register | account recovery | profile | help / abiinfo | search
show today's posts | mark all read
NB!
Oled juba tqhq foorumi kasutaja? Su kasutajatunnus ja salasõna kehtivad ka siin foorumis.
Tuleb vaid tqhq foorumist välja logida ja siis ükskõik kummas foorumis uuesti sisse logida.
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Eestlane F1-s  
Poster Message
rustang
  
Moderator
Eestlane F1-s
Kes on esimene vormel-1 Grand Prix’l osalenud eestlane?

Siiani oli see küsimus pigem retooriline, nüüd enam mitte. Esimese eestlasena teeb F1 võistlusnädalavahetuse kaasa Raul Koov (46), kes osaleb sel nädalal Itaalia Grand Prix’l Monzas tehnilise kontrolli kohtunikuna. Lisaks F1-le on seal stardis veel klassid GP2, GP3 ja Porsche Supercup.

Sündmus väärib märkimist mitte ainult Eesti mastaabis – teadaolevalt pole ükski kohtunik ei teistest Balti riikidest ega Soomest F1 etappidel tööl olnud. Tõsi, soomlastest on võistluste žüriisse kuulunud Jarmo Mahonen ja Mika Salo.

Raul Koov on üks tunnustatumaid Eesti mootorispordikohtunikke. Autospordiga on ta eri rollides (ka sõitja ja mehaanikuna) olnud seotud juba 30 aastat, kohtunikuna tegutseb aastast 2003. Tehnilise kontrolörina on Koov osalenud 12 WRC etapil (7 korda Soomes, 3 Rootsis ja 2 Itaalias), tehnilist komisjoni juhtinud viimastel aastatel muuhulgas Palanga ja Riia 1000 km sõitudel ning enamikul Balti autoringrajasarja etappidel.

Kuna Raul Koov omab ka Soome kohtunikulitsentsi, määras AKK (Soome Autospordi Keskklubi) ta tänavu teist aastat Soome autoringraja meistrivõistluste (FINRace) tehnilise kontrolli juhiks. Lisaks autospordile on Koovil kõrge kvalifikatsioon ka motokohtunikuna – rekonstrueeritud Audruringi avavõistlusel selle aasta 1.-2. septembril oli ta ametis võistluste juhina.

Itaalia GP-l Monzas koosneb tehniline komisjon 37 itaallasest, ühest eestlasest ja tööd juhtivatest FIA poolt määratud tehnilistest delegaatidest. Kuidas õnnestus eestlasel üldse sellisesse seltskonda pääseda?

Raul Koov: “2010. aastal kandideerisin Abu Dhabi F1-etapile lipukohtunikuks ja osutusin ka valituks. Paraku jäi sinna siiski minemata hilise teatamise ja kõrgete sõidukulude tõttu. Sel aastal uurisin Monza etapi korraldajatelt võimalust seal tehnilise kontrolli kohtunikuna kaasa teha. Nad võtsid ühendust mitme inimesega WRC etappide tehnilisest kontrollist ning uurisid minu tausta. Ilmselt jäid nad rahule, sest seejärel sain kinnituse, et olen arvatud Monzas tehnilise kontrolli meeskonda.

Kummaline on mõelda, et kui 2005. aastal võitis Vitali Petrov võitis Audruringil Venemaa F3-sarja etapi, olin ka mina võistluse tehnilises kontrollis. Petrov võis juba toona tasapisi planeerida karjääri F1 suunas. Minule oli see siis vaid üks lapsepõlve unistustest ja üpris ebareaalne horisondijoon Eestis autospordikohtunikuna tegutsedes. Nüüd aga on tema Monzas F1 stardis, mina aga samas tehnilises kontrollis.

Aitäh kõigile, kes unistusel teoks aitasid saada! Lisaks oma perele toetavad sõidukulude katmist ka MTÜ Võidusõiduabi ja Marek Kiisa.”

Teksti koostas Toomas Vabamäe
06.09.2012 at 09:28
Raceboy
 
Eestlane F1-s
Kõva sõna!

____________________________
www.vems.ee
06.09.2012 at 09:43
BSRcar
 
Eestlane F1-s
Uudised Monzast.
Raul teeb eeltehnilist Redbulli ja McLareni masinatele ja võidusõidu aeg jälgib Redbulli tiimi.

Üritan järjest uuendada infot ja uudised on leitavad www.racehelp.ee lehel.

____________________________
BSR tuuning Eesti esindus !!! Dream Car OÜ Tel. 505 6057 //
MTÜ Võidusõiduabi www.racehelp.ee
06.09.2012 at 11:38
peep
 
Moderator
Eestlane F1-s
Kõva elamus kindlasti, edu !
06.09.2012 at 12:33
BSRcar
 
Eestlane F1-s
Päeva kokkuvõte Monzast www.racehelp.ee lehel

____________________________
BSR tuuning Eesti esindus !!! Dream Car OÜ Tel. 505 6057 //
MTÜ Võidusõiduabi www.racehelp.ee
06.09.2012 at 22:15
peep
 
Moderator
Eestlane F1-s
Kokkuvõtted olid hea lugemine, tänud ! Järgmiseks palun LeMans.:D
12.09.2012 at 09:10
hall
 
Eestlane F1-s
LeMansi kohta ma ei tea, aga ühel teisel 24h sõidul on Raulile uks korralduse köögipoolele tegelikult juba lahti ;)

____________________________
Porsche Ring - ilmselt parim ringrada Põhjamaades.

CityKart - sisekardikeskus Pärnu kesklinnas.
12.09.2012 at 21:03
Juhan Tuhk
Eestlane F1-s
Tänan kaasaelamise eest.
Sellele teisele võistlusele jääb sellel aastal minemata- tööandja soovib, et ma esindaks samal ajal teda ühel välismessil ning omafinantseeringuga ei suuda esialgu nädalate kaupa Euroopas rännata...
13.09.2012 at 08:55
Juhan Tuhk
Eestlane F1-s
Kes soovib järgmisena oma tiibade kandevõimet proovida?
Kolasin RedBull Racingu veebilehel ja leidsin, et paar päeva on veel aega kandideerida päris ahvatlevatele töökohtadele: http://www.redbullracing.com/cs/Satellite/en_INT/Article/Working-at-Red-Bull-Racing-021243118050528
Ma siiralt loodan, et mõni Eesti autoinsener leiab endas nii palju tublidust, et kandideerida, ja tema võimed võimaldavad ennast realiseerida selles maailmas.
PS. ilmselt on selliseid vakantse teistelgi tiimidel pakkuda.
Kui HRT ellu jääb, siis neil kindlasti, sest hulk vallandatud mehaanikuid käisid eile peakontoris laamendamas ning neile kutsuti politsei. Neid tüüpe tõenäoliselt uute investorite poolt tagasi ei palgata ;-)
28.11.2012 at 15:10
opentrack.tqhq.ee foorum : Vaba rada : Eestlane F1-s  
Log in:
Account recovery
 
© tqhq.ee 2000 - 2024.