13 by BENBEN
-fred-
 
Cambertires
quote:
BENBEN: Selleks, et neid rehve testida, oleks vaja lisaks sõita soovijale ka sobivat sõidukit. Selleks sobib sõltumatu vedrustusega mõlemal sillal, esi- neli- või tagaveoline sõiduk, mille rataste pikikallet, mõlemal sillal saab seadistada kuni 6 kraadi negatiivset.
Negatiivse pikikaldega rehvid?
Camber on külgkalle, pikikalle (caster) esineb käänmiku juures.
31.10.2013 at 00:08 1 edit. Last edited 31.10.2013 at 00:26 by -fred-
rookierice
Cambertires
Vabandust OT jätkamise pärast aga rehvi eesmärk on siis külgseina sobiva nurga all hoidmine? (nagu stretch sisuliselt).
Ma ise olen mõelnud, et mugavuse ja sõiduomaduste tarvs võiks pigem rehv olla just väljast madalama külgseinaga - näiteks veljed-rehvid, mis on seest 16" ja väljast 18", tegu oleks müügisalongis edeva autoga, kurvis oleks madal profiil välisküljel piisavalt jäik ja kõrgem sisemine külgsein aitaks koguda punkte munakiviteel. Miks autotootjad midagi sellist pole teinud? Millimeeterrehvide õppetund on veel meeles? Poleks ju väga keeruline otsida kataloogist rehvi 245/45/18-16 :)
31.10.2013 at 09:43
Joel
 
Cambertires
Siin on küsimus ikkagi selles, et need camber rehvid on koonjad (rehvi välisdiameeter rehvimustri välimises ääres on suurem kui sisemises ääres) ning on nö "lääpas" asendis sellest tulenevalt täistallaga maas, mitte külgseina sobiva nurga all hoidmises. Ja negatiivsest külgkaldest vast ikka jutt, mitte pikikaldest.

____________________________
2xV8
31.10.2013 at 14:53
rookierice
Cambertires
Ja milles seisneb võlu kui autol on vedrustusest peale keeratud 6 kraadi camberit ning all on 4 kraadi camberiga rehvid. Miks see on nii palju parem kui 2kraadi camberit tavarehviga?
Selge on see, et vajalik lisacamber tähendab väga suuri kulusid ja katkestatud timeattackide vms ohtu, sest veovõlliotstele mõjub külgkalde muutmine päris rängalt ja nii suure külgkalde saamine pole ka poejuppidega võimalik.
31.10.2013 at 15:09
peep
 
Moderator
Cambertires
Netis on päris palju infi nende rehvide kohta aga ma momendil ei leidnud motivatsiooni seda lugeda. Iseenesest võiks ju olla asjal jumet, kui surujõud kurvis rehvile mõjub rohkem "ülevalt alla" suunal aga tegu on olemuslikult asjaga, mille peale ilmselt tuldi juba 100 aastat tagasi ja selle senini mittekasutamisel peavad olema põhjused. Pilku peale visates eelmainit teemadele nägin, et mõnedes USA sarjades on sellised rehvid reegliga keelatud. Kahjuks ma pole eriti tugev füüsikas aga kui oleks võimalust, siis katsetaksin küll ühte jooksu kasvõi oma raha eest kui nad umbes sama maksaksid mis näiteks Toyo'd.
31.10.2013 at 16:37 2 edits. Last edited 31.10.2013 at 16:59 by peep
rookierice
Cambertires
usas olid hinnad 245/35/18 (vist, evo x) kohta midagi 300+ taala kanti tükk. Jäi lihtsalt silma mingis foorumis lugedes. See vist oli kahekraadine rehv, 4kraadine on ilmselt veidi kallim.
31.10.2013 at 16:45 1 edit. Last edited 31.10.2013 at 16:46 by rookierice
BENBEN
  
Cambertires
Tänud kommenteerimast! Vabandan vale sõnavara kasutamise pärast aga läksin liiga lihtsat teed pidi ja küsisin ühe sillamehe käest, et mis see camber eesti keeles on, vastas mees, et vist pikikalle... Eesti keelset nime leida kas on mõtetki...
Cambertires´itest rääkides saab palju infot internetist vaadates, aga nagu ma esimeses postis mainisin, on võimalus rehvileiutajaga vestelda ja otse küsida vastuseid põletavatele küsimustele ilma foorumitest "põhjapanevaid " tarkusi ammutades.
Rehvi hindadest rääkides hetkel on rehvi hind Tallinnas käibemaksuga 450€/tk.Olenemata "camberist". Loomulikult saab hulgitellimusega hinna paremaks, aga sellest edaspidi kui tellimiseks läheb, annan teada ja Eesti ei ole ainuke maa, kus ma nende rehvide müümisega tegelen.
Ilma eritellimuseta on olemas võimalused valmistada 2kraadise, 3 kraadise ja 4 kraadise kaldega rehve. Loomulikult vastavalt tellimuse arvule on võimalik tellida kasvõi oma klubi või isikunimega rehve.
Kuidas need rehvid töötavad, tuleb omale lahti mõtestada. Juhin tähelepanu, et nende rehvide vorm on juba ehitatud selliselt, et rehvi sisemine külgsein on madalam kui välimine ja see ei ole sama, mis sügava rehvimustri puhul ühe serva ärakulutamine. Üks link tutvustavale populaarteaduslikule artiklile rehvide tööst on ka minu kodukal. Seal on ka pildid rehvidest.
Veovõlli otsad, vaatamata suuremale camberile ilmselt puhkavad rohkem, kui tavarehvidega, sest kokkujooks peab olema 0.0 nii ees kui taga.
See 6 kraadine kalle 4 kraadiste rehvide puhul oli rehvileiutaja soovitus aeglasema raja ja järskude kurvide puhul. Kiiremal rajal, nagu Sauga piisab 5kraadist. Ja niiöelda "entry level" on 2 kraadine rehv, see vajab 3 kraadist kalde seadmise võimalust.
Ja Peep, me saame ju privas edasi arutada rehvide testimisega seonduvat jne. tingimusi. Minu huvi on sellele võimalikult lai kõlapind saada.

____________________________
Ford Maverick`75(Filmiauto:) "Soovide puu", "Free Range")
PerTronix, Doug Headers, JBA Exhaust, H-D exhaust systems, Cambertire dealer.
Ask for price!
www.benben.ee
31.10.2013 at 20:40 1 edit. Last edited 31.10.2013 at 20:57 by BENBEN
BlueStang
 
Cambertires
tere - päris huvitav teema
mis autol need TimeAttackil allolid siis- ma ei osanud ise seal tähele panna

____________________________
http://www.mustangandfords.com/news/1305-top-10-svt-cobras/ no more
Dream car for family, who needs to go FAST!
new: Grand-dad of all offroad cars
31.10.2013 at 21:28
BENBEN
  
Cambertires
Need olid all põhjanaabrite legendil, Nissan Syline GTR autoks.Purunenud käigukasti vahetus võttis ka oma aja ära ja mehhaanikud ei jaksanud enam camberi teema peale keskenduda. Hiljem päeva lõppedes selgus, et tiimis oli teine Nissan veel mille camberit sai keerata 5miinuskraadini... ja juht imestas, et miks legend ei pakkunud talle neid rehve proovida. See oli see rabistamine.

____________________________
Ford Maverick`75(Filmiauto:) "Soovide puu", "Free Range")
PerTronix, Doug Headers, JBA Exhaust, H-D exhaust systems, Cambertire dealer.
Ask for price!
www.benben.ee
31.10.2013 at 21:46
Ivalo
 
Cambertires
Tundub põnev ja piisab kui keegi kes need alla kruvib mingi ulme aja sõidab, siis järgmise asjana on sul järjekord ukse taga. :)
Teoorias peaks need rehvid kas seest või siis väljast (sõltuvalt kumb serv paremini peab) meeletult kiiresti ära kuluma, sest läbimõõtude erinevused on ikka päris suured.
Aga praktiline kogemus puudub. Kurvides on selline rehv kindlasti väga hea aga ainult kurvi suhtes välimisel rehvil, millel on õnneks ka koormus, sisemine rehv on küll paremini maas kui tavaline aga peaks tahtma auto nina välja vedada. Aga noh, eks mehed testivad ja arendavad, rajal võibolla on tõesti jumet asjal aga igapäevases kasutuses tapab see meeletu "kokkujooksu soov" ilmselt kiiresti nii rehvid kui ka veermiku detailid.
31.10.2013 at 22:05 2 edits. Last edited 01.11.2013 at 10:05 by Ivalo
peep
 
Moderator
Cambertires
quote:
BENBEN:
Ja Peep, me saame ju privas edasi arutada rehvide testimisega seonduvat jne. tingimusi. Minu huvi on sellele võimalikult lai kõlapind saada.

Mul ei ole sobivat autot hetkel. Loodetavasti kannatab hiljem neid odavamalt müüa, selle hinnaga saab keeruline olema meie turul kohta leida. Aga mine tea, kui nad tõesti ringiajast sekundeid maha ampsavad...
31.10.2013 at 23:06
Lembit
Cambertires
quote:
peep:Mul ei ole sobivat autot hetkel. Loodetavasti kannatab hiljem neid odavamalt müüa, selle hinnaga saab keeruline olema meie turul kohta leida. Aga mine tea, kui nad tõesti ringiajast sekundeid maha ampsavad...
Baltic Open klassis on rehvid vabad ja selle klassi paar esimest vast saavad endale lubada ka Mischelini slikist ca 30% kallimaid rehve, kui nendega ringiajast lausa sekundeid ampsab, mitte kümnendikke.
01.11.2013 at 09:46
BlueStang
 
Cambertires
btw - vanal sauga ringrajal tekkisid cambertiresid mõne ringiga iseenesest, kui alt väga laiali oli keeratud:)


Põhimõtteliselt siis ikkagi on vaja rattad alt laiali reguleerida, aga tulenevalt rehvi suuremast välisläbimõõdust on rehvi pind kogu aeg täies ulatuses teepinnaga kontaktis? Aga kiires teravas kurvis üle ääre keerama ei hakka ja hoopis välist äärt üle kulutama?

____________________________
http://www.mustangandfords.com/news/1305-top-10-svt-cobras/ no more
Dream car for family, who needs to go FAST!
new: Grand-dad of all offroad cars
01.11.2013 at 11:57
hall
 
Cambertires
Praegu toodud hinna juures kipub olukord olema minu arvates veidi nõiaringis. Kui rehv ei ole nö tavalisest rehvist kiirem, siis pole kellelgi huvi seda sellise hinnaga osta. Kui aga see rehv on reaalselt tavalisest kiirem, siis hinnataseme säilides tekib automaatselt surve selliste rehvide keelustamiseks kuna nad annavad suurema rahakoti kasutamisel tuntava kiirusliku eelise. Alternatiivne versioon on muidugi veel see, et ka teised tootjad asuvad samasugust toodet müüma ning hinnatase sellega seoses kukub.

PS. Kus te seal Saugas rada sõitmas käite? :D

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
01.11.2013 at 18:54
BENBEN
  
Cambertires
Ma olen tähele pannud, et paljudel võistlustel kus võiks rehvi kuluda on rehvimüüjad sponsoriteks. Arusaadav, kui mingi "tundmatu" ronib marjamaale siis on vaja suu lahti teha ja tõhus uustulnuk ära kottida keeldudega.
Aga jah need rehvid on selles mõttes paremad, et nad omavad tavarehvist paremat pidamist ja pikemat läbisõidu kilometraaži ja samas vastavad nad oma tootmisprotsessilt Z kiirusindeksile, ehk siis nende kasutusvald on on lai. Selleks, et hinda paremaks saada, tuleb oma eeltellimused sisse anda. Nii lihtne see ongi!
"meeletu kokkujooksu soov" võib olla 4 kraadistel rehvidel, sest need on tõesti radikaalse kaldega, aga need on ka rohkem mõeldud radikaalseks kasutamiseks. Tänavale on ikkagi mõeldud 2 kraadise kaldega rehv, saab kasutada kas üldse vedrustust modimata või väikese modega(olenevalt autost), need saab alla keerata kiirele igapäeva autole, millega on võimalik ka rajapäeval sõita kiiremini kui tavaliste rehvidega, sealt otse lõppkiirust proovima ja miks mitte dragi-gi.

____________________________
Ford Maverick`75(Filmiauto:) "Soovide puu", "Free Range")
PerTronix, Doug Headers, JBA Exhaust, H-D exhaust systems, Cambertire dealer.
Ask for price!
www.benben.ee
01.11.2013 at 21:10
hall
 
Cambertires
Ei ole mingit uustulnuka kottimist meil siin vaja karta. Lihtsalt suure tõenäosusega tekiks osalejate endi poolt soov piirata kallimate rehvidega saadavat kiiruslikku eelist. Olks hinnatase teistega sarnane, siis ilmselt osalejate poolt sarnast keelustamise survet ei tekiks.
Miks on bemmiklassis kasutusel odav monorehv popp? Ikka sellepärast, et hoida kulud madalamad ja kõigi tingimused võimalikult sarnased.

Kas kuskil ka kõnealuste rehvide testide andmeid on?

Edit: Ära saa minust valesti aru. Ma ei ole nende rehvide vastane. Mul on lihtsalt paar põgusat kogemust kokkupuutel kohaliku kähkusõidusektoriga ja sellelt baasilt väidan, et praegustel tingimustel on keeruline näha müügiedu. Loomulikult on see ainult minu hinnang, millega võib nõustud või mitte. Küll on selge, et kui turg oma arvamuse ütleb, pole mõtet enam vaielda :)

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
01.11.2013 at 21:48 1 edit. Last edited 01.11.2013 at 22:03 by hall
peep
 
Moderator
Cambertires
Kui need on tänavasõidu rehvid, siis loomulikult mingid reeglid neid ei mõjuta, otsustab kliendi eelistus. Sportringrajal on nii kuis eelpool öeldud, üritatakse vältida rahakottide võidusõitu.
01.11.2013 at 22:55
jaan tatikas
 
Cambertires
quote:
serõi: Ei ole mingit uustulnuka kottimist meil siin vaja karta. Lihtsalt suure tõenäosusega tekiks osalejate endi poolt soov piirata kallimate rehvidega saadavat kiiruslikku eelist. Olks hinnatase teistega sarnane, siis ilmselt osalejate poolt sarnast keelustamise survet ei tekiks.
Miks on bemmiklassis kasutusel odav monorehv popp? Ikka sellepärast, et hoida kulud madalamad ja kõigi tingimused võimalikult sarnased.

Kas kuskil ka kõnealuste rehvide testide andmeid on?

Edit: Ära saa minust valesti aru. Ma ei ole nende rehvide vastane. Mul on lihtsalt paar põgusat kogemust kokkupuutel kohaliku kähkusõidusektoriga ja sellelt baasilt väidan, et praegustel tingimustel on keeruline näha müügiedu. Loomulikult on see ainult minu hinnang, millega võib nõustud või mitte. Küll on selge, et kui turg oma arvamuse ütleb, pole mõtet enam vaielda :)
01.11.2013 at 23:03
BENBEN
  
Cambertires
"uustulnuka kottimise" all ma mõtlesin seda et USA´s on need rehvid kuskil sarjades keelatud, nagu Peep mainis. Nendel rehvidel on DOT märgistus. Kahjuks pole leidnud motivatsiooni endas, et selgeks teha mida DOT markeeringu saamiseks teha tuleb rehvidega. Ja patente on ka mitu tükki nende rehvide endi kui ka tootmisprotsesside kohta. Kui sa mõtlesid testimise all neid teste.

____________________________
Ford Maverick`75(Filmiauto:) "Soovide puu", "Free Range")
PerTronix, Doug Headers, JBA Exhaust, H-D exhaust systems, Cambertire dealer.
Ask for price!
www.benben.ee
02.11.2013 at 13:19
hall
 
Cambertires
Testimise all pidasin silmas sõltumatuid võrdlusteste, mis näitaks kui palju need rehvid teistest kiiremad ja vastupidavamad on. Kerge otsing internetis andi tulemuseks ainult ühte ja sama ameerikalikku "suur leiutis, mis muudab maailma" PR juttu veidi erinevates versioonides.

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
02.11.2013 at 16:40
BENBEN
  
Cambertires
Väljapool Ameerikat on esimesed rehvid needsamad mis minu käes on ja üks sats on Madalmaades. Üks ports on Jaapanis. Ehk teisisõnu pole Euroopas neid rehve keegi näinudki oma silmaga, rääkimata testimisest. Aga ma uurin leiutaja käest midagi võrdlustestide kohta.

____________________________
Ford Maverick`75(Filmiauto:) "Soovide puu", "Free Range")
PerTronix, Doug Headers, JBA Exhaust, H-D exhaust systems, Cambertire dealer.
Ask for price!
www.benben.ee
03.11.2013 at 17:21
-XR-
Cambertires
quote:
BENBEN: Väljapool Ameerikat on esimesed rehvid needsamad mis minu käes on ja üks sats on Madalmaades. Üks ports on Jaapanis. Ehk teisisõnu pole Euroopas neid rehve keegi näinudki oma silmaga, rääkimata testimisest. Aga ma uurin leiutaja käest midagi võrdlustestide kohta.

Kui uued need siis on? Millal müüki läksid?
03.11.2013 at 18:54
BENBEN
  
Cambertires
Esimene ametlik võidusõit(mäkketõus) DOT märgistuse saanud 2 kraadiste rehvidega oli 2011a. Esimene ajakirjanduslik proov oli 2010. Siin on ka võrdlustest:
http://www.automobilemag.com/features/news/1004_scotts_camber_tires/

____________________________
Ford Maverick`75(Filmiauto:) "Soovide puu", "Free Range")
PerTronix, Doug Headers, JBA Exhaust, H-D exhaust systems, Cambertire dealer.
Ask for price!
www.benben.ee
03.11.2013 at 22:55 1 edit. Last edited 03.11.2013 at 23:19 by BENBEN
trs200
Cambertires
Väga huvitav. Kui on veidigi huvi neid rehve müüa, siis korralda veel sel aastal mõne tuntud sõltumatu(nimeta oma hind... :)) sõitjaga testipäev kasvõi enda kuludega. Kui on reaalne tulemus ringiajas näidata, siis saad järgmiseks hooajaks kindlasti tellimusi. Tavalise turbonaatori jutuga on raske sellise hinnaga rehve müüa ja tellimisaeg on parajalt pikk, et järgmiseks hooajaks tellida. Tegelikult ma olen lihtsalt uudishimulik, sest ma olen ammu uskunud, et optimaalne setup ei saa enamikel radadel olla ei vedrustuse ega rehvide osas lihtne ja sümmeetriline :)
04.11.2013 at 22:51
opentrack.tqhq.ee foorum : Tehniline : Cambertires   1 2  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.